Πολιτική

Επίτιμη Δημότης Ναυπακτίας η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ακούστε το άρθρο

Επίτιμη Δημότης Ναυπακτίας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στους Επετειακούς Εορτασμούς για τα 450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Παρέστη, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα, τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής κ.Άγγελος Συρίγος.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής στο Δημαρχείο της πόλης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Ως Δήμαρχος της Ναυπακτίας επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στο Δήμο μας αφενός μεν να θέσετε υπό την αιγίδα σας τις φετινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 450 χρόνων από τότε που έλαβε χώρα η ναυμαχία του Lepanto και από την άλλη να βρίσκεστε εδώ σήμερα υπογραμμίζοντας με την παρουσία σας αυτή τη σημασία του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος.

Αναμφίβολα, η Ναυμαχία που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1571 αποτελεί κορυφαία στιγμή της ιστορίας του τόπου μας, αλλά το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί κορυφαία στιγμή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ο ναύαρχος Γκραβιέ το είπε άλλωστε χαρακτηριστικά πως «η τύχη του κόσμου, τρεις φορές εξαρτήθηκε από την έκβαση μιας τεράστιας ναυτικής σύρραξης: στην Σαλαμίνα, στο Άκτιο και τη Ναύπακτο».

Ας μην ξεχνούμε ότι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έλαβε χώρα κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ευρώπη και ακολουθήθηκε, αρκετά χρόνια μετά, από την περίοδο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Και οι δύο αυτές περίοδοι σφράγισαν την ταυτότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και οδήγησαν στην αφύπνιση των υπόδουλων λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποια θα ήταν η μορφή της σύγχρονης Ευρώπης αλλά και της υπόδουλης Ελλάδας αν τυχόν διαφορετική έκβαση της Ναυμαχίας του Lepanto είχε ανακόψει βίαια τα δύο αυτά σημαντικά πνευματικά κινήματα που στήριξαν και στηρίζουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ταυτόχρονα η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, αποτέλεσε σταθμό για τη ναυτική τακτική, τη ναυπηγική, τις τέχνες και τα γράμματα. Κορυφαία έργα που φιλοξενούνται σήμερα στα σημαντικότερα μουσεία και βιβλιοθήκες του κόσμου, όπως του Tiziano, του Tintoretto, του Veronese, του Θεοτοκόπουλου, αλλά και βιωματικές αφηγήσεις του Miguel de Cervantes έχουν σημείο αναφοράς τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Σήμερα αυτό το ίδιο μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός προβάλει ταυτόχρονα και ως πυλώνας ανάπτυξης και προόδου της περιοχής και του δήμου μας.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα οφείλουμε μαζί με τα ναυμαχία να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ως κοινωνία όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

Τη μοναδικότητα του τοπίου, τα σπουδαίας σημασίας ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία της περιοχής, τις μικρές πλέον αποστάσεις λόγω των νέων συγκοινωνιακών αξόνων, τις ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν χώρα στον τόπο μας, το μοναδικό παραθαλάσσιο μέτωπο και τα γραφικά ορεινά χωριά μας.

Έτσι ώστε να καταστήσουμε τη Ναυπακτία και τη δυτική Ελλάδα προορισμό εφάμιλλο των αντίστοιχων κορυφαίων προορισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρέπει με άλλα λόγια να χτίσουμε με τη σειρά μας τα νέα κάστρα, με τα οποία θα οχυρώσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία στον τόπο μας.

Οι πρόγονοί μας τα έχτισαν και τα έχτισαν γερά.

Και άντεξαν στο χρόνο και τη φθορά.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Και σε αυτό ακριβώς σας καλούμε να σταθείτε με την ιδιότητα και την προσωπικότητά σας αρωγός και συμπαραστάτης μας.

Η συμβολή και η στήριξή σας θα ενισχύσει τις διεκδικήσεις μας για να καταστεί η Ναυπακτία και η Δυτική Ελλάδα ένα προνομιακό πεδίο στο άμεσο μέλλον.

Σημείο αναφοράς για το σύνολο της χώρας, αλλά και την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ ως Δήμαρχος.

Σας ευχαριστούμε ως δημότες της Ναυπακτίας.»

Όλη η επικαιρότητα