Ελλάδα

Επεισόδια και τραυματίες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Ακούστε το άρθρο
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα με γκλομπ και χημικά στους διαδηλωτές που είχαν ανέβει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη – «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» φωνάζουν εκατοντάδες πολίτες – Παρέδωσαν στους αστυνομικούς νεαρό με πέτρες στην τσάντα του – Live εικόνα απ’το Σύνταγμα

Επεισόδια και συγκρούσεις των ΜΑΤ με διαδηλωτές σημειώθηκαν λίγο πριν τις 19.00 στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια σας από την Μακεδονία» κόσμος από όλη την Ελλάδα δίνει το «παρών» για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, λίγη ώρα πριν τις 19.00 δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στα σκαλιά αριστερά και δεξιά της βουλής χωρίς ιδιαίτερη πρόκληση και, με χρήση ασπίδων, γκλομπ και χημικών επιχείρησαν να διαλύσουν τον κόσμο.

Δείτε live εικόνα από το συλλαλητήριο

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν κάποιοι διαδηλωτές, που ζητούν να φτάσουν ασθενοφόρα στο σημείο.

Ορισμένοι επίσης από τους συγκεντρωμένους συνεχίζουν να εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά. Ωστόσο ο κόσμος παραμένει μπροστά στη βουλή, εκφράζοντας τη διαφωνία του για  τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Ένας από τους τραυματίες των επεισοδίων

trav1
trav2

Δείτε στιγμιότυπα από τα επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές

IMG 3712



Ένταση επικράτησε και λίγο μετά τις 20.00, όταν οργισμένοι διαδηλωτές παρέδωσαν σε αστυνομικούς έναν νεαρό που είχε θεαθεί – σύμφωνα με τους ίδιους – να πετάει πέτρες. Οι διαδηλωτές τον περικύκλωσαν, διαπίστωσαν ότι η τσάντα του περιείχε πέτρες και τον πήγαν σηκωτό στους αστυνομικούς, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν στη συνέχεια συνελήφθη.

IMG 3721

IMG 3709
IMG 3708
IMG 3710 1

Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων και ζητούν να μην δοθεί σε χρήση το όνομα της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο, αλλά και να μην αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος. Λίγο μετά τις 17.00 μάλιστα, δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δίνοντας παλμό στη διαμαρτυρία τους.

Γυναίκες, παιδιά, ιερείς και απλός κόσμος διαδηλώνουν ειρηνικά κουνώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Κλειστές είναι αυτή τη στιγμή η λεωφόρος Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροχαία έχει λάβει τα μέτρα της και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Το πρόγραμμα των συλλαλητηρίων

Με συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και στο Πισοδέρι Φλώρινας, κορυφώνονται -σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή- οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», κατά της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Ξεκινώντας από τις  16:00 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που μέσα στη βουλή θα διεξάγεται η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτών αναμένεται να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην αυριανή υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, στις Πρέσπες και τη εκχώρηση της «Μακεδονίας».

Οι διοργανωτές έκαναν γνωστό πως από το πρωί του Σαββάτου, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που θα κορυφωθεί νωρίς το απόγευμα. Κεντρικό moto της διαδήλωσης είναι: «Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εμείς ποιοι;».

Καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση ανακοίνωση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» αναφέρει : «Η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς να έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται, ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, παραβιάζοντας κατάφορα την πάγια εθνική θέση».

Όπως έχει γίνει γνωστό, στήριξη στην συγκέντρωση – συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος παρέχει και η Ν.Δ. με τις οργανώσεις της σε όλη την Αττική να καλούν «μέλη της παράταξης να εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος», σύμφωνα με σχετικές πηγές.

Στο Πισοδέρι την Κυριακή το συλλαλητήριο

Αύριο Κυριακή, ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας στο Λαιμό Πρεσπών στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση – συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Ήδη υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στην Βόρεια Ελλάδα, ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες, την ίδια ώρα που θα υπογράφεται η συμφωνία. «Εμείς θα είμαστε εκεί, στα ποτισμένα από το αίμα των ηρώων χώματα της Μακεδονίκης γης, για να φωνάξουμε πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Λεωφορεία για το Πισοδέρι, ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη (πληροφορίες στο τηλ. 2310244400) και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Δείτε τους διαδηλωτές να ανεβαίνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

sil4
sil5
sil6
sil1
sil2
sil3

Όλη η επικαιρότητα