Επιστολή του Άγγελου Σπηλ. Αγγελόπουλου στον υπουργό Οικονομικών

Share

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η  ΕΠΑΝΟΔΟΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΨΙΧΟΥΛΑ, ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ  ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  Κο ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Πύργος 22/04/2020

Κύριε Υπουργέ

Τα μέτρα που λαμβάνονται τοσο για την προστασία  του κοινωνικού συνόλου, όσο και για την στήριξη της οικονομίας των επιχειρήσεων αλλα και των εργαζομένων, κινούνται προς τη σωστη κατέυθυνση.

Η παράταση που δίνεται για τις οφειλές προς τις τράπεζες, το δημόσιο, για τις επιταγές, για τις ασφαλιστικές εισφορές, φερνουν μια ανακούφιση, μια πρόσκαιρη ανάση .

Ο λογαριασμός της πανδημίας θα έλθει μετα και γιαυτό  χρειαζεται στήριξη των επιχειρήσεων με  άμεση χρηματοδότηση απο τις τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο και με εγγυήσεις.

Υπάρχουν διεθνώς φωνές που κάνουν λόγο για ολοκληρωτική ή μερική διαγραφή ιδιωτικού χρέους.Σημαντικότερη ακούγεται η  προτροπή Ντράγκι « για διαγραφή ιδιωτικών χρεών» με ταυτόχρονη χρηματοδότηση απο τις τράπεζες χωρίς εφιαλτικούς τοκους. Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, να τα δώσουν οι κυβερνήσεις με την μορφή κρατικών ενισχύσεων .

Τη λύση αυτή που ονομάζεται «αμοιβαιοποίηση χρεους», την  υποστηρίζει και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κα Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κος Μακρόν, μιλώντας στους Financial Times, έκανε γνωστό «Ή κοινό ταμείο ή κατάρευση της ΕΕ.

Θα είναι ιστορικό λάθος, να ζητήσουμε ξανά να πληρώσουν οι αμαρτωλοί. Ειναι το λάθος που δεν καναμε στο τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου με το σχέδιο Μάρσαλ .

«Οι άνθρωποι ακόμα μιλούν για αυτο σήμερα». Συνεχίζοντας συμπληρώνει «δεν υπάρχει άλλη λύση,απο το να ιδρυθεί ένα ταμείο, όπου θα έχει αποστολή να εκδώσει κοινό χρέος με κοινές διασφαλίσεις, για να χρηματοδοτήθούν οι χώρες μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Valdis Donbrovskis με δηλώσεις του στην γερμανική εφημεριδα Handelsblast, αναφέρει ότι θα μπορούσε να φθασει η χρηματοδοτηση απο την ΕΕ στο 1,5 τρις ευρώ, μέσω ενός ταμείου ανάκαμψης ,με ομόλογα εγγυημένα απο τα κράτη μέλη.»

Υπάρχει όμως  και ή προταση οικονομολογων του ιδρύματος  GALBREITH,που εδράζεται στις  ΗΠΑ, για  έκδοση ομολόγων απο την Ε.Ε.  (όχι ομόλογα που εκδίδονται απο τα κράτη- μέλη αλλά ομόλογα που εκδίδονται απευθείας απο την Ε.Ε.) και αυτή η λύση είναι νομικώς δυνατή δηλ. η Ευρωπαική Επιτροπή έχει την δυνατότητα να εκδίδει χρέος για την Ε.Ε. στις αγορές

Μετα την λήξη της υγειονομικής κρίσης οι υποχρεώσεις,  εαν υπολογισει κανείς τους ελάχιστους εως μηδενικούς τζίρους, θα είναι δυσβάστακτες.

Η επανεκίνηση μιας οικονομίας όπως η Ελληνική,πρέπει να περάσει το γρηγορότερο απο τις πληγές στην επούλωση και  αμέσως στην εκτίναξη»

Ο μεγάλος συμβιβασμός καταρχήν  στα 540 δις, δεν φθάνει, καθώς στην πράξη είναι μόνο 300 δις για όλη την Ε.Ε.Οι αναγκες της Ευρωπαικής Οικονομίας για να ανακάμψει απο την υφεση, θεωρείται ότι  θα φθάσει το 8% εως 10%.Ξεπερνούν με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 2,5 έως 3 τρισεκατ. για φέτος και για τις άρχες του 2021.

Μονο 4,5δις ευρώ αντιστοιχούν με βάσει την συμφωνία μέχρι τώρα του Eurogroup

Τα μέτρα που ήδη  έχετε λάβει, φθάνουν κοντά στα 7 δις ευρω με εξαγγελία διπλάσιασμου τους, με στόχο να καλύψουν τους μήνες Μάιο, Ιούνιο φθάνονατας το 14 δις.

Κύριε Υπουργέ

Καταστήσατε σαφές  πως τα εν λόγω χρήματα δεν φθάνουν. Αποκαλυψατε την πρόβλεψη για πολυ  βαριά ύφεση που θα πλήξει και την Ελλάδα το 2020, γιαυτό επεξηγήσατε πως χρείαζονται αποφάσεις πέρα των 540 δις.

Ειναι αξιον προσοχής οτι επιμείνατε σε προοπτική ευρωπαϊκής έκδοσης χρεους .

Δωστε την μάχη  λοιπόν ,για την εφαρμογή και του 4ου σκέλους των πακέτων ,που αφορά ένα χώρο έκδοσης ομολόγων .

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπέι να το κερδίσετε προς όφελος του Ελληνικού λαού.

Ειναι επιβεβλημένη περισσότερο απο ποτέ η ανάγκη άμεσων λύσεων, μεγάλων υπερβάσεων και δυναμικού διαλόγου πηθούς με τους  διαφωνούντες της Ε.Ε.

Στον γολγοθά της Ευρωπαικής οικονομίας, μοναδική διεξοδος είναι μια πολύ πιο γενναια λύση αλληλεγγύης σε πανευρωπαικο επίπεδο, υπερβαίνοντας  ημίμετρα και διχαστικές λογικές  μέσα στην Ε.Ε.

Διότι κύριε Υπουργέ, μπορεί μετα την ραγδαία  πτώση  να προσδοκάται  ή ανοδος.

Για να  τη ζήσεις όμως ,πρέπει να έχεις επιβιώσει.

Αγγελος  Σπηλ. Αγγελόπουλος

Πρόεδρος του συνδέσμου Καταναλωτή

ΝοτιοΔυτικής  Πελοποννήσου

-Πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας