Ηλεία

Από το… καφενείο στο Μουσείο για διάρρηξη – Εξετάσθηκε σε β’ βαθμό η υπόθεση που έκανε τον γύρο του κόσμου

Την πόρτα της δικαιοσύνης πέρασε την Τετάρτη η παρέα ερασιτεχνών του καφενείου, που είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας και την Ελλάδα με την κινηματογραφική ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της περιοχής και την μετέπειτα απόπειρα πώλησης των αρχαιολογικών θησαυρών που είχαν αφαιρεθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Το Πενταμελές Εφετείο Πατρών έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους όπως και πρωτόδικα για σύσταση συμμορίας, ένοπλη ληστεία και απόπειρα διάθεσης μνημείου.

Ειδικότερα, οι  ληστές είχαν καταφέρει τότε παρά την απειρία τους σε τέτοια θέματα να εκμεταλλευτούν τα κενά του κρατικού μηχανισμού και να αφαιρέσουν από τις προθήκες του μουσείου πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την υπηρεσία του μουσείου, την περιοχή και τη χώρα γενικότερα. Και παρότι τότε τα συστήματα ασφαλείας στα ελληνικά μουσεία είχαν αναβαθμιστεί, δυο μασκαράδες με αποκριάτικα καπέλα και ψεύτικα μαλλιά κατάφεραν να ξεγελάσουν τους πάντες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, ήταν και η παραίτηση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου ύστερα από αυτό το γεγονός.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ήρθε 9 μήνες αργότερα, αφού το Νοέμβριο του 2012 η προχειρότητα και η αμέλεια του βασικού δράστη της ληστείας και ορισμένων ακόμη ατόμων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πώλησης ενός χρυσού δακτυλιδιού, ήταν αυτά που τους οδήγησαν στη σύλληψη. Ο βασικός δράστης μάλιστα είχε αποκαλύψει πως διέπραξε τη ληστεία και ήταν αυτός που οδήγησε τις αρχές στο χωράφι με τα θαμμένα αρχαία.

Εκδίκαση υπόθεσης

Σε δεύτερο βαθμό εκδίκασε την υπόθεση το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, με το βασικό κατηγορούμενο να έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων και είναι ήδη ελεύθερος. Μαζί του ήταν και ακόμα τρία άτομα που είχαν κατηγορηθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα για την απόπειρα πώλησης αρχαίου αντικειμένου μεγάλης αξίας. Ο δράστης έδειξε μετανιωμένος, ζητώντας επιεικέστερη αντιμετώπιση από το δικαστήριο, ενώ τόνισε πως ήταν πράξη απελπισίας προκειμένου να βοηθήσει την αδελφή του που έπασχε από καρκίνο και εν τέλει πέθανε από επάρατη νόσο. Τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τόνισε πως γνωρίστηκαν από κοινή παρέα.

Η δικαιοσύνη δε φάνηκε να «μαλακώνει» από το μετάνιωμα του δράστη, κρίνοντας όλους τους κατηγορούμενους ενόχους όπως και πρωτόδικα με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της ένοπλης ληστείας, της απόπειρας διάθεσης μνημείου κ.α. Στον πρώτο κατηγορούμενο αναγνώρισε το ελαφρυντικό ειλικρινούς μεταμέλειας και μετέπειτα καλής διαγωγής και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 6 μηνών (αφού όμως είχε ήδη εκτίσει 6 έτη σχεδόν, δεν οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή). Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στους οποίους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, αποδόθηκαν ποινές κάθειρξης επτά ετών, τριών ετών, δύο ετών και ενός έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ληστεία Αρχαίας Ολυμπίας: Το ρίσκο της αστυνομίας και η έλλειψη ρευστού

Όλη η επικαιρότητα