Ηλεία Οικονομία

Επιμελητήριο Ηλείας: Συνάντηση για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων – «Να αποπληρώσουμε τα δάνεια αλλά με “ζωντανές” Επιχειρήσεις!…»

Ακούστε το άρθρο

Η κατάπτωση της εγγύησης φέρνει ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων

ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΔΑΝΕΙΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π» ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Με τον χαρακτήρα της να είναι εξόχως σημαντικός, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Πύργο η συνάντηση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηλείας στα πλαίσια ενημέρωσης και προγραμματισμού ενεργειών για το θέμα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτα δάνεια). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (4ος όροφος) του Επιμελητήριου με ώρα έναρξης στις 6 μ.μ.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι αιρετοί της Ηλείας (σ.σ. βουλευτές, δήμαρχοι, περιφ. Σύμβουλοι), εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και συλλόγων ενώ το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι και των Επιμελητηρίων που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με τα πυρόπληκτα δάνεια…

«Στη κατεύθυνση αντιμετώπισης με ευνοϊκό τρόπο για όλους»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος μιλώντς στην ΠΑΤΡΙΣ για τη σημερινή εκδήλωση τόνισε πως «Πρόκειται για ένα χρόνιο θέμα. Μια διαχρονική θηλειά στο λαιμό της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία. Διοργανώνουμε τη συνάντηση για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το θέμα. Εμείς θέλουμε να πληρωθούν τα παραπάνω δάνεια αρκεί να υπάρχει συνεργασία και του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών και των επιχειρηματιών διότι πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα δάνεια μπορούν να αποπληρωθούν. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται ακόμα πέντε Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών… Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐας στην περιοχή της Αιγιαλείας και της Ευβοίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση λειτουργούμε όσο πιο πολύ μπορούμε συντονισμένα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη σύσκεψη θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι των προαναφερθέντων Επιμελητηρίων καθώς και ο νομικός εκπρόσωπος μας. Θέλουμε να υπάρξει μια παραγωγική συζήτηση στη κατεύθυνση, πάντα, της αντιμετώπισης με ευνοϊκό τρόπο για όλους των πυρόπληκτων δανείων. Η εγκύκλιος Χουλιαράκη που έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω δανείων καίτοι ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, άργησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί στο Τραπεζικό σύστημα. Ζητάμε αυτές οι αντιδράσεις να είναι πιο γρήγορες, πιο αποτελεσματικές, ούτως ώστε μέσα από εποικοδομητική συνεργασία να δώσουμε ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο. Για πολλές επιχειρήσεις που έχουν πάρει τα συγκεκριμένα δάνεια η εικόνα τους, έως το 2010, ήταν πολύ καλή, ήταν κερδοφόρες και οι περισσότερες λειτουργούν ακόμα και σήμερα. Το θέμα είναι και τα δάνεια να αποπληρωθούν και οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές. Εάν έχουμε κατάπτωση θα λειτουργήσει ως ντόμινο για την επιχειρηματικότητα της Ηλείας».

Κώστας Τζαβάρας (Βουλευτής Ηλείας)

«Είναι η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει στην Ηλεία»

«Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει στην Ηλεία είναι τα δάνεια που χορηγήθηκαν το 2007 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ως μέτρο ανακούφισης των πολιτών και των επαγγελματιών που επλήγησαν από τη θεομηνία της πυρκαγιάς. Σε αυτήν την απόφαση ενυπήρχε η βούληση του κράτους να λάβει μέτρα πρόνοιας και προστασίας για τους πυρόπληκτους και όχι να τους εμπλέξει σε μια διαδικασία με τις αδηφάγες και επιθετικές τράπεζες, οι οποίες τώρα έχουν λησμονήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια και χωρίς δισταγμό βγάζουν στο σφυρί σπίτια και περιουσίες δανειοληπτών. Στην πρώτη ερώτηση που κατέθεσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών μού απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το αν αυτές οι εγγυήσεις αποτελούν κρατική ενίσχυση. Για αυτό και κατέθεσα νέα ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επισημαίνω ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι διαθέτει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα: Οι εγγυήσεις στα δάνεια δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της απόφασης του κράτους να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (651/2014), οι εγγυήσεις που δόθηκαν στα συγκεκριμένα δάνεια δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση και δεν παραβιάζουν τους κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (Βουλευτής Ηλείας)

«Νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για τα πυρόπληκτα δάνεια»

«Η πρόταση μου κατατέθηκε εγγράφως  προς τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, κ. Κώστα Νικολούτσο, εν όψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με αυτό το θέμα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Ηλείας.

Στην επιστολή μου ως Βουλευτής Ηλείας αναφέρω πως κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας (2012-2014) είχα πρωτοστατήσει, ώστε να παραταθεί η εγγύηση του Δημοσίου για τα πυρόπληκτα δάνεια και το είχα πετύχει. Μάλιστα είχα στηρίξει προηγούμενη σχετική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας και είχαμε μεταβεί μαζί στην Αθήνα, για να συναντήσουμε τον τότε Υφυπ. κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ικανοποίησε το σχετικό αίτημα.

Αμέσως μετά την επανεκλογή μου ως Βουλευτής Ν. Ηλείας, μετέβει πάλι στον κ. Υπουργό, ώστε να του εξηγήσω την κατάσταση στον Νομό μας και να ζητήσω εκ νέου παράταση.

Καθώς όμως τα εν λόγω δάνεια δεν έχουν αποπληρωθεί ως σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε σημαντικό βαθμό, διέκρινα μια επιφύλαξη του Υπουργείου για να δώσει εντολή νέας παράτασης της εγγύησης του Δημοσίου.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς πράγματι η Ηλεία, βρίσκεται ανάμεσα στους τελευταίους νομούς σε ρυθμό ανάπτυξης, και μάλιστα καθώς η εθνική μας οικονομία τώρα διέρχεται της εξόδου από την οικονομικής κρίση, προτείνω να υπάρξει ένα νέο ραντεβού με τον κ. Υπουργό, Χρ. Σταϊκούρα, αλλά και με τον Υφυπουργό, ο οποίος είναι αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, κ. Ζαββό, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας ικανοποιητικής λύσης».

Ανδρέας Νικολακόπουλος (Βουλευτής Ηλείας)

«Είναι σοβαρό θέμα και απαιτεί ουσιαστικές κινήσεις»

«Το θέμα της τύχης των πυροδάνειων και της προστασίας των δανειοληπτών είναι σοβαρό και απαιτεί ουσιαστικές κινήσεις για να επιτευχθεί παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες η αντιμετώπιση του.
Από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει το πρόβλημα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους παράγοντες με σκοπό την λύση και εξαντλώ κάθε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό έκανα και σήμερα αλλά το ίδιο θα κάνω και τις επόμενες μέρες με μια σειρά συναντήσεων εκθέτοντας το ζήτημα σε όλες τις ανησυχητικές διαστάσεις του και εκθέτοντας το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα των δανειοληπτών μας.
Για τις συναντήσεις αυτές θα ενημερώσω αναλυτικά τους πολίτες και το Επιμελητήριο Ηλείας αναδεικνύει συστηματικά το θέμα αυτό.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας  θα εξετάσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση του θέματος  που δυστυχώς δεν επιλύθηκε τα προηγούμενα χρόνια παρά την αδυναμία των συμπατριωτών μας να πληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της παρατεταμένης κρίσης».

Διονύσης Καλαματιανός (Βουλευτής Ηλείας)

«Τα πυρόπληκτα δάνεια βρόχος για πολλές επιχειρήσεις»

«Τα πυρόπληκτα δάνεια τείνουν να μετατραπούν σε βρόχο για πολλούς συμπολίτες μας. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά άμεσα το Νομό μας. Τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί με σκοπό την ενίσχυση και την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Ύστερα, όμως, από την κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου, πολλοί δανειολήπτες κινδυνεύουν, άμεσα, να βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεταφορά του χρέους τους στην εφορία.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με την υπ’ αριθ. 2/94253/0025/21.12.2018 σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, (ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018), δινόταν λύση με την οποία επιτρεπόταν η ρύθμιση των ανωτέρω  δανείων. Οποιαδήποτε άρνηση ρύθμισης εκ μέρους των τραπεζών με την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα ήταν απολύτως παράνομη.

Είναι χρέος της κυβέρνησης, απέναντι στους συμπολίτες μας που υπέφεραν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, να ασχοληθεί με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή. Η οικονομική κρίση αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλούς δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα πυρόπληκτα δάνειά τους. Το Νομικό Πλαίσιο υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί. Ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες για πολλούς πυρόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας μας. Δυστυχώς, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας…».

Μιχάλης Κατρίνης (Βουλευτής Ηλείας)

«Παράταση της εγγύησης του δημοσίου για τα δάνεια των πυρόπληκτων»

«Η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, οι αναποτελεσματικές διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με ευθύνη των τραπεζών, η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τους οφειλέτες με το ν.4469/2017 και κυρίως η απόσυρση της κάλυψης των εγγυήσεων των δανείων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο στους πυρόπληκτους, έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες της Ηλείας  σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το αποτέλεσμα της μη κάλυψης των εγγυήσεων από το δημόσιο επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε κατάπτωσή τους, με το χρέος των οφειλετών να μεταφέρεται αυτόματα στην εφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί, απλά, κανείς δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει άμεσα το συνολικό ποσό του αρχικού δανείου, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.

Για τους παραπάνω λόγους,  ζητάμε από την κυβέρνηση την παράταση της κάλυψης των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των πολιτών, καθώς εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα όπως τη δέσμευση λογαριασμών, την κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και κατασχέσεις σε βάθος χρόνου».

Γιώργος Αλεξανδόπουλος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως)

«Άμεση παρέμβαση αλλιώς θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες»

«Τα δάνεια αυτά  δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και  ήταν προνοιακού χαρακτήρα με στόχο την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, των κατοικιών και των υποδομών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δυστυχώς με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τώρα αυτά τα δάνεια μπορούν να μετατραπούν σε καταστροφικά για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες οι οποίοι μπορεί να υποστούν σκληρά μέτρα όπως η δέσμευση λογαριασμών, η κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και οι κατασχέσεις σε βάθος χρόνου.

Άμεσα θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να ενδιαφερθούν  προκειμένου να δοθεί μία ορθή και βιώσιμη λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Φυσικά χρειάζεται ενημέρωση και συνεργασία όλων μας προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Γιατί περί επιβίωσης μιλάμε».

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου)

«Το κράτος να προσφέρει διευκολύνσεις»

«Τα πυροδάνεια δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο της Ηλείας, αλλά και άλλων νομών που είχαν την ατυχία να ζήσουν αυτές τις δυσάρεστες στιγμές. Όλοι αυτοί οι νομοί είναι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια από το κράτος, το οποίο θα πρέπει να προσφέρει κάποιες διευκολύνσεις. Η εκδήλωση του Επιμελητηρίου αποτελεί μια συνέχιση των προηγούμενων που είχε διοργανώσει κατά καιρούς, με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν γύρω από το θέμα. Καλό θα είναι ο κόσμος να δώσει το παρόν και σε αυτή την ημερίδα, προκειμένου να μάθουν τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα».

Αναστάσιος Καρνάρος (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, μέλος επιμελητηρίου Ηλείας)

«Η περιοχή μας είχε πληγεί ανεπανόρθωτα την περίοδο των πυρκαγιών. Από τότε οι επιχειρήσεις της περιοχής δανειοδοτήθηκαν με την προοπτική ότι θα έχουν μια καλή αντιμετώπιση από τις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες λειτουργούν ως … αρπακτικά και επιλέγουν αυτή την περίοδο να είναι τυπικές απέναντι στις επιχειρήσεις, που και με την κρίση και με τις πυρκαγιές είναι σε κακή κατάσταση. Από κει και πέρα όμως υπάρχει και μια μερίδα επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν τυπικές στις πληρωμές τους. Και θα πρέπει και αυτό να ληφθεί υπόψη στο συνολικό θέμα, διότι δεν μπορεί κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι να μην πληρώνουν. Θα πρέπει και αυτό να μπει στην λογική της απόφασης. Να είναι πιο δίκαιη η αντιμετώπιση αυτών των επιχειρήσεων».

Νίκος Ζαρόκωστας (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας)

«Αναγκαία η ενημέρωση και η συνεργασία»

«Δυστυχώς οι επαγγελματίες βρίσκονται ακόμα μία φορά με την πλάτη στον τοίχο και μπροστά σε πολύ επικίνδυνες για όλους μας καταστάσεις.

Η απόφαση για πτώση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει αφήσει απροστάτευτο τον εμπορικό κόσμο, απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις των Τραπεζών.

Στόχος της δανειοδότησης ήταν να συνεχίσουν οι πυρόπληκτοι την παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς και να επισκευάσουν τις κατοικίες τους και άλλες απαραίτητες υποδομές καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν και αυτές να επιβιώσουν.

Αν η Πολιτεία δεν λάβει μέτρα προστασίας δυστυχώς θα βρεθούμε όλοι απέναντι σε πρωτόγνωρες καταστροφικές καταστάσεις.

Σήμερα θα πρέπει όλοι μας να βρεθούμε στην ημερίδα που διοργανώνει το Επιμελητήριο προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Όλη η επικαιρότητα