Categories: Ηλεία

Επιστημονική έρευνα για την ποιότητα του νερού στον Ταμιευτήρα του Φράγματος Πηνειού

Share

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΛΚΕ- Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών) και του Δήμου Ήλιδας για την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Ιζηματολογικές, Γεωχημικές και Υδροχημικές διεργασίες στον Ταμιευτήρα του φράγματος Πηνειού» προέβησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Το αντικείμενο του Ερευνητικού Προγράμματος της προγραμματικής σύμβασης είναι η ιζηματολογική, γεωχημική και υδροχημική διερεύνηση του ταμιευτήρα του φράγματος Πηνειού.  Δεδομένου ότι το νερό της λίμνης χρησιμοποιείται για άρδευση και ύδρευση, είναι αναγκαία η επιστημονική έρευνα που θα ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του ύδατος του ταμιευτήρα, προστατεύοντας πρωτίστως την υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος του ταμιευτήρα του φράγματος Πηνειού. Η έρευνα θα παράσχει επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο Ήλιδας για την σύνταξη Σχεδίου Ασφαλείας Πόσιμου Νερού, όπως προβλέπεται στο  Σχέδιο διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών ΥΔ02 (ΣΔΛΑΠ), ενώ το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στη λειτουργία του διυλιστηρίου του φράγματος Πηνειού, που βρίσκεται στην περιοχή, για την ύδρευση των Δήμων της βόρειας Ηλείας (Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης) πληθυσμού περίπου 74.000 κατοίκων.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Δημητρογιάννης, αφού ευχαρίστησε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και τα υπηρεσιακά στελέχη, ανέφερε: «Ύστερα από εντατική επεξεργασία υπογράψαμε σήμερα την Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Ιζηματολογικές, Γεωχημικές και Υδροχημικές διεργασίες στον Ταμιευτήρα του φράγματος Πηνειού». Διαρκή μας στόχο αποτελεί η επίσπευση δράσεων που επιλύουν προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας και δημόσιας υγείας. Δίνουμε τεράστια έμφαση στην ορθή διαχείριση και προστασία του υδάτινου δυναμικού μας, που αποτελεί  και το μεγάλο κοινωνικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο της Δυτικής Ελλάδος».