Ελλάδα

Τραυματισμοί, συλλήψεις και εισβολή των ΜΑΤ στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγη ώρα μετά τις 12:00 στην είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η ανακοίνωση της Συγκλήτου ότι θα κλείσει η ΑΣΟΕΕ μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της ημέρας του Πολυτεχνείου, προκάλεσε αντιδράσεις και έτσι φοιτητές καθώς και άλλοι νεαροί έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν έξω από την ΑΣΟΕΕ και να ζητήσουν να επαναλειτουργήσει η σχολή. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και λίγο πριν από τις 14:00 με νέα χρήση χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. και καταγγελίες ότι χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι.

Την ίδια στιγμή, μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο βρίσκονται και βουλευτές της αντιπολίτευσης όπως η Σοφία Σακοράφα (βουλευτής με τη ΜέΡΑ 25) και η Θεανώ Φωτίου (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Η κυρία Σακοράφα, μάλιστα, βρίσκεται έξω από την ΑΣΟΕΕ, γιατί οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον επιστημονικό της συνεργάτη.

Μία σύλληψη μετά τα επεισόδια

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει επιβεβαιωθεί μία σύλληψη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο βρίσκονται πάνω από 150 άτομα. Οι αστυνομικοί αρχικά τους περικύκλωσαν και οι εντολές που έχουν λάβει είναι να προχωρήσουν σε προσαγωγές.

Το κλίμα γύρω από την ΑΣΟΕΕ παραμένει τεταμένο από την Κυριακή, οπότε και έγινε η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καταγγελίες φοιτητών ότι μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου γίνεται παρασκευή μολότοφ.

«Υπάρχουν τραυματίες φοιτητές»

Την καταγγελία ότι ένας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ έχει δεχθεί χτυπήματα στο κεφάλι έκανε στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου, μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν άλλοι πέντε φοιτητές που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών που έριξαν οι αστυνομικοί έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Παπανικολάου, μάλιστα, ζήτησε να φτάσουν και άλλα ασθενοφόρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένα. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου ενώ μέσα σε αυτό υπάρχουν νεαροί, ανάμεσά τους και φοιτητές.

«Λουκέτο» στην ΑΣΟΕΕ μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου 

Έπειτα από την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ το πρωί της Κυριακής, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Η λιτή ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρει: «Η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου από 11/11/2019 έως και 17/11/2019. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση».

H εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της εφόδου της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, όπου εντοπίστηκε το κρησφύγετο των αντιεξουσιαστών, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο ακόμα και οι παράνομοι μικροπωλητές που βρίσκονταν για χρόνια στην οδό Πατησίων.

Όλη η επικαιρότητα