Ηλεία

Έρευνα της «Πατρίς» σε δομές και ειδικά σχολεία για άτομα με αναπηρία

«Όλα τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες»

Σε ένα σύγχρονο κράτος, που θέλει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, δεν θα έπρεπε να έχουμε τόσα πολλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και με άλλες σοβαρές αναπηρίες.

Θα έπρεπε η πολιτεία να έχει φροντίσει όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των ΑΜΕΑ, να έχουν μια ισότιμη σχέση, με τους λεγόμενους ….κανονικούς ανθρώπους, μέσα στην Ελληνική κοινωνία και να μπορούν να εκπαιδεύονται και να εργάζονται κανονικά (όσοι φυσικά από αυτούς μπορούν και είναι αρκετοί).

Παρότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα για να … προσπεράσει αυτά τα προβλήματα, χρειάζεται να κάνει πολλά περισσότερα για να θεωρείται μία ευρωπαϊκή χώρα στα θέματα των ατόμων με αναπηρίες.

Πολλά προβλήματα και στην Ηλεία

Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα φυσικά δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τους δήμους και φυσικά από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων στα οποία φοιτούν άτομα με αναπηρία, υπάρχουν αρκετά προβλήματα κυρίως όσον αφορά τα κτίρια, αφού σε αρκετά από αυτά είναι δύσκολη η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Η εφ. «Πατρίς» ερεύνησε την κατάσταση στην οποία είναι τα σχολεία και οι δομές που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία και διαπίστωσε ότι πολλά πρέπει να γίνουν για να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή μία καθημερινότητα που θα τους προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Το θετικό είναι ότι τόσο ο δήμαρχος Πύργου κος Τάκης Αντωνακόπουλος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Γιάννης Πλεμμένος, τόνισαν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έργα βελτιώσεων σε όλα τα ειδικά σχολεία και δομές του δήμου, ενώ θα έχουμε και τη μεταστέγαση αρκετών σχολείων, ανάλογα φυσικά και με τα κονδύλια τα οποία θα διατεθούν από την Πολιτεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία και οι δομές που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες είναι το κτιριακό. Αυτό τόνισαν λίγο πολύ οι διευθύντριες των ειδικών σχολείων του Πύργου

Προχωράει η υλοποίηση του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης που θα επηρεάσει και το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ που λειτουργούν στον Πύργο γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στο να εντάσσονται τα άτομα με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο

Νίκος Σταθακόπουλος : «Προχωράμε την υλοποίηση του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης»

Ο κος Νίκος Σταθακόπουλος Πρόεδρος στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, τονίζει ότι προχωράει η υλοποίηση του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, που είναι ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί εντός τριετίας.
«Προχωράμε την υλοποίηση του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, με έξι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου τα παιδιά θα μπουν σε διαμερίσματα των τεσσάρων ατόμων, όπως καθορίζεται με επιστημονικά κριτήρια. Θα φιλοξενήσουμε σε αυτά 24 παιδιά και τα υπόλοιπα 18 που είναι το οικογενειακό τους περιβάλλον στο λεκανοπέδιο της Αττικής, θα τα φιλοξενήσει το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας της περιφέρειας Αττικής, που είναι στο ίδιο πρόγραμμα μαζί με μας. Τα παιδιά λοιπόν φεύγουν από τα ιδρύματα, κάτι το οποίο ήταν και η θέληση του υφυπουργού. Όσον αφορά το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, όταν φύγουν τα παιδιά θα μείνει μόνο το κτίριο, το οποίο είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης. Το πρόγραμμα προχωράει, έχουμε βρει τις στέγες και είναι ένα πρόγραμμα που έχει ορίζοντα τριετίας. Εμείς το προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς.
Στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αυτή τη στιγμή διαμένουν 42 άτομα με πολλαπλές και σύνθετες αναπηρίες».

Ερμίνα Ζανταρίδου : «Βοηθάμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν στην κοινωνία πιο καλά»

Η κα Ερμίνα Ζανταρίδου υπεύθυνη του Ηλίανθος Κδαπ μεΑ τονίζει για τις δραστηριότητες που προσφέρει η δομή στα άτομα με αναπηρία.
«Έχουμε πρόσβαση για όλους τους παραπληγικούς, υπάρχουν ράμπες παντού, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου έχουν πρόσβαση και οι παραπληγικοί, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Προσφέρουμε εργασιοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ενώ φέραμε και τα δύο ειδικά αμαξίδια από την Αμερική, που είναι εξειδικευμένα και δίνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα άτομα με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες. Όσον αφορά το προσωπικό, πάντα χρειάζονται ειδικότητες, ενώ καλό είναι λοιπόν κάποια στιγμή να γίνει και το θέατρο για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε και παραστάσεις. Επίσης όταν ενταχθούν τα ΑΜΕΑ στις αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να γίνει και ένα αθλητικό σωματείο. Θα μπορούσε λοιπόν, αν βρεθεί κάποιος εξειδικευμένος γυμναστής για να βοηθήσει αυτά τα άτομα και να ενταχθούν και τα παιδιά αυτά σε τέτοιες δραστηριότητες, να πάρουν μέρος και σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Παρόμοια κέντρα σαν το δικό μας βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν στην κοινωνία πιο καλά, αφού υπήρχαν άτομα τα οποία πριν έρθουν σε μας ήταν κλεισμένα στο σπίτι. Στην περιοχή αυτή δεν υπήρχαν παρόμοια κέντρα οπότε τα παιδιά αυτά με το που τελείωναν το σχολείο κλεινόντουσαν μέσα στο σπίτι. Κάνουμε επίσης και το πρόγραμμα της αυτόνομης διαβίωσης, πού εντάσσει αυτά τα άτομα μέσα στην κοινωνία, αφού πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ. Τώρα βέβαια λόγω κορωνοϊού όλα αυτά είναι λίγο περιορισμένα, αλλά υπό κανονικές συνθήκες υπάρχουν και αυτά μέσα στο πρόγραμμα. Έτσι μπορούμε και εντάσσουμε αυτά τα άτομα στην κοινωνία. Επίσης μπορούν υπό κατάλληλες συνθήκες και εκπαίδευση να ενταχθούν και στις εργασίες. Μπορούν αυτά τα παιδιά λοιπόν να εργαστούν κάπου. Έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν αυτό. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους που έχουμε για το μέλλον. Να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να εργαστούν».

Πολυξένη Σαπουνά : «Προσφέρουμε στα παιδιά την απαραίτητη αγωγή που πρέπει να έχουν»

Η κα Πολυξένη Σαπουνά προϊσταμένη στο Ειδικό νηπιαγωγείο Πύργου από την πλευρά της μας τόνισε για το τι προσφέρει το σχολείο στα παιδιά με αναπηρίες.
«Το σχολείο μας προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη αγωγή που πρέπει να έχουν, ανάλογα και με την περίπτωση που ενδείκνυται για το καθένα. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 14 παιδιά και περιμένουμε και το 15o. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο και ότι προβλήματα προκύπτουν διευθετούνται. Είχαμε πρόσφατα ένα πρόβλημα και ήρθαν και το έφτιαξαν από το δήμο. Θέλαμε αίθουσα, τη φέρανε και τώρα περιμένουμε να την τοποθετήσουν οριστικά. Δηλαδή είμαστε σε μία διαρκή επικοινωνία με το δήμο και φυσικά πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Αυτά δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά με διαρκή προσπάθεια τακτοποιούνται όλα τα ζητήματα. Επίσης εμείς κάθε χρόνο κάνουμε εκδηλώσεις, όπως χριστουγεννιάτικες με τα παιδιά, ενώ έχουμε και το blog μας, που είναι το “ειδικό νηπιαγωγείο Πύργου, με ψυχή και φαντασία”. Ήδη έχουμε κάνει την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ, έχουμε ετοιμάσει το πανό μας, το έχουμε αναρτήσει έξω από το σχολείο, έχουμε συνεργασία με άλλα δύο γενικά νηπιαγωγεία, μέσω Skype παίζαμε εμείς, τραγουδούσαν τα παιδιά, υπήρξε δηλαδή έστω και από μακριά, μία αλληλεπίδραση. Αυτή η προσπάθεια είχε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τα παιδιά που είναι στο διπλανό σχολείο με μας, το γενικό νηπιαγωγείο, έφτιαξαν το μισό πανό και το άλλο μισό το έφτιαξαν τα δικά μας παιδιά. Τώρα μας ετοιμάζουν δωράκια, έχουμε κάνει πολλά πραγματάκια και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Θα κάνουμε φυσικά γιορτή και για τα Χριστούγεννα, απλά δεν μπορούμε να έχουμε γονείς μέσα, λόγω του covid. Παλιά ήταν πολύ ωραία, είχαμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά τώρα τα πράγματα γίνονται εξ αποστάσεως. Το ευχάριστο είναι ότι και οι γονείς δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σχολείο».

Μαρία Δρακοπούλου : «Είμαστε στη διαδικασία μεταστέγασης του σχολείου σε άλλο κτίριο»

Η κα Μαρία Δρακοπούλου διευθύντρια του ειδικού γυμνασίου – λυκείου Πύργου στάθηκε στο γεγονός ότι το σχολείο είναι στη διαδικασία μεταστέγασης σε άλλο κτίριο.

«Είμαστε ένα ειδικό σχολείο, Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Αυτή τη στιγμή στο σχολείο μας φοιτούν 56 παιδιά. Μετά από ένα δημοτικό συμβούλιο, είμαστε στη διαδικασία μεταστέγασης του σχολείου σε άλλο κτίριο. Έχουμε καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, έτσι ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα του σχολείου. Βέβαια είναι λυπηρό ότι τα ειδικά σχολεία του δήμου μας έχουν όλα κτιριακές ελλείψεις. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα για εμάς, που όπως τόνισα όμως έχει αρχίσει η προσπάθεια για την επίλυσή του. Επίσης από την Πολιτεία δεν υπάρχει μέριμνα για να ξεκινούν εγκαίρως τα δρομολόγια για το μαθητικό μας πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μαθητής από την Πέρσαινα, ο οποίος δεν φοιτά στο σχολείο και έχουμε φτάσει στα Χριστούγεννα. Άρα λοιπόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαγωνισμοί, οι οικονομικές επιτροπές και όλα αυτά έχουν αναγκάσει πολλές φορές τους μαθητές μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην φοιτούν. Αυτοί οι μαθητές είναι εκτός σχολικού πλαισίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εκπαίδευση και την ενασχόλησή τους με τα εκπαιδευτικά θέματα. Επίσης τα ειδικά σχολεία χρειάζονται ειδικό εκπαιδευτικό υλικό. Όμως η χρηματοδότηση για τα ειδικά σχολεία είναι πολύ μικρή για να καλύψει και το εκπαιδευτικό υλικό. Μπορεί το μαθητικό δυναμικό μας να είναι πολύ μικρότερο από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου σαν παράδειγμα, αλλά η χρηματοδότηση είναι η ίδια. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται η πολιτεία ότι ένα ειδικό σχολείο έχει άλλες ανάγκες.

Θέλουμε επίσης από την πολιτεία να φύγουν οι φραγμοί που δημιουργεί στην επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών. Δηλαδή τα παιδιά αποφοιτούν και δεν έχουν το αντίκρισμα που πρέπει στην αγορά εργασίας. Έχουμε παιδιά που φεύγουν από μας με πτυχίο και με επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά παρόλα αυτά η πολιτεία θεωρεί ότι τα δικά μας τα παιδιά είναι … αόρατα».

Βασιλική Καλαντζή : «Έχουμε μεγάλο κτηριακό πρόβλημα»

Η κα Βασιλική Καλαντζή διευθύντρια στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου στάθηκε στο μεγάλο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 18 παιδιά στο σχολείο μας. Τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αφού δυστυχώς τα ειδικά σχολεία της περιοχής έχουν το …κακό τους το χάλι. Είναι ένα πρόβλημα συνολικό. Προσωπικό και υλικά μέσα έχουμε, αλλά είναι μεγάλο το κτιριακό πρόβλημα για το σχολείο μας το οποίο δεν έχει τις προδιαγραφές για να λειτουργεί ως ειδικό σχολείο. Ήταν ένα παλιό δημοτικό που λειτουργούσε πολλά χρόνια ως γενικό δημοτικό σχολείο στα Λαστέικα, το οποίο έκλεισε αφού ήταν πολύ λίγα τα παιδιά και εμείς μεταφερθήκαμε εδώ πριν από 3 χρόνια, από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, όπου συστεγαζόμασταν με το εκεί δημοτικό σχολείο. Μας μετέφεραν σε ένα ακατάλληλο σχολείο, πού δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για ένα ειδικό σχολείο.

Έχουμε την αρωγή του δήμου, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αφού δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα λειτουργικό σχολείο. Δεν υπάρχουν χώροι για εργαστήρια. Αίτημα για μεταστέγαση του σχολείου δεν υπάρχει, υπήρχε μία σκέψη παλιότερα, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Πάντως υπήρχε το 11ο Σχολείο το οποίο είχε κλείσει, όπου εκεί μεταφέρθηκε ένα νηπιαγωγείο. Θα μπορούσε όμως να γίνει ένα ειδικό δημοτικό, αφού ήταν μεγάλο και είχε τους απαραίτητους χώρους. Δεν έγινε όμως αυτό και τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε όσο μπορούμε αυτό το σχολείο. Έχουμε κάνει στο δήμο άπειρα αιτήματα, και μετά από κάποια χρόνια μας μετέφερε μία αίθουσα βαρέως τύπου από το γυμνάσιο του Καράτουλα. Την τοποθέτησε το καλοκαίρι στο προαύλιο του σχολείου, σε δύο κομμάτια και την άφησε έτσι. Για να μην μπαίνει το νερό μέσα είχαμε κάνει αίτηση να μας καλύψουν το κενό που υπάρχει, αλλά δεν έγινε αυτό και εγώ με δική μου πρωτοβουλία έφερα κάποιον και μας κάλυψε το κενό για να μην μπει το νερό μέσα στις αίθουσες. Έχω κάνει επαφή με το δήμο, είχαμε μία συνάντηση με τον κο Αργυρόπουλο και τις τεχνικές υπηρεσίες για το τι θα γίνει με αυτή την αίθουσα.

Μου υποσχέθηκαν ότι θα μπει σε μία καινούργια χρηματοδότηση για να ανακαινίσουν αυτή την αίθουσα, να την τοποθετήσουν σωστά, προκειμένου να την λειτουργήσουμε ως εργαστήριο. Δεν ξέρω όμως πότε θα γίνει αυτό. Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ο καυστήρας πετρελαίου και το ντεπόζιτο πετρελαίου βρίσκονται μέσα στις τουαλέτες ΑΜΕΑ. Είχε έρθει το τμήμα υγιεινής, έκανε έκθεση ότι αυτό είναι επικίνδυνο και πρέπει να φύγουν έξω από το σχολείο. Ούτε αυτό έχει γίνει και μας είπαν ότι θα το κοιτάξουν σε έναν καινούργιο προϋπολογισμό. Γενικά έχουμε πολλά θέματα με τη λειτουργικότητα του κτιρίου αφού είναι πολύ μικρό. Δεν μπορούμε δυστυχώς να υποδεχτούμε στο σχολείο παιδιά με μεγάλη αναπηρία».

Παναγιώτης Βασιλείου : «Προσπαθούμε για την κοινωνικοποίηση των παιδιών και την δημιουργική τους απασχόληση»

Ο κος Παναγιώτης Βασιλείου υπεύθυνος του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Διάπλασης τόνισε ότι σαν δομή παρέχουν υπηρεσίες που αφορούν κυρίως την κοινωνικοποίηση των παιδιών και την εξυπηρέτηση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και ζήτησε από την Ελληνική πολιτεία να διορθώσει τα κακώς κείμενα που υπάρχουν.

«Οι υπηρεσίες που παρέχουμε αφορούν κυρίως την κοινωνικοποίηση των παιδιών και την εξυπηρέτηση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, σε ένα κομμάτι δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο δεν τους δίνεται η ευκαιρία να το καλύψουν με άλλο τρόπο, ειδικότερα στην περιοχή του Πύργου και της Ηλείας. Επομένως ερχόμαστε εμείς να καλύψουμε κάποιες ανάγκες ψυχαγωγίας κυρίως των παιδιών, αλλά και δημιουργικής ενασχόλησης, δηλαδή να εκπαιδευτούν με έναν τρόπο πιο ανάλαφρο και πιο ευχάριστο για τα ίδια. Όσον αφορά στα κτιριακά δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, προβλήματα φυσικά υπάρχουν στην κοινότητα των ΑΜΕΑ, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, ειδικότερα από τη νομοθεσία. Φέτος η μεγαλύτερη δυσκολία έχει να κάνει με την υποχρεωτική προσέλευση μόνο εμβολιασμένων παιδιών και δεν ασχολείται η πολιτεία καθόλου με τα παιδιά μεμονωμένα και τι ανάγκες μπορεί να έχει το κάθε παιδί. Όπως ξέρουμε η κοινότητα των ΑΜΕΑ παρουσιάζει τεράστια ανομοιογένεια, επομένως θα ήταν πιο θεμιτό να δουν αυτή την κοινότητα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας και έτσι να ανακαλύψει αν μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο. Δόθηκε ένα …παράθυρο στην πορεία, αλλά είναι πολύ μικρό και προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτηση τους από τα σχολεία. Φυσικά δεν μιλάμε για όλα τα άτομα με αναπηρία, αλλά υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό της κοινότητας αυτής, που θα μπορούσε να εργαστεί κάπου, με βάση τις δυνατότητες που έχει και τις ανάγκες που χρειάζεται να καλύψει όσον αφορά την αυτόνομη διαβίωση του. Δυστυχώς δεν υπάρχει απορρόφηση των ΑΜΕΑ, ούτε σε δημόσιες επιχειρήσεις, ούτε σε ιδιωτικές και είναι ένα κομμάτι που εμείς στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Διάπλασης προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, αν φυσικά μπορούμε, όταν υπάρχουν προκηρύξεις Είμαστε γενικά σαν περιοχή και σαν χώρα θα έλεγα αρκετά πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να σταθούμε στο ότι είναι μία γιορτή η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, αλλά πρέπει να το δούμε σαν την έναρξη να γίνει αυτή η μέρα καθημερινότητα.

Την ευαισθησία που δείχνουμε αυτή την ημέρα, να τη δείχνουμε κάθε μέρα και να βλέπουμε έτσι τα ΑΜΕΑ με σεβασμό και αγάπη».

Γιώργος Παπανικολόπουλος : «Αυτό που θέλουμε είναι την αγάπη του κόσμου και το σεβασμό του»

Ο γραμματέας του συλλόγου Παραπληγικών και κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στην Ηλεία τόνισε.

«Φυσικά και λείπουν πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εμείς αυτό που θέλουμε είναι την αγάπη του κόσμου και το σεβασμό του. Από κει και πέρα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε, έχουμε το γραφείο μας στο ΚΕΦΙΑΠ, όπου όποιος γονέας έχει παιδί με αναπηρία και φυσικά όποιο άτομο έχει αναπηρία, μπορεί να έρθει σε μας να το βοηθήσουμε, σε οτιδήποτε μας ζητηθεί. Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ηλίανθος έχει φτιαχτεί ένας πολύ ωραίος χώρος όπου μας δίνεται η δυνατότητα της άθλησης και μάλιστα πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε τα ειδικά αναπηρικά αμαξίδια του τένις και σύντομα θα μπορούμε να φτιάξουμε και μία ομάδα. Για να μπορέσει να μπει ο αθλητισμός και στον Πύργο όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία».

Αγγελική Πετρογιάννη : «Περιμένουμε κάτι καλό από τον δήμαρχο»

Η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κα Αγγελική Πετρογιάννη ανέφερε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα για την μεταστέγαση του σχολείου.

«Αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα για μας είναι το στεγαστικό. Ο δήμαρχος έχει κάτι πάρα πολύ καλό στο μυαλό του και ελπίζω να προχωρήσει σύντομα αυτή η ιδέα και επιτέλους να υπάρχει στέγη και για το σχολείο μας. Από προσωπικό είμαστε πλήρεις και αυτό που θέλουμε είναι να βρεθούν οι κατάλληλες αίθουσες για να μπορέσουν να γίνονται καλύτερα τα μαθήματα για τα παιδιά, τα οποία έχουμε ως μαθητές. Εμείς προσπαθούμε πρώτα από όλα να δίνουμε χαρά και ευκαιρίες στα παιδιά. Να φεύγουν από το σχολείο χαρούμενα, και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις δυνατότητες που έχουν, δίνοντάς τους εφόδια για να μπορέσουν να αυτονομηθούν στη ζωή τους αργότερα».

Τάκης Αντωνακόπουλος : «Με συνεχείς παρεμβάσεις και με σχεδιασμό βελτιώνουμε τις υποδομές»

Στον σχεδιασμό του δήμου για να γίνουν έργα βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων όλων των δημοτικών σχολείων που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία στάθηκε και ο δήμαρχος Πύργου κος Τάκης Αντωνακόπουλος.

«Κάνουμε σχεδιασμό σε επίπεδο υποδομών και ήδη μεταφέρουμε στη Μυρτιά ένα σχολείο, γιατί αυτό (σ.σ. της Μυρτιάς) ήταν ένα σχολείο χωρίς μαθητές, ένα καινούργιο κτίριο, και πλέον αξιοποιούμε όλες τις κτιριακές υποδομές. Το τέλειο δεν υπάρχει, το γενικά καλό υπάρχει, γιατί όποιος επιζητεί το τέλειο από την πολύ χαμηλή κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας και στο νομό μας, νομίζω ότι δεν είναι καλοπροαίρετος. Ναι παρεμβαίνουμε και θα έχουμε και για το σχολείο στα Λαστέικα ανακοινώσεις, και γενικότερα είμαστε στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση και άλλων οικοπέδων για να κατασκευάσουμε καινούρια ειδικά σχολεία. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα εγκρίνει η κεντρική Πολιτεία, να τα χρηματοδοτήσει και εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε να επισπευτεί η υλοποίηση των έργων με τις κατάλληλες μελέτες που παρουσιάζουμε».

Γιάννης Πλεμμένος : «Κάνουμε συνεχώς μελέτες για να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις»

Ο κος Γιάννης Πλεμμένος αντιδήμαρχος Πύργου γνωστοποίησε ότι προχωρούν οι μελέτες για να βελτιωθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις στα ειδικά σχολεία του δήμου.

«Αυτή την εβδομάδα ασχολούμαστε συνέχεια με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και μάλιστα με μελέτες, για να τις προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα. Για το ειδικό σχολείο στα Λαστέικα μάλιστα πέρασε ο μηχανικός, τον οποίον έχουμε ως ειδικό συνεργάτη στο Παιδείας, για να κάνει κάποιες μικρές μελέτες για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην αποκατάσταση όσων προβλημάτων υπάρχουν. Για τον καυστήρα που είναι μέσα στις τουαλέτες, αυτός υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκεί και συγκεκριμένα από τη μέρα που χτίστηκε το σχολείο και μέσα στις προθέσεις μας είναι να προχωρήσουμε στην απομάκρυνση του από εκεί και τη μεταφορά του σε άλλο σημείο. Γενικά γίνεται μία συνολική μελέτη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία. Οπότε όλα αυτά τα θέματα είναι προς επίλυση από το δήμο».

Όλη η επικαιρότητα