Οικονομία

«Επιβεβαιώθηκε στο EuroWorking Group η πρόοδος των διαπραγματεύσεων»

Ακούστε το άρθρο
Στο EuroWorking Group επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αποτελεί κοινό στόχο η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Το κουαρτέτο αναχωρεί αφήνοντας ανοιχτά τρία κρίσιμα θέματα: τα εργασιακά, το ύψος των μέτρων για το 2019 και το είδος των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν.

Ειδικά για τα εργασιακά, παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές παραμένουν σοβαρές διαφορές σε επίσης κρίσιμους τομείς με το ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ιδιαιτέρως φειδωλός στις δηλώσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολλή δουλεία να γίνει».

Στην ανακοίνωσή τους, με αφορμή την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της αποστολής στην Αθήνα, οι θεσμοί αναφέρουν: «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

» Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα