Ηλεία Οικονομία

Έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και την Ηλεία: Κρατάει… 80 χρόνια!

Ακούστε το άρθρο

Αν και όχι ευρύτερα είναι γνωστό ότι η περιοχή του Κατακόλου καθώς και άλλες στην Ηλεία έχουν αποτελέσει πριν πολλές δεκαετίες επίκεντρο έρευνας για κοιτάσματα πετρελαίου. Το παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ά Φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης & Παραγωγής του Κοιτάσματος Δυτικού Κατάκολου», που –όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η ΠΑΤΡΙΣ– βρίσκεται, πλέον σε φάση διαβούλευσης…

Μεταξύ πολλών άλλων δεδομένων (σ.σ. τεχνικών, περιβαλλοντικών κ.α.), στις εκατοντάδες σελίδες της μελέτης περιλαμβάνεται και ιστορικό των ερευνητικών γεωτρήσεων που ξεκίνησαν πριν τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και σταμάτησαν το 1984…

Από το 1939…

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην ευρύτερη χερσαία περιοχή έγινε το 1939 (πηγάδι Κατάκολο-1) από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Ουίλλιαμ Χέλη.

Το 1940 έγιναν χερσαίες έρευνες στο Λάνθι, το 1953-54 στο Βούναργο, το 1954 στο Πελόπιο, το 1979 στην Μυρτιά και το 1984 στα Λαστείκα (αναλυτικότερα το βάθος σε μέτρα και οι ενδείξεις για δείγματα υδρογονανθράκων στον πίνακα δίπλα).

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Δυτικού Κατάκολου έγινε το 1981 από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) σε απόσταση 3,5 km από τις ακτές της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, με την κεκλιμένη (υπεράκτια) γεώτρηση Δυτικό Κατάκολο-1. Το φυσικό αέριο, και τα συμπυκνώματα βρέθηκαν σε κατακερματισμένους ανθρακικούς σχηματισμούς.

Μετά από το Δυτικό Κατάκολο-1 ακολούθησε το πηγάδι Δυτικό Κατάκολο-1Α με παρέκκλιση από το Δυτικό Κατάκολο-1. Λίγο νοτιότερα από τα προηγούμενα πηγάδια διατρήθηκε σε ανεξάρτητη δομή και η γεώτρηση Νότιο Κατάκολο-1, όπου καταγράφηκαν ισχυρές ενδείξεις πετρελαίου.

Το 1982 εκτελέσθηκε νέα κατακόρυφη γεώτρηση στο κοίτασμα, (Δυτικό Κατάκολο-2) και εντοπίσθηκε ορίζοντας πετρελαίου ο οποίος δοκιμάσθηκε σε δύο ζώνες (με ρυθμούς ροής 1.200 – 1.400 BOPD). Η πυκνότητα του πετρελαίου είναι 26 – 28 API. Την ίδια χρονιά, έγινε κεκλιμένη γεώτρηση μέσα από την προηγούμενη γεώτρηση, στη δομή Νότιο Κατάκολο (Νότιο Κατάκολο – 1Α) και πιστοποιήθηκε η ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν συνεχίσθηκε περαιτέρω διερεύνηση. Το 1984 εκπονήθηκε μια τρισδιάστατη σεισμική έρευνα πάνω από το κοίτασμα Δυτικού Κατάκολου.

Από τότε και μέχρι την παραχώρηση της περιοχής στην Energean Oil & Gas το 2014, τριάντα χρόνια αργότερα, δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα.

Έργο ενδεχόμενης
περαιτέρω ανάπτυξης

Όπως αναφέρεται στη μελέτη η Energean Oil & Gas μελετά ένα επιπρόσθετο έργο έρευνας της υπόλοιπης περιοχής μίσθωσης, η

οποία απομένει αν αφαιρεθούν η περιοχή εκμετάλλευσης και το επιστρεφόμενο 25% της υπόλοιπης περιοχής, με σκοπό την ανακάλυψη και εκμετάλλευση συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.

Αυτό όμως θα μπορούσε να υλοποιηθεί, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγής του προγραμματισμένου έργου για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Δυτικού Κατάκολου, όπως περιγράφεται.

Στην παρούσα φάση, τα εν λόγω πρόσθετα σχέδια βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο σχεδιασμού για να παρουσιαστούν…

Η Energean

Ως γνωστό φορέας του έργου είναι η Energean, μια ιδιωτική εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (Ε&Π).

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την ευρύτερη Αδριατική και Βόρεια Αφρική, με δεκατρείς (13) άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η Energean είναι ο

μοναδικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με πορεία πάνω από 35 χρόνια στον χειρισμό υπεράκτιων και χερσαίων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι επίσης ο Διαχειριστής και κατέχει το 100% των συμφερόντων στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή παραχώρησης Κατάκολου όπου βρίσκεται το μόνο επιβεβαιωμένο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ελλάδας, πέρα από αυτά του Πρίνου. Η Energean ερευνά το

κοίτασμα από τον Οκτώβριο του 2014, κατόπιν κύρωσης εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου της Σύμβασης Παραχώρησης (Ν. 4298/2014) που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο στις 14 Μαΐου 2014.

Όλη η επικαιρότητα