Αρκαδία Πολιτική

Επίτιμος δημότης Γορτυνίας ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος – «Μεγαλουργούμε μόνον όταν είμαστε ενωμένοι» δήλωσε από την Βυτίνα

Ακούστε το άρθρο

«Μεγαλουργούμε μόνον όταν είμαστε ενωμένοι μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, δηλαδή μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Ενώ, αντιθέτως, γνωρίσαμε τις μεγαλύτερες, ακόμη και εθνικές, καταστροφές όταν διχαστήκαμε. Ας σχεδιάσουμε, λοιπόν, με λογισμό, όραμα και ομόνοια τα μελλοντικά μας βήματα μέσα στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού. Και τότε, είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Γορτυνίας, Ιωάννη Γιαννόπουλο, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Γορτυνίας, που έγινε σήμερα στο «Πανταζοπούλειο» πνευματικό κέντρο της Βυτίνας. Επιπλέον, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση, η Ελλάδα θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που, άλλοτε εξαιτίας δικών της λαθών και άλλοτε όχι, βρίσκονται μπροστά της». Διότι, όπως πρόσθεσε, «εμείς οι Έλληνες, έχοντας βαθιές ρίζες ιστορικής παρουσίας και πνευματικής συνέχειας σε αυτή τη γωνιά της Βαλκανικής και της Μεσογείου, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που έρχονται».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε: «Η χώρα μας, ως αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και, μάλιστα, του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιδιώξει, ξεκινώντας από αυτή την πλεονεκτική θέση, ένα καλύτερο μέλλον γι αυτήν και τον λαό μας».

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ελλάδα μπορεί, στο μέτρο που της αναλογεί, να πρωταγωνιστήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας με συνέπεια και σύνεση στην όλη προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εκείνης», όπως εξήγησε, «που θα οδηγήσει τελικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαμόρφωση μιας ομοσπονδίας υπό όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ικανής να διαδραματίσει τον ρόλο που ταιριάζει στην Ευρώπη, και για τα κράτη-μέλη της αλλά και για την ανθρωπότητα εν γένει, ήτοι τον πλανητικό ρόλο της εμπέδωσης, διεθνώς, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο της παιδείας, λέγοντας πως «η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, είναι η καλύτερη επένδυση που μια χώρα θα μπορούσε να κάνει» και πρόσθεσε: «Σ’ ένα δύσκολο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, θα επιβιώσουν και θα διακριθούν όσοι θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι προς τούτο».

Με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Γορτυνίας, ο ΠτΔ απευθύνθηκε προς τον δήμαρχο: «Σας ευχαριστώ θερμώς για τη μεγάλη τιμή την οποία σήμερα μού περιποιείτε, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απονέμοντάς μου τον τίτλο του επίτιμου δημότη του δήμου Γορτυνίας. Ενός ειδυλλιακού τόπου με σπουδαία ιστορία και ακόμη πιο λαμπρό μέλλον. Εδώ, στο πανέμορφο Μαίναλο, στην κατάφυτη Βυτίνα, η ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου νιώθουν μια ξεχωριστή ανάταση, γεγονός το οποίο εξηγεί πως αυτή η γη γέννησε τόσα πολλά λαμπρά τέκνα, που ταξίδεψαν το μεγαλείο της σ’ όλο τον κόσμο, χωρίς, όμως, ποτέ να τη λησμονήσουν. Γιατί αυτή ήταν η περίπτωση του Δημήτριου Θεμ. Πανταζόπουλου, του μεγάλου ευεργέτη της πόλης σας, την σεπτή μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της Βυτίνας, Αγίου Τρύφωνος».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στις σημερινές εκδηλώσεις, όπως και τον Αρχιεπίσκοπο, σημειώνοντας: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τους κατοίκους της Βυτίνας, το γεγονός ότι βρίσκεστε σήμερα την πόλη μας».

Πριν από την τελετή ανακήρυξης του Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Γορτυνίας, ο ΠτΔ εγκαινίασε την ανακαινισμένη αίθουσα του «Πανταζοπούλειου» πνευματικού κέντρου της Βυτίνας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τον μεγάλο ευεργέτη Δημήτριο Πανταζόπουλο. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και ο διαχειριστής του «Πανταζοπουλείου» κληροδοτήματος, Ιωάννης Χριστόπουλος.

Κατόπιν, έγινε κλήρωση για την προικοδότηση κοριτσιών από το «Πανταζοπούλειο» κληροδότημα.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που εψάλη στο ναό του Αγίου Τρύφωνος, πολιούχου της Βυτίνας.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ στην συνέχεια έγινε λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Βυτίνας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα