Categories: Μπάσκετ

Επιστροφή στις νίκες για τον Προμηθέα

Share

Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ από τα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου και μετά, ο Προμηθέας ανέτρεψε το εις βάρος του 27-43 και έφτασε σε μια σπουδαία νίκη επί του Λαυρίου (79-71), σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε πραγματικό ντέρμπι και ήταν διαφήμιση για το μπάσκετ. Οι «Προμηθείς» με αυτή τη νίκη επέστρεψαν στο δρόμο των επιτυχιών και σημείωσαν την 7η νίκη τους σε 10 αγώνες στη Stoiximan Basket League.

Οι Πατρινοί είχαν σε πολύ μεγάλη μέρα τον Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος έκανε…τα πάντα σε άμυνα και επίθεση, ενώ ο «clutch» Ρέι ήταν αυτός που με τον επιθετικό του οίστρο στο φινάλε έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους με τα μεγάλα σουτ του. Από τους φιλοξενούμενους διακρίθηκαν Μουράτος και Γερομιχαλός. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με φανέλες που έγραφαν το όνομα του Στέβαν Γέλοβατς, τιμώντας τη μνήμη του αδικοχαμένου αθλητή της ΑΕΚ. Για τον Προμηθέα ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα ματς, στη Μπολόνια την Τετάρτη για το Eurocup και στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό την επόμενη Κυριακή για το πρωτάθλημα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Σβαρτζ, Γκάντι, Ρέι, Μάιλς και Γκραντ στην αρχική πεντάδα. Το Λαύριο μπήκε πιο δυνατά στο ματς και εκμεταλλευόμενο την προβληματική άμυνα του Προμηθέα βρήκε inside score και με γκολ-φάουλ του Μουράτου προηγήθηκε για πρώτη φορά με +5 (4-9 στο 3′). Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να βελτιώσουν κάποια κομμάτια στο παιχνίδι τους, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να «βομβαρδίζουν» από την περιφέρεια με τους Μουράτο, Γερομιχαλό και Περσίδη και έφτασαν άμεσα σε διψήφια διαφορά (10-21 στο 7′). Στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου οι «Αχαιοί» έσφιξαν την άμυνά τους και με την έλευση Ρογκαβόπουλου και Αγραβάνη στο παιχνίδι βελτιώθηκαν και ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο στο -7 (16-23).

Στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, το ματς ήταν ισορροπημένο με τη διαφορά να κυμαίνεται στις παρυφές των 7-9 πόντων. Με προσωπική φάση του Αγραβάνη, ο οποίος σε εκείνο το διάστημα ήταν ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων, η διαφορά έπεσε στους 6 (25-31 στο 14′), όμως η αντίδραση των φιλοξενούμενων ήταν άμεση και με ένα σερί 6-0 με καλάθι και φάουλ του Κάρτερ και τρίποντο του Αλέξανδρου Νικολαϊδη η διαφορά ανέβηκε ξανά στη μέγιστη τιμή της (25-37 στο 15′). Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη συνέχισε να παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και με καλάθι του Μουράτου έφτασε τη διαφορά μέχρι και το +16 (27-43 στο 16′). Σε εκείνο το σημείο, το σχήμα του Ζούρου με τρεις κοντούς απέδωσε τα μέγιστα, ο Αγραβάνης συνέχισε να παίζει στο μάξιμουμ σε άμυνα και επίθεση και οι Πατρινοί τελείωσαν με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο μέρος, με σερί 10-0, μειώνοντας τη διαφορά σε πιο…διαχειρίσιμα επίπεδα (37-43).

Η 3η περίοδος είχε χαρακτήρα ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να μειώνουν την παραγωγικότητά τους στην επίθεση, ελέω της πολύ σκληρής άμυνας και από τις δύο πλευρές, σε ένα διάστημα όπου έπεφταν…κορμιά κυριολεκτικά στο παρκέ. Ο Προμηθέας με τρίποντο του Ρέι κατάφερε μετά από αρκετή ώρα να κατεβάσει τη διαφορά σε απόσταση ενός τριπόντου (45-48 στο 25′), όμως σε εκείνο το σημείο το Λαύριο βρήκε τον τρόπο να μείνει μπροστά στο σκορ με δύο εντυπωσιακά καλάθια από Γερομιχαλό και Μουράτο (45-52 στο 26′). Σε εκείνο το σημείο ο Αγραβάνης ανέλαβε δράση, κάνοντας τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση. Η άμυνα των Πατρινών έγινε απροσπέλαστη και με 6 συνεχόμενους πόντους του Έλληνα ψηλού, η διαφορά έπεσε στον πόντο, με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με σκορ 51-52.

Στην τέταρτη περίοδο, η ομάδα της Λαυρεωτικής αποσπάστηκε ξανά με +4 με τρίποντο του Γερομιχαλού (51-55), όμως οι «Προμηθείς» με τους Αγραβάνη και Χαντ να κάνουν…θραύση μέσα στη ρακέτα και τον Γκίκα να βάζει ένα μεγάλο τρίποντο, με ένα σερί 11-3 μετέτρεψαν το -4 σε +4 (62-58 στο 34′), παίρνοντας για πρώτη φορά τα ηνία στον αγώνα. Μάλιστα, λίγο αργότερα με ελεύθερο τρίποντο από την κορυφή του Γιαννόπουλου οι Πατρινοί έφτασαν για πρώτη φορά απόψε στο +5 (65-60), όμως το Λαύριο δεν είχε καταθέσει τα όπλα και με καλάθι του Κάρτερ μείωσε ξανά στο ένα καλάθι (65-63 στο 36′). Ο Ρέι πήρε τη σκυτάλη και με δικό του τρίποντο επανέφερε τη διαφορά στους 5, όμως ο Γερομιχαλός απάντησε με ένα τρομερά δύσκολο σουτ στη λήξη του χρόνου (68-65 στο 37′). Ωστόσο, ο «καυτός» Κέντρικ Ρέι με νέο τρίποντο έστειλε τους Πατρινούς στο +6 (71-65) και στη συνέχεια με εκπληκτικό κάρφωμα πήγε τη διαφορά στους 7 (73-66 στο 38′). Το Λαύριο ξαναμπήκε στο ματς με τρίποντο του Περσίδη από τη γωνία, όμως ο Χάρης Γιαννόπουλος με δικό του σουτ από την περιφέρεια έδωσε μεγάλη ανάσα στην ομάδα του Ηλία Ζούρου (76-69, 57” πριν το τέλος). Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να μάχονται και με άμεσο γκολ- φάουλ του Μουράτου διατήρησαν ελπίδες νίκης (76-71, 46” πριν το τέλος). Σε εκείνο το σημείο, το Λαύριο πίεσε σε όλο το γήπεδο με zone press, ο Νικολαϊδης έκλεψε και κέρδισε φάουλ, ωστόσο ο νεαρός γκαρντ απώλεσε και τις δύο βολές, με το Λαύριο να χάνει την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά στο σουτ. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη…ρώσικη ρουλέτα των βολών με τους Χαντ και Γκίκα να πετυχαίνουν 3/4 και να δίνουν διαφορά ασφαλείας στους γηπεδούχους (79-71). Στις τελευταίες κατοχές τίποτα δεν άλλαξε, ο Προμηθέας έπαιξε εξαιρετική άμυνα και κράτησε τη μεγάλη νίκη.

Ο Ηλίας Ζούρος τόνισε μεταξύ άλλων: “Συγχαρητήρια στους παίχτες μου που παρά το ψυχολογικό βάρος από τις δύο συνεχόμενες ήττες αντέδρασαν και πήραμε μια πολύ σημαντική νίκη. Μπασκετικά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, ωστόσο αυτή τη στιγμή μετράει η νίκη, η οποία μας δίνει πίστωση χρόνου. Συγχαρητήρια και στον κόσμο μας που ήρθε στο γήπεδο, παρότι την Τετάρτη τους απογοητεύσαμε, όχι για την ήττα αλλά για την κακή εμφάνιση.”.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-23, 37-43, 51-52, 79-71

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Ζούρος): Ρέι 23 (6/10 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 4 ασίστ), Σβαρτζ, Γκραντ 7 (8 ριμπάουντ), Γκάντι 3 (1), Μάιλς 2, Χαντ 5 (10 ριμπάουντ), Αγραβάνης 24 (9/11 δίποντα, 10 ριμπάουντ), Γκίκας 5 (1), Ρογκαβόπουλος 4, Γιαννόπουλος 6 (2)

ΛΑΥΡΙΟ (Σερέλης): Κάρτερ 10 (1/4 τρίποντα, 5 ασίστ), Μουράτος 20 (6/6 δίποντα, 4 λάθη), Κακλαμανάκης 5 (7 ριμπάουντ), Περσίδης 6 (2), Γερομιχαλός 13 (2/3 τρίποντα, 5 ασίστ), Νικολαΐδης 5 (1), Σμιθ 8 (4 λάθη), Αμινού 2, Πιλάβιος, Γουίλιαμς, Βουλγαρόπουλος 2.