Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο συρτάρι το επιπλέον κούρεμα

Το «story» των παροχών από την κυβέρνηση μικραίνει όλο και περισσότερο
Ακούστε το άρθρο

Το «story» των παροχών από την κυβέρνηση μικραίνει όλο και περισσότερο

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει στο νου του τόσο τις επιπλέον εφεδρείες για την ενεργειακή κρίση που μπορεί να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εφιάλτη αλλά και το κόστος δανεισμού της χώρας που αυξάνεται όλο και περισσότερο και μπορεί να κλιμακωθεί σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Έτσι, φαίνεται ότι προς το παρόν, η κυβέρνηση αφήνει εκτός των νέων παροχών ένα επιπλέον κούρεμα στις επιστρεπτέες προκαταβολές, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του έκλεισε το παράθυρο για κάτι τέτοιο.

Αναμένεται να εισπράξουμε έως 2,3 δισ. ευρώ, «ως εκεί μπορούμε να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Mέχρι τώρα υπήρχαν σενάρια που προέβλεπαν νέο κούρεμα  στην επιστρεπτέα προκαταβολή ακόμα και  100%.

Η χώρα δανείστηκε 8,3 δισ. ευρώ  που δόθηκαν  μέσω των επιστρεπτέων στις επιχειρήσεις και έχουν χαριστεί ήδη τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιστρεπτέες
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί, μετά τη παράταση που δόθηκε, στο τέλος Ιουνίου του 2022. Νωρίτερα, όμως, κάθε επαγγελματίας, έως και τις 31 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα εφάπαξ και να κερδίσει την επιπλέον έκπτωση του 15% ή αν θα εκμεταλλευτεί τη λύση των 60 άτοκων δόσεων που του παρέχεται.

Τα ποσά που επιστρέφονται
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

– Το  25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.

– Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.

– Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.

– Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πηγή: moneyreview.gr

Όλη η επικαιρότητα