Categories: Ελλάδα

Έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής» και νέες αλλαγές – Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ

Share

Σε 60 αυξάνονται οι κατηγορίες που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ από την επόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, θα εφαρμοστεί το «καλάθι της Σαρακοστής» στο οποίο θα προστεθούν 3 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων.

Επιπλέον το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να προσαρμόσουν τα ταμπελάκια με τις τιμές στο ράφι, ώστε η τιμή κιλού να αναγράφεται στην ίδια γραμματοσειρά με την τελική τιμή του προϊόντος. «Στόχος, να μην είναι εφικτή η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες ώστε να μπορούν να δουν πότε αυξάνεται η τιμή μονάδας».

Οι 60 κατηγορίες

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνουν πλέον:

-στην κατηγορία του κρέατος, το νωπό μοσχάρι ενώ το κοτόπουλο θα «διαιρεθεί» σε δύο κατηγορίες: ολόκληρο κοτόπουλο και τεμαχισμένο
-Στην κατηγορία του γάλακτος προστίθεται το το γάλα υψηλής παστερίωσης/ μακράς διάρκειας -πλήρες και με χαμηλά λιπαρά.
-Στα τυριά θα προστίθεται και το λευκό τυρί
-Στα αλλαντικά όπου μέχρι σήμερα υπάρχει η επιλογή: «γαλοπούλα ή/και πάριζα» θα συμπεριλαμβάνονται πλέον υποχρεωτικά και τα δύο.
-Τα όσπρια θα «σπάσουν» σε 3 κατηγορίες: ρεβίθια, φακές, φασόλια ώστε οι λίστες των σούπερ μάρκετ να συμπεριλαμβάνουν και τα τρία προϊόντα.Νέα κατηγορία η σοκολάτα

Για την περίοδο της Σαρακοστής προστίθενται στο «σαρακοστιανό καλάθι» ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και δύο κατηγορίες κατεψυγμένων θαλασσινών.

Το πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που είτε παραβίασαν το νόμο για την αισχροκέρδεια είτε υπέπεσαν σε παράβαση της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι τα πρόστιμά που επιβλήθηκαν δεν δημιουργούν εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας, τόνισε ωστόσο ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα των καταναλωτών». Σημειώνεται πως η επωνυμία της επιχείρηση σε περίπτωση παράβασης ανακοινώνεται όταν είναι άνω των 50.000 ευρώ καθώς και στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι υπότροπη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, επιβλήθηκε πρόστιμό στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, ύψους 319.900 ευρώ το οποίο και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμό που έχει επιβληθεί σε αλυσίδα.

Επίσης πρόστιμο 26.880 ευρώ στην αλυσίδα Lidl. Παρότι είναι κάτω των50.000 ευρώ, το πρόστιμο ανακοινώθηκε καθώς η αλυσίδα είναι υπότροπη. Παράλληλα επιβλήθηκε πρόστιμο 21.387 ευρώ στην αλυσίδα Γαλαξίας και πρόστιμο 9.330 ευρώ στην αλυσίδα Κρητικός (επίσης υπότροπες και οι δύο).

Πρόστιμο 5.000 ευρώ και σύσταση επιβλήθηκε επίσης σε άλλη αλυσίδα στην οποία δεν έχει επιβληθεί άλλη φορά πρόστιμο, όποτε δεν ανακοινώνεται το όνομα της. Επίσης, έγιναν συστάσεις σε άλλη μία αλυσίδα.

Πηγή: cnn.gr