Αρθρογραφία

Επιτέλους, ανακοινώνεται η επαναφορά!

Ακούστε το άρθρο

«Δίνεται τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που υπέστη η Ηλεία τα τελευταία χρόνια, με το ΤΕΙ Πύργου…»

Με βάση τα όσα είδαμε ή ακούσαμε στο παρελθόν, ανεξαρτήτως του πολιτικού προσδιορισμού των κυβερνήσεων, θα πρέπει λογικά να κρατάμε «μικρό καλάθι» για όσα περιμένουμε από το επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.

Η «ανοικτή ατζέντα» βεβαίως, είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο με την ενημέρωση για την λίστα άμεσων αιτημάτων από τους Δημάρχους και τους υπόλοιπους φορείς του Νομού, προς το Μέγαρο Μαξίμου, τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, και κυρίως τους αρμοδίους, εξ αντικειμένου οικονομικούς υπουργούς.

Δύο παρεμβάσεις ωστόσο, εκτιμώ ότι σίγουρα θα ανακοινωθούν, θα έχουν ουσία, αλλά και έμπρακτη διαδικασία υλοποίησης σε σύντομο χρόνο. Και οι δυο, αναμένεται να έχουν και την ανάλογη βαρύτητα ως προς την εξαγγελία τους, καθ’ ότι την πρώτη, πιθανότατα «θα πάρει επάνω του» ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ενώ την δεύτερη θα αναλάβει ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Ο τελευταίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει από την Πάτρα, τέλος, σε μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που υπέστη η Ηλεία τα τελευταία χρόνια. Και θα «ανάψει το πράσινο φως» για την επαναφορά του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ στο ΤΕΙ Πύργου από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Το ανωτέρω τμήμα, στην κρίσιμη χρονική καμπή και λίγο πριν «σβήσει» (με τους τελευταίους σπουδαστές που απέμειναν) από τον χάρτη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, επανέρχεται για να ξαναπάρει την θέση του στο μηχανογραφικό των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων!

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σοβαρή και προσεκτική προεργασία πάνω στο θέμα, το βάρος της οποίας είχε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ηλείος υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Άλλωστε ήταν εκείνος που μεθοδικά και αθόρυβα δρομολόγησε με πειστικό τρόπο το αίτημα επαναλειτουργίας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως, το κοινό αίσθημα των κατοίκων της ηλειακής πρωτεύουσας.

Οι διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν σε προσκήνιο και παρασκήνιο πολλές και δύσκολες. Όμως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πύργου αδιαμφισβήτητα. Πρώτο απ’ όλα η άνευ λόγου και αιτίας, κατάργησή του από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» προς εξυπηρέτηση συμφερόντων που δεν είναι ώρα να αναλυθούν, και η επιβεβλημένη ανάγκη για άρση της αδικίας.

Το αντικείμενο σπουδών και οι ιδιαιτερότητές του, η συμμετοχή των νέων φοιτητών σε αυτό, και η απορρόφησή τους ακολούθως με ικανοποιητικά στατιστικά στην αγορά εργασίας έριξαν προς την Ηλείας την ζυγαριά.

Τα εργαστήρια επίσης, σημαντικά για την εξέλιξη των σπουδαστών που παρέμεναν αναξιοποίητα και ανενεργά ως «εργαλεία εκμάθησης» έπαιξαν το ρόλο τους…

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και οι υπόλοιπες υποδομές για τις οποίες φωνάζουμε ακόμη, ήταν ανασταλτικός παράγοντας, αλλά ευτυχώς με κάποιο… «μαγικό τρόπο» τον ξεπεράσαμε.

Σήμερα η μελέτη επαναφοράς και βιωσιμότητας είναι στα χέρια της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας. Αν και εξετάστηκαν οι περιπτώσεις κάπως διαφορετικού ή παρόμοιου τμήματος με το προηγούμενο, όπως και η μερική αλλαγή στο περιεχόμενό του, πιστεύω ότι τελικώς θα επικρατήσει η άποψη της νέας εκκίνησης για την ίδια ακριβώς σχολή: Πληροφορικής και ΜΜΕ με το γνωστό αντικείμενό της. Δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί στις ανακοινώσεις Γαβρόγλου.

Όσο αφορά την δεύτερη παρέμβαση, ε, αυτή έχει να κάνει με τον αυτοκινητόδρομο Πύργου – Πατρών για τον οποίο μετά τις παλινωδίες Σπίρτζη, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για την έναρξή του χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Περιμένουμε λοιπόν…

Όλη η επικαιρότητα