Ελλάδα

Έρευνα ΓΣΕΕ: Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα περιορίζει τα βασικά αγαθά διατροφής

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.

Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρει: «Θα εισηγηθώ στην διοίκηση της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα να γίνει μια 24ωρη Πανελλαδική πανεργατική απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη με βασικά ζητήματα αιχμής αυτά που η ίδια η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια αναδεικνύει δηλαδή τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων και βεβαίως την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου γίνονται οι αυξήσεις».

Στην έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Το 51% δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών, έχει οδηγήσει στην περικοπή δαπανών σε βασικά είδη διατροφής.

Το 47% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν θα επιτρέψει να ανταπεξέλθει στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα.

Το 63% θεωρεί ότι η αύξηση μισθών και του κατώτατου μισθού είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια.

Το 61% δήλωσε ότι εργάζεται υπερωρίες ενώ το 49% δήλωσε ότι δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες.

Πηγή: ertnews.gr

Όλη η επικαιρότητα