Life Έρευνα

Έρευνα: Η αϋπνία μας ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Ακούστε το άρθρο

Όταν δεν είμαστε χαλαροί, ενεργοποιείται μία περιοχή του εγκεφάλου που αφυπνίζεται όταν καταναλώνουμε γλυκά, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ερευνητές

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες, τότε απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλη, που ευθύνεται για την ακαταμάχητη επιθυμία μας για εδέσματα που εμπεριέχουν ζάχαρη.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι, η επιθυμία για γλυκίσματα έρχεται καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη «ηδονή» όταν δεν είμαστε ξεκούραστοι.

Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, επηρεάζεται η ενέργεια και η διάθεσή μας, αλλά η έρευνα υποδηλώνει ότι η αϋπνία μας κάνει να λιγουρευόμαστε τη ζάχαρη.

Όταν δεν είμαστε χαλαροί, ενεργοποιείται μία περιοχή του εγκεφάλου που αφυπνίζεται όταν καταναλώνουμε γλυκά, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ερευνητές.

Η αϋπνία μπορεί επίσης να μας κάνει να «τρώμε από άγχος» καθώς απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλης (ορμόνης του στρες).

Οι ερευνητές υποστήριξαν επίσης ότι, όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήταν πιο ευεπίφοροι να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες και ανθυγιεινά φαγητά. Κυρίως όμως είχαν μεγάλη επιθυμία για ζάχαρη.

Η αϋπνία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως «αμυγδαλή», η οποία επεξεργάζεται τα συναισθήματα.

Πηγή: protothema.gr 

Όλη η επικαιρότητα