Τεχνολογία

Έρχεται το τέλος του Twitter;

Δυόμισι εβδομάδες αφότου αγοράστηκε από τον Μασκ, το Twitter αγκομαχά και οι τεχνολογικοί συντάκτες διερωτώνται «εάν θα καταφέρει να βγάλει το Σαββατοκύριακο», ένα Σαββατοκύριακο που συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του Μουντιάλ...
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δυόμισι εβδομάδες αφότου αγοράστηκε από τον Έλον Μασκ, το Twitter δεν τιτιβίζει πια ανέμελα αλλά βαριανασαίνει και αγκομαχά, με τους τεχνολογικούς συντάκτες να διερωτώνται, ενδεχομένως με μια δόση υπερβολής και δραματικότητας, «εάν θα καταφέρει να βγάλει το Σαββατοκύριακο ή όχι». Ένα Σαββατοκύριακο που συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη του Μουντιάλ… 

«Θα καταρρεύσει το Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο; Το προσωπικό ανησυχεί. Οι χρήστες είναι σε πανικό. Η πλατφόρμα μπορεί να μην συνεχίσει να υπάρχει για πολύ ακόμη», γράφει ο Κρις Στόκελ Γουόκερ (συνεργάτης των Wired, New York Times, Newsweek) στον ιστοχώρο του περιοδικού New Statesman.

Την ανησυχία του δείχνουν να μοιράζονται ωστόσο παράλληλα και πολλοί άλλοι. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα hashtags που κυριαρχούν ως δημοφιλή θέματα τις τελευταίες ώρες εντός της πλατφόρμας.

Με hashtags όπως είναι τα #RIPTwitter, #TwitterDown και #TwitterMigration, οι χρήστες προβλέπουν το τέλος της πλατφόρμας ή την φυγή μακριά από αυτήν.

Ήδη, συνολικά χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πάρει τον δρόμο της εξόδου. Άλλοι απολύθηκαν ως «υπεράριθμοι» και «μη αναγκαίοι». Άλλοι απολύθηκαν επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στις αποφάσεις της νέας ιδιοκτησίας. Και άλλοι είδαν την πόρτα της εξόδου επειδή αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το νέο «σκληροπυρηνικό» πρόγραμμα εργασίας που επιχείρησε να επιβάλει ως νέος ιδιοκτήτης ο Έλον Μασκ.

«Τα πράγματα άρχισαν να σπάνε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», γράφει ο Κρις Στόκελ Γουόκερ, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία μεταξύ άλλων και εργαζόμενοι που ήταν απαραίτητοι για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργεία της διαδικτυακής της πλατφόρμας.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει προσωρινά – μέχρι τη Δευτέρα – τα γραφεία της για το προσωπικό.

Οι ανταποκρίσεις από το «μέτωπο» βλέπουν την ανησυχία των προηγούμενων εβδομάδων να μετατρέπεται σε πανικό και το κλίμα εντός της επιχείρησης να γίνεται κλίμα κηδείας.

Σύμφωνα με την Kylie Robison του περιοδικού Fortune, έως και το 75% του προσωπικού που είχε μείνει λέγεται ότι σκέφτεται να αποχωρήσει. Κάποιοι από αυτούς φέρεται να αποχώρησαν από μια συνάντηση στην οποία ο Μασκ προσπαθούσε να τους πείσει να παραμείνουν. Πολλοί από όσους έφυγαν κατείχαν θέσεις κεντρικές για τις υποδομές της πλατφόρμας.

Ο Κρις Στόκελ Γουόκερ αναγνωρίζει ότι ίσως να είναι κάπως υπερβολικοί όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας μια άμεση κατάρρευση του Twitter. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα προγνωστικά για το μέλλον της επιχείρησης είναι αρνητικά. Εργαζόμενοι που αποχώρησαν εκτιμούν ότι το Τwitter θα μπορούσε όντως να καταρρεύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Ο λόγος είναι απλός: ολόκληρες ομάδες εργαζομένων, που διαχειρίζονταν κρίσιμες υπηρεσίες, έχουν πια φύγει. Κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχίσουν να λειτουργούν για ένα διάστημα χωρίς επίβλεψη αλλά κάποια στιγμή τα προβλήματα θα αρχίσουν να φαίνονται.

Κι όλα αυτά, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινάει παράλληλα και το Μουντιάλ στο Κατάρ. Η ημερομηνία ήταν, βέβαια, γνωστή εδώ και μήνες, και έτσι θα έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές εργασίες προκειμένου το Twitter να αντέξει την όποια πρόσθετη πίεση λόγω αυξημένης κίνησης/χρήσης. Ωστόσο, εάν αυτοί οι υπολογισμοί αποδειχθούν λανθασμένοι και κάτι πάει στραβά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να επανέλθει…

Πηγές: kathimerini.gr the New Statesman

Όλη η επικαιρότητα