Εκπαίδευση

Erasmus+: Οι δράσεις που υλοποιούν σχολεία της Ηλείας

Οι δράσεις που υλοποιούν 4ο ΓΕΛ Πύργου, 1ο ΕΠΑΛ Λεχαινών & ΕΠΑΛ Κρεστένων.
Ακούστε το άρθρο

Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν αρκετά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, που έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν νέους …κόσμους στη μόρφωση, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να γνωρίσουν τις κουλτούρες τους και φυσικά να φανερώσουν τις αρετές της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η δράση στηρίζει σχολεία και άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να οργανώσουν δραστηριότητες μαθησιακής κινητικότητας για μαθητές και προσωπικό σχολείων.

Παρέχεται στήριξη για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν παρακολούθηση εργασίας και μαθήματα επαγγελματικής επιμόρφωσης, ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες κινητικότητας για μαθητές, πρόσκληση εμπειρογνωμόνων και άλλες δραστηριότητες.

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα πρέπει να προωθήσουν ενεργά την ένταξη και την πολυμορφία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ψηφιακή εκπαίδευση μέσω των δραστηριοτήτων τους: χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες ειδικής χρηματοδότησης που παρέχονται από το πρόγραμμα γι’ αυτούς τους σκοπούς, ευαισθητοποιώντας τους συμμετέχοντές τους, ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και επιλέγοντας τον κατάλληλο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων τους.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ο σκοπός των δραστηριοτήτων κινητικότητας που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι η παροχή ευκαιριών μάθησης σε άτομα και η στήριξη της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης των σχολείων και άλλων οργανισμών σχολικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι στόχοι αυτής της δράσης είναι οι ακόλουθοι:

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης με τις εξής ενέργειες:

– Προώθηση των αξιών της συμπεριληπτικότητας και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής.
– Προώθηση των γνώσεων σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και την πολυμορφία.
– Υποστήριξη της ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης στη σχολική εκπαίδευση με τις εξής ενέργειες:

– Υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, των διευθυντών σχολείων και άλλου προσωπικού των σχολείων.
– Προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.
– Βελτίωση της εκμάθησης γλωσσών και της γλωσσικής πολυμορφίας στα σχολεία.
– Υποστήριξη της ανταλλαγής και μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στη διδασκαλία και στην ανάπτυξη των σχολείων.

Συμβολή στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης με τις εξής ενέργειες:

– Ανάπτυξη της ικανότητας των σχολείων να συμμετέχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία και να εκτελούν σχέδια κινητικότητας υψηλής ποιότητας.
– Μέριμνα ώστε η μαθησιακή κινητικότητα να αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα για κάθε μαθητή στη σχολική εκπαίδευση.
– Προώθηση της αναγνώρισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων μαθητών και προσωπικού που συμμετέχουν σε περιόδους κινητικότητας στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Βατσής (διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Λεχαινών): «Το αποτύπωμα που αφήνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα στους μαθητές είναι πάρα πολύ σημαντικό»

Για τη συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Λεχαινών «Ηρακλής Μοσχονάς» στα προγράμματα Erasmus+ ο κ. Παναγιώτης Βατσής διευθυντής του σχολείου δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: 
«Αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας υλοποιούμε δύο διαφορετικά προγράμματα, τα οποία θα τρέξουν στη συνέχεια του σχολικού έτους. Η μία μετακίνηση για το πρώτο πρόγραμμα θα γίνει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που αφορά τη σχολική εκπαίδευση (ΚΑ2), ενώ η δεύτερη θα γίνει αργότερα και είναι για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δηλαδή έχει σχέση με την αγορά εργασίας (ΚΑ1). Εμείς θα μετακινηθούμε αρχικά στην Γερμανία και μετέπειτα θα πάμε στην Ισπανία. Φυσικά υπάρχει και πρόβλημα λόγω του covid, αφού για τα προγράμματα που κουβεντιάζουμε τώρα έχουμε πολλές αλλαγές. Υπήρχαν προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια που έγιναν διαδικτυακά. Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα έχουν πάρει όλα μία παράταση, έχουν τροποποιηθεί για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει πάρει παράταση και δύο και τρία χρόνια για να υλοποιηθεί».

Ποιο είναι όμως το αποτύπωμα που αφήνουν αυτά τα προγράμματα στους μαθητές;

Ο κ. Παναγιώτης Βατσής τονίζει: «Το αποτύπωμα που αφήνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα στους μαθητές είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα όταν ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα γυρίσουν με τελείως διαφορετική συμπεριφορά και νοοτροπία. Έχουν δει συγκεκριμένα πώς είναι η ζωή στο εξωτερικό και κυρίως στα προγράμματα που έχουν σχέση με συναναστροφή με άλλους μαθητές. Μάλιστα υπάρχουν μαθητές από το εξωτερικό που επισκέπτονται μετά την Ελλάδα και έχουν πολύ φιλικές σχέσεις με τα παιδιά τα δικά μας. Επίσης πολλοί μαθητές μας βρήκαν επαγγελματική διέξοδο και επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Τα παιδιά αποκτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα έχουν άλλη νοοτροπία και μετά αυτό φαίνεται στην επαγγελματική τους εξέλιξη».

Ελένη Σκάζα (διευθύντρια του ΕΠΑΛ Κρεστένων): «Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 προγράμματα Erasmus+ σε εξέλιξη»

Από την πλευρά της η κα Ελένη Σκάζα διευθύντρια του ΕΠΑΛ Κρεστένων αναφέρει: 


«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 προγράμματα Erasmus+ σε εξέλιξη, αλλά είναι και αρκετά τα οποία έχουν ακυρωθεί την τελευταία στιγμή. Για ένα πρόγραμμα μας θα ταξιδέψουμε και στην Κύπρο από τις 3 έως τις 17 Μαρτίου. Ένα πρόγραμμα μας που είναι του 18-19 έχει ακυρωθεί δύο φορές επειδή σταμάτησαν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ακόμη ένα του 19-20 το οποίο θα το κάνουμε τώρα και έχει και μία δεύτερη ροή με Ιταλία και έχουμε και το περσινό  του 21 το οποίο μας έχει εγκριθεί. Αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά. Αντιμετωπίζουμε κυρίως πρόβλημα με την όλη κατάσταση, δηλαδή με τον κορωνοιό που μας έχει επηρεάσει όσον αφορά την υλοποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων. Γενικά υπάρχουν πολλά προγράμματα όπου λόγω της κατάστασης δεν έχουν υλοποιηθεί. Και φυσικά όλα αυτά τα προγράμματα βοηθάνε τα παιδιά στην μετέπειτα ζωή τους».

Αριστείδης Ταυλόπουλος (διευθυντής 4ο ΓΕΛ Πύργου): «Το πρόγραμμά μας είναι ένα ανοιχτό καινοτόμο τούνελ για να ανταλλάξουν οι μαθητές μας νέες ιδέες»

Ο Διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Πύργου κ. Αριστείδης Ταυλόπουλος επισημαίνει για την συμμετοχή του σχολείου του σε πρόγραμμα Erasmus+:

«Το σχολείο μας από την σχολική χρονιά 2020-2021 άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Art Olympics 2023” σε συνεργασία με σχολεία 3 χωρών. Την Αυστρία η οποία είναι και η διοργανώτρια χώρα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Το πρόγραμμα Erasmus + “ART Olympics 2020-23” είναι ένα ανοιχτό καινοτόμο τούνελ για να συναντηθούν οι μαθητές και να ανταλλάξουν νέες ιδέες για την Ευρώπη σε σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό. Η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών, συναισθημάτων και εντυπώσεων καθώς επίσης και μια παγκόσμια γλώσσα, στην οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά και να αυτενεργήσουν. Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί κατά την διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς καθώς και το επόμενο σχολικό έτος με συμμετοχή στις προγραμματισμένες δράσεις των χωρών που συμμετέχουν».

Νικολέτα Καραντζά (4ο ΓΕΛ Πύργου): Σκοπός του προγράμματός μας είναι η πραγματοποίηση μιας καλλιτεχνικής Ολυμπιάδας»

Τέλος η υπεύθυνη του προγράμματος για το 4ο ΓΕΛ Πύργου κα Νικολέτα Καραντζά ΠΕ80 Οικονομολόγος αναφέρει: «Το 4ο ΓΕΛ Πύργου, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + 2020, «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» με τίτλο “ART Olympics 2020-23” διάρκειας 3 ετών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από το 4ο ΓΕΛ Πύργου (Ελλάδα) και τα σχολεία 3 Ευρωπαϊκών χωρών, της Αυστρίας (συντονίστρια), του Βελγίου και της Πορτογαλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πραγματοποίηση μιας καλλιτεχνικής Ολυμπιάδας, όπου θα συμμετέχουν τα σχολεία παράγοντας εικόνες τέχνης, σχέδια, μοντέλα και γραπτά με θέμα της Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία της τέχνης αλλά και σύγχρονα Ευρωπαϊκά θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος, η πανδημία των ιών και

καινοτόμες ιδέες.
Θέλουμε οι μαθητές να αναπτύξουν το κίνητρο, την αυτοπεποίθηση, την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την ευαισθητοποίηση της πολυπολιτισμικής Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Να μάθουν (ιδιαίτερα οι μαθητές των ξένων χωρών) για την Ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και να δημιουργήσουν την δική τους Ολυμπιάδα τέχνης με νέους κλάδους και κανόνες. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας των μαθητών και της βασικής ικανότητας της αιτιολόγησης των απόψεών τους. Θα πρέπει να συνεργαστούν, έτσι ώστε οι ικανότητες ομαδικής εργασίας και οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης να ενισχυθούν. Η τέχνη θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για την ανάδειξη και συζήτηση Ευρωπαϊκών θεμάτων και της Ολυμπιακής ιδέας. Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών ανταλλαγών σε μια ξένη γλώσσα.

Όσο αφορά τις κινητικότητες τον Οκτώβριο 2021 δεχτήκαμε τους καθηγητές των 3 σχολείων για τον επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος των δράσεων αφού λόγω της πανδημίας καθυστέρησε η έναρξη του προγράμματος. Στις 21-25 Μαρτίου 4 μαθητές μας και 2 καθηγητές θα επισκεφτούν το σχολείο της Λισσαβόνας και στις 25-29 Απριλίου θα επισκεφτεί μια άλλη ομάδα (αποτελούμενη από 4 μαθητές και 2 καθηγητές) το σχολείο του Βελγίου».

Όλη η επικαιρότητα