Αγροτικά Ηλεία

Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τους παραγωγούς λαδιού, πορτοκαλιού και πατάτας

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ακαρπία φαίνεται πως πλήττει, για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα πορτοκάλια αλλά και τις ελιές στην ευρύτερη περιοχή της Βαρβάσαινας αλλά και της Σαλμώνης του Δήμου Πύργου…

Η παραγωγή τους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένη  στο 60%, ενώ η ζημιά σε κάποια περιβόλια και ελαιώνες  αγγίζει ακόμα και  το 80%.

Η μεγάλη αυτή ακαρπία που έχει αφήσει «γυμνά» από καρπό εκατοντάδες δέντρα οφείλεται κυρίως στις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζουν οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας την εποχή του «δεσίματος» του καρπού, οι βροχοπτώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία το φθινόπωρο, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα της παραγωγής.

Αυτή είναι μια εκτίμηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, αφού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή κάποιος άλλος αρμόδιος από τις κρατικές υπηρεσίες ,  δεν έχει εμφανιστεί   να κάνει αυτοψία στα περιβόλια αλλά και στα λιοστάσια , για  να δώσει τις αιτίες τις ακαρπίας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι παραγωγοί δηλώνουν  εγκαταλελειμμένοι , αφού όπως τονίζουν  δεν τους έχει επισκεφτεί κανείς ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τις ενώσεις.

Καταγγέλλουν μάλιστα  μεγάλη αδιαφορία αλλά και άγνοια των αρμοδίων που προσπαθούν μάταια μέσα από κλειστά γραφεία να λύσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν.

Ενώ όπως τέλος  αναφέρουν, η πολιτεία τους θυμάται μόνο όταν είναι να πληρώσουν, χωρίς να ενδιαφέρεται για την κατάσταση τους αλλά και την συνέχιση των καλλιεργειών.

Απόγνωση
και ανασφάλεια

«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή , πράγμα που σημαίνει πως οι αγρότες θα ζήσουν μια πολύ δύσκολη περίοδο και απαιτείται η παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών» είναι τα λόγια που ακούσαμε,   αφού όπως μας  εξήγησαν ενώ  έχει γίνει η  σχετική ενημέρωση προς τον ΕΛΓΑ αλλά και τους υπόλοιπους αγροτικούς φορείς, έως τώρα  δεν έχει υπάρξει αντίδραση.

«Είμαστε σε απόγνωση αφού βλέπουμε τις όποιες ελπίδες είχαμε για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, να εξανεμίζονται. Το πώς θα βγει ο χειμώνας και πως θα συνεχίσουμε τις καλλιέργειες μας κανείς δεν ξέρει»
Ευνόητο είναι πως στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται οι παραγωγοί που επί το πλείστον το εισόδημά τους προέρχεται από τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και βλέπουν την ερχόμενη παραγωγή μειωμένη στο ελάχιστο.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως φέτος δεν θα υπάρξει παραγωγή στα δύο αυτά  βασικά  αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, από τα οποία οι περισσότεροι εξαρτούν την επιβίωσή τους. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη το κράτος να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες για να επιβιώσουν , αλλά και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην ύπαιθρο».
Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και σε πολλά άλλα σημεία του Νομού μας, γεγονός που απαιτεί το γενικότερο συντονισμό και ενδιαφέρον των αρμοδίων,  για την ένταξη των παραγωγών στο καθεστώς των αποζημιώσεων.

Βασίλης Δρέμπελας – Η ακαρπία κυρίως στις πορτοκαλιές και σε δεύτερο βαθμό και στις ελιές έχει χτυπήσει την περιοχή της Βαρβάσαινας. Δυστυχώς μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες σε όλους μας, χωρίς κανείς αρμόδιος έως τώρα να έχει ενδιαφερθεί.
Γιώργος Τσεμπερούλης – Για ακόμα μία χρονιά ο αγροτικό κόσμος της περιοχής της Βαρβάσαινας υποφέρει, αφού βλέπουμε ότι εισόδημα περιμέναμε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας να εξανεμίζεται. Πρέπει το κράτος κάποια στιγμή να ενδιαφερθεί για εμάς τους αγρότες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν ξέρω ποιοι θα μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή
Γρηγόρης Σάμπαλος – Το κύριο εισόδημα των περισσοτέρων αγροτών της περιοχής της Σαλμώνης προέρχεται από τα πορτοκάλια και από τις ελιές. Και τα δύο φέτος όμως δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα. Μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς όμως κανείς από τους αρμοδίους δεν ενδιαφέρεται. Μόνο για να πληρώνουμε φόρους και στον ΕΛΓΑ μας θέλουν εμάς τους αγρότες
Γιώργος Κατσώλης – Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως φέτος δεν θα υπάρξει παραγωγή στα δύο αυτά βασικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, από τα οποία οι περισσότεροι εξαρτούν την επιβίωσή τους. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη το κράτος να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες για να επιβιώσουν , αλλά και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην ύπαιθρο. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να ενδιαφερθεί γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για καταστροφή του αγροτικού κόσμου.

Όλη η επικαιρότητα