Μεσσηνία

Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Προπηλακισμό του προέδρου Σωτήρη Τσώνη και εγκλωβισμό των μελών του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, από μέλη του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει το Δ.Σ. του Κέντρου.

Σε δήλωσή του ο Σωτ. Τσώνης, μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης-καταγγελίας της διοίκησης του Κέντρου, επεσήμανε ότι επιφυλάσσεται για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καταγγελίας, που την υπογράφουν ο Σωτ. Τσώνης και ο γ.γ. Παναγιώτης Μουλάς, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Ε.Κ. Καλαμάτας που είχε ως βασικά θέματα την ενημέρωση για τη συνάντηση με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας σχετικά με τις απολύσεις στο Ασυλο Ανιάτων και το ασφαλιστικό: “Δημιουργήθηκαν πρωτόγνωρες και απαράδεκτες καταστάσεις και γεγονότα σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Κ.Κ. που είναι ο 2ος κατά σειρά θεσμικός φορέας της πόλης μας και μάλιστα δημοκρατικά εκλεγμένος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έξω από το κτήριο, αλλά και έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, ακούγονταν συνθήματα τουλάχιστον απαξιωτικά και προσβλητικά. Προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις, βγήκαν ντουντούκες και μέλη του ΠΑΜΕ κατέκλυσαν το διάδρομο του κτηρίου του Ε.Κ. μέχρι και την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων, δυσχεραίνοντας την δυνατότητα εξόδου απ’ αυτήν. Εκτόξευαν συνεχώς προσβλητικές και δυσφημιστικές εκφράσεις κατά μελών της διοίκησης, κυρίως κατά του προέδρου του Ε.Κ.Κ. Επίσης, ακούστηκαν τουλάχιστον απαξιωτικές εκφράσεις κατά θεσμικών παραγόντων του νομού και της πόλης.(μητροπολίτη Μεσσηνίας, δημάρχου Καλαμάτας).

Η κατάσταση πια είχε ξεφύγει εντελώς, ήταν πρωτοφανής και πρωτόγνωρη για συνεδριάσεις θεσμικού οργάνου, κυριαρχούσε μίσος, δημιουργώντας έτσι φόβο για τη σωματική ακεραιότητα. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Τσώνης Σωτήρης στην προσπάθειά του να εξέλθει από την αίθουσα συνεδριάσεων βρέθηκε περικυκλωμένος από το πλήθος και δεχόταν σπρωξίματα και χτυπήματα στην κοιλιά και στα πλευρά, χωρίς να είναι σε θέση, στο κομφούζιο που επικρατούσε, να εντοπίσει από πού προήρχοντο, αφού είχαν πέσει όλοι επάνω του, εξαναγκαζόμενος να επιστρέψει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. για να προστατευθεί.

Το πλήθος εισήρθε ξανά στην αίθουσα και άφησε ένα φέρετρο στο τραπέζι των συνεδριάσεων, το οποίο συνέχεια τοποθέτησε μπροστά στην πόρτα του γραφείου του προέδρου του Ε.Κ. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. ξαναπροσπάθησε και πάλι να εξέλθει, γιατί αισθανόταν έντονη δυσφορία. Τελικά αποχώρησε και μετά από αρκετή ώρα συνήλθε και επέστρεψε στο γραφείο του, όπου τον περίμεναν οι συνάδελφοί του, αφού σημειωτέον για 20 περίπου λεπτά ήταν εγκλωβισμένοι στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Πριν μια περίπου εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί στον ημερήσιο Τύπο τόσο από το ΠΑΜΕ όσο και από το σωματείο ΔΕΥΑ Καλαμάτας, συγκεντρώσεις έξω από το κτήριο του Ε.Κ.Κ.

Εγιναν επεισόδια τα οποία εκθέτουν τον συνδικαλισμό, τον οποίο κάποιοι υπερασπίζονται”.

Απάντηση του ΠΑΜΕ

Για παραμύθι περί βίαιων “ξυλοδαρμών” από την πλευρά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας. Και επικρίνοντάς τον για την άποψή του πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, υπενθυμίζει ότι “ο Σωτήρης Τσώνης είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και όχι γραφείο Τύπου του Βρούτση και των εργοδοτών στην Καλαμάτα”.

Απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσώνη, το ΠΑΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “όσον αφορά τα θετικά του νομοσχεδίου έχει δίκιο. Αλλά αυτά είναι μόνο για την εργοδοσία και τις ιδιωτικές εταιρείες που τρίβουν τα χέρια τους. Απεναντίας για το λαό: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Κατρούγκαλου και η διαχρονική λεηλασία των Ταμείων (80 δισ.)”.

Ακόμα, παρατηρεί πως “είναι απορίας άξιο η ταχύτητα της ΓΣΕΕ να βγάλει πανελλαδική ανακοίνωση αναπαράγοντας τα ψέματα του κ. Τσώνη περί βιαιοτήτων, τραμπούκων κτλ. Τα περί “ξυλοδαρμών” είναι αστεία. Δεν τα είπε εχθές, αλλά σήμερα. Απεναντίας εχθές επικαλέστηκε φόρτιση… μέχρι και καρδιακό επεισόδιο, που ήταν τόσο ισχυρό, που λίγη ώρα μετά πιάστηκε στα “πράσα” να πίνει το αναψυκτικό του στο γραφείο του, μαζί με φίλους του, σχεδιάζοντας το τι ψέματα θα πουν σήμερα”.

Καταδίκη από ΓΣΕΕ

Τη βίαιη επίθεση του ΠΑΜΕ σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας καταδικάζει η ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων της Συνομοσπονδίας σημειώνεται:

“Το ΠΑΜΕ συνεχίζει τις τραμπούκικες συμπεριφορές και σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί με τη βία να τρομοκρατήσει. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, εμποδίζοντας την έξοδο από την αίθουσα συνεδριάσεων του προέδρου του Ε.Κ. Σωτήρη Τσώνη, στον οποίο επιτέθηκαν και χτύπησαν στην κοιλιά και στα πλευρά. Παρά την έντονη δυσφορία που αισθάνθηκε, δεν του επέτρεψαν την έξοδο από την αίθουσα, η οποία τελικώς επετεύχθη μετά από μισή ώρα.

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει για πολλοστή φορά τις βιαιότητες μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίες πλέον δεν έχουν σταματημό και έχουν και ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή συναδέλφων.

Ο νόμος του ισχυρότερου σωματικά και του αποφασισμένου να βιαιοπραγήσει δεν έχει ούτε θέση στα συνδικάτα, αλλά ακόμη περισσότερο δεν έχει θέση στη δημοκρατία”.

Πηγή: Εφ.«Ελευθερία»

Όλη η επικαιρότητα