Υγεία

Επιστρέφουν ασθένειες από αμέλεια εμβολιασμού

Κίνδυνος επιστροφής νοσημάτων που έχουμε σχεδόν ξεχάσει, όπως ο κοκκύτης ή η μηνιγγίτιδα C...
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος επιστροφής νοσημάτων που έχουμε σχεδόν ξεχάσει, όπως ο κοκκύτης ή η μηνιγγίτιδα C, υπάρχει εξαιτίας της μη πραγματοποίησης των επαναληπτικών εμβολιασμών, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενηλίκους, οι οποίοι δεν υπολογίζουν ότι για κάποιες ασθένειες όπως οι παραπάνω, η ανοσοποίηση από τον εμβολιασμό της παιδικής ηλικίας δεν αρκεί. Εντούτοις, το ποσοστό που εμβολιάζεται και πάλι στην ενήλικη ζωή κυμαίνεται μόλις μεταξύ 3-8%.

Την επισήμανση έκανε ο ομ. καθ. Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Με μήνυμα: «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε» η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με τελικό στόχο όλοι – παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία – να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας  Δρ  Μίνα Γκάγκα, απηύθηνε χαιρετισμό αναφέροντας ότι «Τα εμβόλια είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από λοιμώξεις. Με τα εμβόλια, ερχόμαστε σε επαφή με ένα μικρό ερέθισμα, που μας εξασκεί στο να αντιμετωπίσουμε μία λοίμωξη, χωρίς να κινδυνεύουμε από ένα πραγματικά δύσκολο μικρόβιο ή ιό. Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα. Στην τρέχουσα πανδημία εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σώθηκαν από τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός είναι κεφαλαιώδης για τη καλή υγεία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Αθηνών Στυλιανός Λουκίδης ανέφερε ότι «Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, καθώς «είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε». Η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, αποδεικνύει ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως πνευμονολόγοι, επισημαίνουμε τα οφέλη του εμβολιασμού των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι αποτελούν βασική προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικά ζητήματα αποτελούν ο έγκαιρος εμβολιασμός ρουτίνας, η κάλυψη τυχόν χαμένων ή αναβληθέντων εμβολίων και φυσικά ο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα