Επιστολή Αντωνακόπουλου: Αίτημα στο υπουργείο Υγείας να πάρει απόφαση για το κρουαζιερόπλοιο στο Κατάκολο

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας), με αίτημα την έκδοση απόφασης, περί έγκρισης προσέγγισης ή όχι του κρουαζιερόπλοιου η άφιξη του οποίου στο λιμάνι του Κατακόλου είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020, απέστειλε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Εκτιμούμε ότι ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο τη Κυριακή 1η Μαρτίου, προερχόμενο από τη Γένοβα (λιμάνι κατηγορίας ΙΙ σχετικά με την επιτήρηση του κορονοϊού) και σε σχέση με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (ΤΟΚΥΟ2020), που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί πραγματική απειλή για την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών.
Είναι γνωστό σε όλους ότι στη σχετική εκδήλωση συμμετέχουν αντιπροσωπείες απ’ όλο το κόσμο και γενικώς επισκέπτες – τουρίστες για την Αρχαία Ολυμπία και τα μουσεία.
Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορονοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας.
Το λιμάνι του Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού.
Άρα ενδιάμεσα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει από τη 1η έως τη 12η Μαρτίου σε σχέση με το αν υπάρξει κρούσμα του κορονοϊού και κατά πόσο το περιστατικό αυτό θα μπορεί να αποδοθεί στο κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου ή όχι.
Άρα στη περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι χώροι όπου πέρασαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου και όπως καταλαβαίνεται θα δημιουργηθεί μια αναταραχή με παγκόσμια επίπτωση στο θεσμό της Ολυμπιακής φλόγας.
Ο Δήμος Πύργου, η τοπική κοινότητα Κατακόλου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουν την ανησυχία τους και τις επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης του συγκεκριμένου πλοίου και να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση από τη μη προσέγγιση του πλοίου για εμάς δεν έχει καμία αξία.
Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως αξιολογήσετε τα στοιχεία αυτά για την έκδοση απόφασης του Υπουργείου σας, περί έγκρισης προσέγγισης ή όχι του κρουαζιερόπλοιου τη 1η Μαρτίου, στο Λιμάνι του Κατακόλου».

Σημειώνεται ότι το κρουαζιερόπλοιο θα ξεκινήσει σήμερα την κρουαζιέρα από την Ιταλία και αναμένεται να προσεγγίσει το λιμάνι του Κατακόλου το πρωί της Κυριακής όπου και θα παραμείνει για 6-8 ώρες διάστημα στο οποίο οι επιβάτες του (όσοι επιθυμούν από τους 2.000 περίπου που θα μεταφέρει), θα έχουν την ευκαιρία να αποβιβαστούν στο λιμάνι και να επισκεφθούν διάφορα αξιοθέατα…