Ηλεία

Επιμελητήριο Ηλείας: Επιστολή στους Υπουργούς για τα μέτρα της πανδημίας

Ο εμβολιασμός είναι ευθύνη όλων μας αλλά ο έλεγχος πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 επιτάσσει την προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η εθνική προσπάθεια ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιείται σε βάρος συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Ως Επιμελητήριο Ηλείας χαιρετίζουμε απερίφραστα την θέσπιση και επιβολή κάθε αναγκαίου μέτρου που θα ανασχέσει την επέλαση της πανδημίας και θα αποτρέψει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, την ίδια όμως στιγμή προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός πως η αυστηρότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού εξαντλείται σε βάρος των ΜμΕ του λιανεμπορίου.

Ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει υπομείνει στωικά κάθε μέτρο, έχει στηρίξει την προσπάθεια της Κυβέρνησης, έχει προτάξει το εθνικό συμφέρον έναντι του ατομικού, έχει επιδείξει θαυμαστή ψυχραιμία, σύνεση και προσαρμοστικότητα.

Το να ζητείται ωστόσο από τον εκάστοτε αρμόδιο υπάλληλο, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης να επωμιστεί και τον ρόλο του ελεγκτή των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόησης καθώς και να προβαίνει σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας είναι το δίχως άλλο κοστοβόρο, μη ανταποδοτικό και κατάφωρα άδικο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις εξαιρέσεις για την είσοδο κοινού  σε αλυσίδες super market, φαρμακεία και λαϊκές αγορές.

Στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία, το μόνο που δεν επιθυμούμε είναι η δημιουργία και καλλιέργεια συγκρουσιακών εντάσεων μεταξύ υπαλλήλων / καταστηματαρχών και πελατών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα νέα πιεστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας, έχουν φέρει αναστάτωση και ανησυχία στους καταναλωτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων τείνει να βαίνει μειούμενη εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων σε αγαθά, πρώτες ύλες  καθώς και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Ο εμβολιασμός είναι ευθύνη όλων μας αλλά ο έλεγχος πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας. Στην ίδια λογική τυχόν πρόστιμα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρέπει να βαρύνουν τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι και όχι τους επιχειρηματίες που έχουν τηρήσει ευλαβικά τα μέτρα και περιμένουν εναγωνίως την περίοδο των εορτών για να ανακάμψουν οικονομικά.

Το Επιμελητήριο Ηλείας από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και με δράσεις του  προσπαθεί κάθε στιγμή να ενημερώνει τα μέλη της και την κοινωνία για την αναγκαιότητα τους. Ωστόσο δεν γίνεται να παραμένουμε απαθείς, βλέποντας την  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να στοχοποιείται εκ νέου και να οδηγείται ατύπως σε ένα ιδιότυπο lock down, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού πως δεν θα οδηγηθούμε ξανά στη λήψη ανάλογων αποφάσεων.

Όλη η επικαιρότητα