Τεχνολογία

Επιστροφή χρημάτων για ψηφιακές αγορές λανσάρει η Apple

epistrofi_hrimaton_gia_psifiakes_agores_lansarei_i_apple.jpg

Η Apple στο πλαίσιο συμμόρφωσής της με την οδηγία της Κομισιόν περί των δικαιωμάτων του καταναλωτή, τροποποίησε τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης της και επιτρέπει πλέον στους Ευρωπαίους να ζητούν επιστροφή χρημάτων για ψηφιακές αγορές, όπως το κατέβασμα εφαρμογών από το App Store, εντός 14 ημερών από την αγορά τους, χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση. Κάτι το οποίο δεν ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, όπου σύμφωνα με τους όρους χρήσης της εταιρείας, κάθε αγορά θεωρείται “τελική” χωρίς δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.  

Όπως αναφέρει το έγκυρο site – παρατηρητήριο της Apple, 9to5Mac και αναδημοσιεύει το Business Insider, κάθε καταναλωτής εντός της ΕΕ, που πραγματοποίησε μια αγορά από κάποιο από τα ψηφιακά καταστήματα της Apple iTunes και AppStore, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να τα χρήματα που ξόδεψε πίσω, μέσα σε δύο εβδομάδες από την παραλαβή απόδειξης αγοράς.   

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέτρο ισχύει για την Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία “και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”. Κάτι που δείχνει να ισχύει και για την Ελλάδα, αφού το κείμενο των όρων και προϋποθέσεων χρήσης του iTunes, στην ελληνική βερσιόν του site της Apple, αναφέρει ρητά ότι “Εάν επιλέξετε να ακυρώσετε την παραγγελία σας, μπορείτε να το κάνετε εντός 14 ημερών από τη λήψη της απόδειξής σας χωρίς να δώσετε συγκεκριμένο λόγο”. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης, ότι η Apple θα αποζημιώνει τους καταναλωτές, εντός 14 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος ακύρωσης, πιστώνοντας το ποσό στο λογαριασμό του χρήστη.  

Όπως επισημαίνει το Business Insider, η νέα πολιτική επιστροφής χρημάτων της Apple για αγορές από το iTunes και το AppStore, μπορεί να δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να ‘δοκιμάζουν’ μια εφαρμογή, ζητώντας πίσω τα χρήματά τους, μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, αλλά μεταφράζεται σε προβλήματα για τις εταιρείες λογισμικού που κατασκευάζουν applications.  

 
 
Πηγή: lifo.gr

Όλη η επικαιρότητα