Τεχνολογία

Έρχεται το ρομπότ που μπορεί να μιλά, να τραγουδά, να παίζει παιχνίδια και να λέει αστεία

Ακούστε το άρθρο

Η Sophia the Robot, το ανθρωποειδές στο οποίο η Σαουδική Αραβία είχε δώσει υπηκοότητα, τώρα απέκτησε και μικρό αδελφάκι, το οποίο παρουσίασε η εταιρεία Hanson Robotics. Το όνομα του νέου ρομπότ είναι Little Sophia, η οποία έχει βάλει στόχο να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να μάθουν να γράφουν σε κώδικα.

Στα βήματα της μεγάλης αδελφής της, η Μικρή Σοφία μπορεί να μιλά, να τραγουδάει, να παίζει παιχνίδια, να λέει αστεία. Παρόλα αυτά, βασικός σκοπός της είναι να μάθει στα πιτσιρίκια -«ιδιαίτερα, τα κοριτσάκια»- μεταξύ 7 και 13 ετών το STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), το να γράφουν σε κώδικα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Με το λογισμικό της και με διδακτικό υλικό από την Ακαδημία Τεχνητής Νοημοσύνης της Hanson Robotics, η Μικρή Σοφία είναι «ένας μοναδικός παιδικός σύντροφος που μπορεί να προγραμματιστεί, εμπνέοντας τα παιδιά να μάθουν μέσω μιας ασφαλούς εμπειρίας διάδρασης ανθρώπου-ρομπότ», διατείνεται η εταιρεία που έχει έδρα το Χονγκ-Κονγκ και το Λος Άντζελες.

Το ρομπότ αυτό καταφτάνει στη ζωή μας με πλατφόρμα open software και με δυνατότητα interface, με τον μικρό και οικονομικά προσιτό ηλεκτρονικό υπολογιστή Raspberry Pi, «επιτρέποντας αφενός στα παιδιά να μάθουν ηλεκτρονικά και ρομποτική και, αφετέρου, δίνοντας της τη δυνατότητα να γίνει όσο έξυπνη και ικανή επιτρέψει η παιδική φαντασία».

Όταν δεν έχει τον ρόλο της δασκάλας, μπορεί να εκφράσει -με τη «γλώσσα» του προσώπου της- συναισθήματα όπως «ευτυχισμένη», «λυπημένη», «έκπληκτη», «γκρινιάρα» και «ενθουσιασμένη». Πέρα από το να λέει τραγούδια, να λέει ιστορίες ή αστεία, αντιδρά σε φωνητικές εντολές και ακόμη μπορεί να ποζάρει για selfie (μέσω της δυνατότητας διευρυμένης πραγματικότητας που δίνει η εφαρμογή στο κινητό για τη Sophia). Επιπλέον, μπορεί να είναι και οικιακή βοηθός, κάτι σαν την Alexa της Amazon, αλλά μέσα από ένα μικρό «ανθρωπάκι».

«Οι δουλειές STEM αναμένεται να εκτιναχθούν στο μέλλον» υποστηρίζει η Hanson Robotics. «Παρόλα αυτά, υπάρχει έλλειψη γυναικών σε αυτούς τους τομείς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες γυναίκες-πρότυπα, τόσο για όσες εργάζονται σήμερα σε τομείς STEM, όσο και για τα κορίτσια που ακόμη ταλαντεύονται ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο ικανά σε αυτούς τους τομείς, αλλά μάλλον αισθάνονται λιγότερο ικανά, και τούτο λόγω στερεότυπων εν μέρει», αναφέρεται σχετικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι στατιστικές μετρήσεις ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, αλλά μιλώντας γενικά, μόνο το 15-25% του σημερινού εργατικού δυναμικού σε STEM είναι γυναίκες. Και το χάσμα μεγαλώνει» υποστηρίζουν στην εταιρεία ρομποτικής. «Πιστεύουμε ότι η Μικρή Σοφία μπορεί να συντελέσει στο να γνωρίσει στα παιδιά -ιδιαίτερα, στα κορίτσια- τους τομείς STEM, την κωδικοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη με έναν διασκεδαστικό, ασφαλή, συναρπαστικό τρόπο που μπορεί να κάνει τη μικρή διαφορά για να αντιστραφεί η σημερινή τάση», σημειώνεται καταληκτικά.

Δείτε το βίντεο με τις δυνατότητες της Little Sophia:

https://www.youtube.com/watch?v=18qaAE3SOQg

Αυτή ήταν η Sophia the Robot:

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα