Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έρευνα στο Ευρωκοινοβούλιο: Προσήχθη η Εύα Καϊλή – Συνελήφθη λένε AFP και DW

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς συγκλονίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς συγκλονίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στην οποία εμπλέκεται και μία εκπρόσωπος της χώρας μας.

Στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ, οι αρχές του Βελγίου προσήγαγαν και ανακρίνουν την ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ενώ συνελήφθη επίσης ο σύντροφός της, που είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, και ακόμη 2 άτομα. Το Γαλλικό Πρακτορείο και η DW ανέφεραν ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έγινε έφοδος και έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων, ενώ η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας δήλωσε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε η υποψία πως χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε άτομα με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση».

Η είδηση για την προσαγωγή της Εύας Καϊλή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έδωσε εντολή και διαγράφηκε από το κόμμα, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.  

«Η αρχή μιας σοβαρής υπόθεσης», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταγγείλει “έγκαιρα και δυνατά”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελεί φυτώριο διαφθοράς», σχολίασε το ΚΚΕ.

Belga για έρευνα στο Ευρωκοινοβούλιο: Ανακρίνεται η Εύα Καϊλή

Κατά τη διάρκεια τηςέρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτό αναφέρουν το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, πρόκειται την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν σχολίασε πιθανά ονόματα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη, χωρίς η είδηση να επιβεβαιώνεται. Από πλευράς του το VRT αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά, από τα 600.000 που κατασχέθηκαν συνολικά.

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο. Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή με απόφαση Ανδρουλάκη

Εκτός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τέθηκε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια ερευνών των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY):  «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Εκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανέφερε νωρίτερα ότι κρατά «στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά». Σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά μετην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, EΡΤNEWS

Όλη η επικαιρότητα