Έρευνες του λιμενικού και στα καύσιμα του Blue Star Patmos

Διευρύνεται η έρευνα για την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού, με το αρχηγείο του Λιμενικού να δίνει εντολή για λήψη δειγμάτων και από τα καύσιμα του Blue Star Patmos που έφθασε τις ίδιες ημέρες με το «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Πέραμα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο πλοίο ευθύνεται για τη ρύπανση.

Υπενθυμίζεται ότι το Blue Star Patmos είχε προσαράξει στο λιμάνι της Ιου στις 30 Αυγούστου και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την αποκόλληση του πλοίου περίπου μία εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο, νωρίτερα με τη συνδρομή ειδικού σκάφους είχαν απαντληθεί για προληπτικούς λόγους τα καύσιμα από τις δεξαμενές του πλοίου, ενώ έγιναν και πρόχειρες εργασίες σταγανοποίησης σε μικρορήγματα.

Στη συνέχεια το Blue Star Patmos μεταφέρθηκε στο Πέραμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τη μεγάλη πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ στο Πέραμα εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση 350 τ.μ. και διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών.

Το γεγονός επικαλείται τώρα η πλοιοκτήτρια εταιρία του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο πλοίο από τα δύο προκάλεσε τη μόλυνση στον Σαρωνικό.

Συγκεκριμένα ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης δήλωσε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής ότι λυπάται γιαυτό που έχει συμβεί, αλλά αρνήθηκε πως οφείλεται στο δικό του πλοίο η ρύπανση.

«Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από το μεσημέρι της Τρίτης. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το Blue Star Πάτμος, πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από την Ίο, εδώ» υποστήριξε ο κ. Κουντούρης.

in.gr