ΕΠΣ Ηλείας

ΕΠΣ Ηλείας: «Πληγή» που δεν κλείνει οι αποχωρήσεις ομάδων από τα πρωταθλήματα

«Δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά!»

Πέντε παράγοντες ηλειακών σωματείων που δεν υπάρχουν πλέον στον χάρτη εξηγούν σήμερα στην «Πατρίς σπορ» τους λόγους του θλιβερού αυτού φαινομένου

Η αποχώρηση ομάδων από τις επαγγελματικές αλλά και ερασιτεχνικές κατηγορίες έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της 20ετίας για τη χώρας μας και το ποδόσφαιρό της.

Σωματεία με ιστορία, επιτυχίες και μακρά πορεία στον χώρο του ηλειακού ποδοσφαίρου όπως ο Ενιπέας Λαντζοΐου, ο Κένταυρος Μαγούλας, ο Ήφαιστος Βουνάργου, ο Κεραυνός Καλλικώμου, τα Χελιδόνια και άλλα πολλά,  που είτε πρωταγωνιστούσαν είτε είχαν διαγράψει μια σταθερή πορεία στο πέρασμα των χρόνων, δεν βρίσκονται πλέον καν στον χάρτη πληρώνοντας την έλλειψη στήριξης αλλά και την αδιαφορία τόσο σε οικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα στην χώρα μας, με την υγειονομική κρίση να έρχεται να συμπληρώσει την οικονομική που ταλανίζει παραδοσιακά τους παράγοντες, όπως δείχνουν τα πράγματα ο κατάλογος αυτός ολοένα και θα μεγαλώνει…

Η «Πατρίς σπορ» ζητά σήμερα τη γνώμη 5 παραγόντων των προαναφερθέντων ομάδων για τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρηση τους από το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση και τις ομάδες τους στην διάλυση και τι πρέπει να αλλάξει για να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

Νίκος Μπακοβασίλης (Πρώην Επίτιμος Πρόεδρος Ενιπέα Λαντζοΐου):  «Ηθελέστα και παθέστα»!

«Οι  λόγοι που εγώ αποχώρησα πέρυσι τέτοιο καιρό  από την ομάδα, με αποτέλεσμα αυτή στη συνέχεια να διαλυθεί, και να μην κατέβει σε καμία κατηγορία, είναι καθαρά προσωπικοί! Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν να κάνουν  και με το γεγονός, ότι δεν μπορούν πλέον οι ομάδες να στηρίζονται σε έναν – δυο ανθρώπους! Η εποχή που μια ζωή πλήρωναν  ένας η δυο  το πολύ παράγοντες, έχει περάσει, και ιδίως τώρα με την οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό, δεν μπορεί να συνεχιστεί!  Αυτό το βίωσα  πολύ καλά στο πετσί μου… όλα τα χρόνια που ασχολήθηκα με τον Ενιπέα, φτάνοντας τον μια «ανάσα» από τη Γ΄ εθνική!  Θα πρέπει λοιπόν όχι μόνο να βοηθήσει η πολιτεία,  αν θέλουμε να έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά πάνω από όλα ο  κόσμος  της περιοχής  που εδρεύει η ομάδα, να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, και όχι να κάνει  μόνο κριτική!  Αυτό πλήρωσε και ο Ενιπέας  που την σεζόν που πέρασε θα έπαιζε  στη Γ΄ εθνική!  «Ηθελέστα και παθέστα λοιπόν»!

Γιώργος Αργυρίου (Πρώην Γεν. Αρχηγός Κένταυρου Μαγούλας): «Χρειάζεται ολική επαναφορά!»

«Οι λόγοι που αποχωρούν παράγοντες και ομάδες είναι κυρίως οικονομικοί. Οι υποχρεώσεις πλέον σε προσωπικό επίπεδο έχουν αυξηθεί και χωρίς συλλογική προσπάθεια δε μπορεί μια ομάδα να συνεχίσει να υπάρχει. Το ενδιαφέρον από τα νεότερα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο πλέον έχει μειωθεί δραστικά και χωρίς στήριξη δε μπορείς να προχωρήσεις. Πρέπει να γίνει ολική επαναφορά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να ξεκινήσει από το μηδέν. Στην Ηλεία, το τοπικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έτεινε να εξελιχθεί σε επαγγελματικό καθώς πολλά χρήματα ξοδεύονταν χωρίς ουσιαστικό λόγο και φυσιολογικά κάποια στιγμή οι παράγοντες φράκαραν. Πρέπει να θυμηθούμε τις παλιές εποχές, τότε που οι ερασιτέχνες, τουλάχιστον, ποδοσφαιριστές έπαιζαν για την φανέλα του χωριού και της πόλης τους και αντιμετώπιζαν το ποδόσφαιρο ως χόμπι!»

 

Ζώης Γκατζόπουλος  (Πρώην Πρόεδρος Ήφαιστου Βουνάργου):  «Αν δεν βοηθήσει η πολιτεία τέλος το ερασιτεχνικό!»

«Η ομάδα μου ο Ήφαιστος Βουνάργου  υπήρξε μια από τις ιστορικότερες ομάδες της ΕΠΣ Ηλείας, έχοντας αναδείξει στο παρελθόν σπουδαίους παίκτες(Αφοί Δημόπουλοι, Σπ. Μαγδαλόπουλος, Αν. Παναγιωτονάκος, Κ. Θανόπουλος, Γ. Θεοδωρόπουλος κ.λ.π.) που έκαναν  μεγάλη καριέρα στις Εθνικές κατηγορίες, την εποχή όμως που  ο κόσμος είχε χρήματα και μας στήριζε! Μετά το 2010 όμως, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, καθώς ο κόσμος όσο περνούσαν τα χρόνια στριμώχθηκε, και την πλήρωσαν οι ομάδες, οι οποίες σε κάποια φάση, είχαν γίνει, από ερασιτεχνικές, «επαγγελματικές»! Αν δεν βοηθήσει  η πολιτεία, εδώ που φτάσαμε πλέον, δεν θα έχει μέλλον το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς  θα φθίνει συνεχώς!  Και αυτή η βοήθεια θα πρέπει να ξεκινά από τις ακαδημίες , έτσι ώστε σε κάποια φάση οι ανδρικές ομάδες να στηρίζονται στα δικά τους παιδιά»!

Τάσος Μπίρμπας (Πρώην Πρόεδρος Χελιδονίων):   «Μας… έφαγαν γήπεδο και  οικονομικό»!

«Άλλη μια ομάδα με μακρά ιστορία στα Ηλειακά Γήπεδα υπήρξε ο Α.Ο. Χελιδόνια! Μια ομάδα που όλα τα χρόνια της ύπαρξης της ,στηρίζονταν  στις  δικές της δυνάμεις, παρότι δεν είχε γήπεδο με χόρτο, και για πολλά χρόνια καθόλου γήπεδο! Αυτό άλλωστε ήταν και η πρώτη αιτία της διάλυσής της, και  κατόπιν  η οικονομική  κρίση, η  οποία  με την πάροδο του χρόνου γινόταν  και μεγαλύτερη! Καθώς  δεν μπορούσαν να σηκώσουν άλλο το βάρος…, οι κάτοικοι του χωριού! Έτσι μοιραία  η ομάδα και ύστερα από 40 και πλέον χρόνια, διαλύθηκε! Όσο για το ενδεχόμενο ανάκαμψή της, όσο  βιώνουμε  αυτές τις καταστάσεις που περνάμε  σήμερα, και δεν βοηθήσει η πολιτεία, όχι μόνο εμείς δεν  θα σηκώσουμε κεφάλι, αλλά θα διαλυθούν και άλλες ομάδες με την πάροδο του χρόνου»!

 

Σάκης Νάνος (Πρώην Πρόεδρος Κεραυνού Καλλικώμου): «Δε γίνεται να πληρώνει μόνο ένας!»

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει συλλογικό ενδιαφέρον, ένας μόνος του δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος. Τα τελευταία χρόνια σε κάθε ομάδα, τρέχουν 2-3 άνθρωποι από ένα ολόκληρο χωριό ή ακόμα και από μια ολόκληρη πόλη, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους και τις προσωπικές τους υποθέσεις.  Παλιά τουλάχιστον, υπήρχε μια οικονομική βοήθεια από το Κράτος και τους Δήμους ωστόσο αυτό έπαψε πλέον να υπάρχει. Ήταν σημαντικό, να ξέρεις, ότι ξεκινώντας είχες κάποια χρήματα στο ταμείο. Πρέπει οι αρμόδιοι να το κοιτάξουν αυτό το θέμα και να δώσουν βάρος στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Βλέπουμε ότι στην Α1 χρειάζεται ομάδα υποδομών και ότι πλέον στην Γ’ Εθνική είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μικρών. Πως θα φτιάξουν οι ομάδες ακαδημίες, πως θα δώσουν έμφαση στα ταλέντα και πως θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους αν δεν υπάρχει οικονομική στήριξη;»

Όλη η επικαιρότητα