Ηλεία

Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Ήλιδας: Εισηγήθηκαν επί… της εισήγησης!

Ακούστε το άρθρο

Πρώτη εικόνα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ήλιδας για το οικονομικό έτος 2018 δόθηκε στην συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου, στην διάρκεια της οποίας έγιναν παρατηρήσεις και υποβλήθηκαν και προτάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ολοκληρωμένη εισήγηση που θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίαση υπό τον Δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με την συμμετοχή αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του δήμου.

Οι στόχοι για το 2018

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση κυριάρχησε το νέο Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα τεχνικά έργα που θα υλοποιήσει ο δήμος το έτος 2018 και όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, καταρτίζεται κάθε χρόνο με  βάση τους στόχους που περιέχονται στο γενικότερο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου καθώς και στο 5ετες Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης του.

«Στόχος του Τεχνικού Προγράμματος είναι ο ορθολογικός προγραμματισμός των έργων, με ιεράρχηση των αναγκών, ώστε να υπάρχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις περιοχές του Δήμου. Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα συνεχιζόμενα ή υπό εκτέλεση, έργα για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση και η υλοποίηση θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς και προγραμματισμένα νέα έργα που δεν έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση άλλα υπάρχει η σχετική βεβαιότητα ότι αυτή θα εξασφαλιστεί σύντομα. Το Πρόγραμμα συντάχθηκε με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τις μεγάλες περικοπές στα έσοδά του από τις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και τη μειωμένη διαθεσιμότητα πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Περιφερειακά Προγράμματα. Κύριες πηγές χρηματοδότησης παραμένουν τα: ΕΣΠΑ-ΣΕΣ, Π.Δ.Ε., LEADER, ΣΑΤΑ και τα ίδια έσοδα του Δήμου» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Χριστοδουλόπουλος και υπογράμμισε ότι: «Βασική επιδίωξή του είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου με πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών της πόλης και της περιφέρειας, με στοχευμένες παρεμβάσεις».

Για καιρικά φαινόμενα

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης, το Τεχνικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στην επούλωση των πληγών από ακραία καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα και από φυσικές καταστροφές και περιέχει και έργα με αναπτυξιακή προοπτική και έργα που συνθέτουν το αναγκαίο υπόβαθρο και υποδομές για μελλοντικά αναπτυξιακά βήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα έργα για το 2018, μεταφερόμενα έργα του 2017  και συνεχιζόμενα έργα του 2017.

Από την πλευρά των φορέων έγιναν προτάσεις για έργα, οι οποίες θα προωθηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να επεξεργαστούν και εφόσον είναι εφικτό να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υποβλήθηκαν και προτάσεις για την κατάρτιση του προσχεδίου του  Προϋπολογισμού του Δήμου Ήλιδας οικονομικού έτους 2018.

Όλη η επικαιρότητα