Ηλεία Πολιτική

Επιστολή Αγγ.Αγγελόπουλου προς τον Κ.Μητσοτάκη: Έχει διαπραχθεί έγκλημα με τα «κόκκινα δάνεια» – Σταματήστε το

Ακούστε το άρθρο

Κύριε Πρόεδρε,

Χιλιάδες «κόκκινες» επιχειρήσεις, νοικοκυριά και απλοί πολίτες μπορούν να σωθούν, αλλά λείπει η πολιτική βούληση. Απουσιάζει η κεντρική στρατηγική της Πολιτείας καθώς επιλέγεται η εύκολη λύση της κατά συρροής μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων στις εταιρείες διαχείρισης και τα funds προκειμένου να απαλλαγούν οι τράπεζες από  την πίεση των δανειστών για γρήγορη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Στο βωμό μιας ανεπαρκούς πολιτείας και της ανάγκης να αποβάλουν οι τράπεζες τα τοξικά δάνεια τα διαθέτουν όσο –όσο στις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων και funds απώλεια αξίας ακόμα στο  70 έως 80%.

Το μη  «κούρεμα» οφειλών, ο  αναποτελεσματικός εξωδικαστικός, η ασύδοτη συμπεριφορά πολλών εταιριών διαχείρισης και funds, (αγόρασαν στο 25% της αξίας των, κόκκινα δάνεια) και απαιτούν από τους δανειολήπτες το 100%.

-Επί πλέον ζητούν τους τόκους (δεν έχουν δικαίωμα να αλλάξουν τα επιτόκια) γεγονός που σημαίνει ότι εφ΄ όσον έχουν αγοράσει τα δάνεια στο 25% της αξίας τους αποσκοπούν με την τακτική τους σε κέρδη έως 200%

Με καταγγελίες μας περάσαμε στην αντεπίθεση ως αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, στην Τράπεζα Ελλάδος, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Αρχή Προσωπικών δεδομένων, βάζουμε προσωρινό «φρένο» στην ασύδοτη δράση τους καθώς και στους  πλειστηριασμούς.

-Η Πολιτεία δεν εφάρμοσε στα κόκκινα δάνεια το Κυπριακό μοντέλο, να δίδεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες από τα πιστωτικά ιδρύματα αφού τους ενημέρωσουν μέσα σε 45 ημέρες, να «αγοράσουν» το δάνειό τους στην τιμή που προσφέρουν τα funds.

-O διακεκριμένος νομικός δημοσίου δικαίου Μαν. Μπετενιώτης  και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου επισημαίνει ότι: «Η άσκηση δικαιώματος της πώλησης των δανείων μπορεί να χαρακτηρισθεί «καταχρηστική» αν δεν έχει τη συναίνεση των δανειοληπτών. Είναι μια ακόμη μορφή «επαχθούς μεταχείρισης των δανειοληπτών που έχουν λειτουργήσει καλόπιστα και έχουν από αντικειμενικά γεγονότα βρεθεί στην δυσμενή θέση του υπερήμερου για την εξόφληση του δανείου τους. Αυτή η μεταχείριση προσκρούει και στην συνταγματική επιταγή της αρχής της αναλογικότητας, που επιβάλλει επιλογή των λιγότερων επαχθών μέτρων. Γι΄ αυτό και στα Δικαστήρια στα οποία μπορούν να προσφύγουν οι δανειολήπτες πιθανολογείται ότι θα κριθούν άκυρες οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων, ακριβώς γιατί δεν έχει παρασχεθεί η δυνατότητα της αγοράς του δανείου σε τιμή της πώλησης στο fund.

Επίσης μια σοβαρότατη περίπτωση αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια» των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, που εδόθη η εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου για να ανακάμψει ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της αγοράς, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φυσικές καταστροφές, βάσει της κοινοτικής οδηγίας τοu 2007.

Είναι άξιο απορίας, πως όλες ανεξαιρέτως οι Ελληνικές Τράπεζες, πήραν την ίδια απόφαση, να  μη ρωτήσουν τους οφειλέτες των «κόκκινων δανείων» εάν επιθυμούν να τα αγοράσουν.

Σε καμία περίπτωση οι Τράπεζες δεν προχώρησαν σε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερώσουν τον αρμόδιο Υπουργό και μέσω αυτού, αν όχι άμεσα, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ακόμη δεν ξέρουμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το «πράσινο φώς», για να προχωρήσουν οι Τράπεζες στην προαναφερόμενη απόφαση και γιατί δεν τις απέτρεψε.

Άρα τι συνέβη και ποιος άραγε είχε συμφέρον, από μια τέτοια απόφαση των Τραπεζών, γιατί ήδη γίνονται σκέψεις  για τυχόν μικρά ή μεγάλα λαδώματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνοι που πούλησαν τα δάνεια των δανειοληπτών στο 25% με δικαίωμα τα funds  να μπορούν να αξιώσουν και το 100% του δανείου, πρέπει να δώσουν λόγο για την πράξη τους αυτή.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμεθα εντελώς απροστάτευτοι και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οι επιχειρήσεις άμεσα σε εξόντωση, καθώς και τα νοικοκυριά, να λάβετε μέτρα κατεπειγόντως με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας εκ μέρους σας.

Προχωρήστε σε κάθετη διαγραφή ποσοστού χρέους ,αφού πρώτα μελετήσετε τον τρόπο.

Σώστε μας από την εκμετάλλευση.

«Η θεραπεία δανείων είναι καλύτερη από τις πωλήσεις τους»

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου & Πρώην Προέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα