Πολιτική

Επίσημη εκκίνηση για την 25η Ιουνίου – Μηνύματα και διλήμματα στο δρόμο προς τις κάλπες

Το σήμα του αφέτη για την εκκίνηση της νέας προεκλογικής περιόδου δόθηκε χθες με τη διάλυσης της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Ακούστε το άρθρο

Το σήμα του αφέτη για την εκκίνηση της νέας προεκλογικής περιόδου δόθηκε χθες με τη διάλυσης της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου με τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκινούν με ένταση το αγώνα προς την κάλπη.

«Οι πολίτες μας ψηφίζουν όχι για όσα κάναμε, αλλά για όσα θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκινά σήμερα τις περιοδείες στην περιφέρεια με πρώτο σταθμό την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα μηνύματα συστράτευσης και πανστρατιάς, επαναλαμβάνοντας ότι μπροστά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου δε χωρούν φαινόμενα χαλάρωσης. Κράτησε, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή το δίλημμα ισχυρή αυτοδυναμία ή περιπέτειες.

«Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν αφήνει κανέναν πίσω. Θα αγωνιστούμε για μια Ελλάδα με καλύτερη δημόσια υγεία και σύγχρονη δημόσια παιδεία. Με καλύτερους μισθούς για όλους και λιγότερες ανισότητες. Για μια Ελλάδα που προχωρά Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά», είναι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας όπως εκπέμφθηκε στο πρώτο προεκλογικό σποτ για την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν χωρά εφησυχασμός λέγοντας πως στόχος είναι επανεπιβεβαίωση του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. «Η κάλπη θα είναι ξανά άδεια, όλα ξεκινούν από την αρχή. Να δώσουμε μαζί τη μάχη για την παράταξή μας και μόνο για να είμαστε νικητές. Αυτή η νίκη θα βάλει οριστικά τέλος σε έναν κύκλο αβεβαιότητας», τόνισε χθες από το Περιστέρι και υποστηρίζοντας μάλιστα ότιη χώρα θα είχε ήδη ισχυρή κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε τα βέλη προς τα Αριστερά χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες» τα όσα συνεχίζει να υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις ιδιωτικοποιήσεις στο νερό και την ενέργεια, ενώ καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για «αλλαγές εν κινήσει»

Ηανατροπή  των αρνητικών συσχετισμών και η αποτελεσματική επικοινωνία του προγράμματος με τους πολίτες βρίσκονται στον πυρήνα της «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η μάχη του Ιουνίου ξεκινάει από την αρχή σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες και αλλαγή στρατηγικής και προεκλογικού μηνύματος.

Στις περιοδείες του ο  Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μια αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, ενώ τα στελέχη του κόμματος θα δώσουν τη μάχη πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μίας ανεξέλεγκτης Δεξιάς διακυβέρνησης, όπως τονίζουν, προσθέτοντας ότι το διακύβευμα είναι ποιος και με ποιους όρους θα διαχειριστεί τα 70 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή σε ποιους θα δοθούν αυτά τα ποσά.

«Πάμε να δώσουμε μια μάχη για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, γνωρίζουμε τη δυσκολία μπορούμε να ανατρέψουμε τους δυσμενείς συσχετισμούςκαι έχουμε χρέος ιστορική οφειλή να αποτρέψουμε μία παντοδυναμία μίας δεξιάς ανεξέλεγκτης που θα έρθει να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές.», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας ότι « αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό».

«Η ευθύνη μου και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στην ιστορία είναι μεγάλη. Δε φοβηθήκαμε ποτέ να την αναλάβουμε. Είμαστε εδώ από γενιές μαχών, γενιές αγωνιστών, γενιές νικητών. Θα δώσουμε τη μάχη για να τη κερδίσουμε. Και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει ομιλία αύριοΤετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 19.30, στην Νίκαια στην Πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη)

Ν. Ανδρουλάκης: Πραγματικός φόβος η παντοδυναμία του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη

Από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε τις προτεραιότητες της νέας εκλογικής μάχης, τονίζοντας ότι:
«Ο κ. Μητσοτάκης ας αφήσει τους χαρακτηρισμούς για το ΠΑΣΟΚ γιατί οι πελατειακές πολιτικές επιλογές του για τους λίγους πρόσθεσαν 50 δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο. Επενδύουμε στην ενότητα του λαού και όχι στον διχασμό, τον οποίο τροφοδοτούν για να επιβιώσουν οι ψηφιακές τους συμμορίες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά τις περιοδείες από τη Χίο όπου θα μιλήσει σήμερα 30/5 στις 20:30.

ΚΚΕ: Οι περιπέτειες για τον λαό βρίσκονται στο ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ

Για εκβιαστικά διλήμματα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΚΕ που τονίζει ότι οι περιπέτειες για τον λαό βρίσκονται στο ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ και πως το μόνο ερώτημα που υπάρχει σήμερα, είναι ποιος μπορεί να αποτελέσει μαχητική, στρατηγική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως ανακοινώθηκε «για την υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ απαιτείται και η “αξιόπιστη”, δηλαδή συναινετική, αντιπολίτευση που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης και την οποία θα προσφέρουν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και δύναμη μαχητικής αντιπολίτευσης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, θα είναι μόνο ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ».

«Στις εκλογές του Ιούνη, με έναν άδικο εκλογικό νόμο, που κλέβει έδρες για να τις χαρίσει ως μπόνους στο πρώτο κόμμα, το επόμενο θετικό βήμα, θα είναι το ΚΚΕ να κρατήσει και να αυξήσει τις 26 έδρες που μας έδωσε ο λαός, με ένα πιο μεγάλο εκλογικό ποσοστό.(…) Καλούμε όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν KKE, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, να το κάνουν τώρα. Δε χρειάζεται να δώσουν τόση δύναμη στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να σκορπίσουν οι ψήφοι τους σε άλλα μικρότερα σχήματα. (…) είναι φανερό ότι η ΝΔ θα συγκροτήσει κυβέρνηση, μάλλον αυτοδύναμη, καθώς μπορεί να το πετύχει αυτό ακόμα και με μικρότερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις 21 Μάη. Στο χέρι μας είναι να τη δυσκολέψουμε» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κ. Βελόπουλος: Ο λαός θα τον μαυρίσει στις εκλογές

Στην οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει την κριτική του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Όπως τόνισε: «σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν είναι υπηρέτης του Ελληνικού λαού αλλά των τραπεζών. Δεν μας είπε τίποτα για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ο λαός θα τον μαυρίσει στις εκλογές».

Τέλος σημειώνεται πως σήμερα στις13.00 συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή με θέμα την εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα