Πολιτική

Έρευνα MRB: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η ακρίβεια – Στο 7,4% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 18 έως 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων.
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έρευνα της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ των δύο να διαμορφώνεται στο 7,4%, ενώ ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 18 έως 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Σε υψηλά ποσοστά η ανασφάλεια ακόμα και σε ψηφοφόρους της ΝΔ

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, υπάρχει κύμα ανασφάλειας στη βάση της ελληνικής κοινωνίας για την ανεξέλεγκτη πορεία της ακρίβειας.

Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%. Ακόμα χειρότερο είναι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αναποτελεσματικά.

Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει προκειμένου να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία.

Από τη δημοσκόπηση της MRB προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας και αν θα προσέφερε καλύτερη βοήθεια στα τα νοικοκυριά, το 64,9% απαντάει «όχι». Μόνο το 27,8% πιστεύουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά.

Όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

  • Το 83,9% πιστεύουν ότι οι τιμές τους επόμενους 6 με 8 μήνες θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα.
  • Το 3,1% πιστεύει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση.
  • Το 86,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο. Περίπου ίδιο ποσοστό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που το 87,5% πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι σήμερα.

  • To 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ.
  • Το 72,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ποσοστό που είναι πολύ κοντά στο 81,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ότι δεν τα καταφέρνουν.

Στην ερώτηση, «πόσο σας ανησυχούν τα θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα;», την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια σε ποσοστό 95,9% (πολύ και αρκετά) και ακολουθούν:

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας, σε ποσοστό 91,6% (πολύ και αρκετά)
  • Η ανεργία σε ποσοστό 76,6%
  • Ο φόβος για την πορεία των ελληνοτουρκικών παραμένει υψηλός, στο 78,6%
  • Η πανδημία, με ποσοστό 66,2%.
  • Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες για κάθε ένα από τα θέματα της επικαιρότητας ξεχωριστά.

Στην ερώτηση «ποιο θέμα από τα της επικαιρότητας σας απασχολεί περισσότερο από όλα προσωπικά;» οι πολίτες απάντησαν:

  • 47,7% η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών
  • 30,5% ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας
  • 8,1% η ανεργία
  • 6,9% η πορεία των ελληνοτουρκικών
  • 5% η εξέλιξη της πανδημίας

Από τον ακόλουθο πίνακα γίνεται σαφές ότι ο φόβος της πανδημίας δείχνει να υποχωρεί και να δίνει τη θέση του στο φόβο της ακρίβειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των απαντήσεων βάση των ψήφων που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του 2019. Η εικόνα λοιπόν διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για την εξέλιξη της πανδημίας όσοι το 2019 ψήφισαν ΝΔ, ανησυχούν πολύ και αρκετά και ανέρχονται σε ποσοστό 65,6%, ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν σε ποσοστό 70,8%.
  • Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας όσοι το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ ανησυχούν πολύ και αρκετά σε ποσοστό 94,1%. Όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε ποσοστό 94,9%
  • Για την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών, όσοι είχαν ψηφίσει ΝΔ εμφανίζουν ανησυχία σε ποσοστό 95,5%, ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 98,7%
  • Για τα ελληνοτουρκικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται ανήσυχοι σε ποσοστό 79,6%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό 78,9%
  • Τέλος για το θέμα της ανεργίας οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 72,1% ανησυχούν πολύ και αρκετά, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν 78,9%.

Από τα παραπάνω ευρήματα γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ του Ιουλίου του 2019, όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τους ίδιους φόβους. Η ανασφάλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ κινείται στα ίδια και τεράστια ποσοστά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της MRB μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία των ερωτηθέντων.

Στα θέματα της πανδημίας η ανησυχία είναι γένος θηλυκού.

Τα ποσοστά των γυναικών είναι περισσότερα από τους άνδρες και οι ηλικίες που δείχνουν να φοβούνται περισσότερο είναι οι ηλικίες 17-34 και οι άνω των 65 ετών.

Στο θέμα της ακρίβειας οι ηλικίες 45-54 ανησυχούν περισσότερο από όλους σε ποσοστό 98,7%.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανησυχούν οι ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 94,8% και οι ηλικίες άνω των 65 σε ποσοστό 94,9%.

Η ανεργία πάντως τρομάζει το 81,4% των πολιτών που είναι από 17 έως 34 ετών. Τέλος, όπως φαίνεται και στον πίνακα, το 84% των 65 και άνω φοβούνται για την πορεία των ελληνοτουρκικών.

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία έχουν ενδιαφέρον τα εξής συμπεράσματα στην αξιολόγηση και την ιεράρχηση των φόβων.

Οι άντρες που απάντησαν στην έρευνα και σε ποσοστό 53,2 θεωρούν την ακρίβεια μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα.

Ως πρώτο πρόβλημα κατατάσσουν την ακρίβεια οι ηλικίες 35-44 σε ποσοστό 63,8%.

Oι ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 54,4% θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι φοβούνται περισσότερο από όλους σε ποσοστό 61,7%, ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται και η ανασφάλεια για το 50,2% των αυτοαπασχολούμενων.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι αυτοί που φοβούνται περισσότερο από όλους τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι φοιτητές σε ποσοστό 37,9%.

Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στην αναγωγή τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 34,9% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,9% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 16,4%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 6% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%.

Στην έρευνα της MRB και αναφορικά με τις μετακινήσεις/συσπειρώσεις ψηφοφόρων καταγράφονται τα εξής: Η ΝΔ διατηρεί το 68,8% των ψηφοφόρων που είχε τον Ιούλιο του 2019, παίρνει 2,8% από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαρροή 12% προς το ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 64,1% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, παίρνει 4,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει διαρροή προς το ΚΙΝΑΛ 12,8%.

Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός κερδίζει τη μάχη της δημοτικότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει την πρωτιά, τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί και τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταγράφει σημαντικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35,3% ευνοϊκών απόψεων και 45,1% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 31% ευνοϊκές γνώμες και 47% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30% ευνοϊκές γνώμες και 21,7% όχι ευνοϊκές γνώμες.

Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 17,6% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 18,2%.

Αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 61,8% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,1%. Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 68% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 26,3% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά.

«Όχι» στις πρόωρες εκλογές

Αναφορικά με την επιθυμία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το 50,2% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 27,4% έως το καλοκαίρι του 2022 και το 14,1% στο τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα το 43,1% εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 26,1% στο τέλος του 2022 και το 16,8% τα καλοκαίρι του 2022.

Όλη η επικαιρότητα