Κόσμος

Ερευνητές λένε ότι βρήκαν το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου

05ff0f5622c289d8cae1e0c5acfb10a9.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από 500 ολόκληρα χρόνια αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Καραϊβική το ναυάγιο του «Σάντα Μαρία», του πλοίου του Χριστόφορου Κολόμβου.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα απομεινάρια του πλοίου στον βυθό της θάλασσας στη βόρεια ακτή της Αϊτής, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent -που επικαλείται δηλώσεις του υπεύθυνου της έρευνας για το «Σάντα Μαρία»- όλα τα γεωγραφικά και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται πράγματι για το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου.

Αναφορές για το ναυάγιο γίνονται και στο προσωπικό ημερολόγιο του Κολόμβου, ενώ το σημείο στο οποίο οι ερευνητές βρήκαν το ναυάγιο ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορικές γνώσεις που υπάρχουν, την υποθαλάσσια τοπογραφία και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα υπήρχαν για το «Σάντα Μαρία».

Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, βυθόμετρα αλλά και με τη βοήθεια δυτών, η ομάδα του αρχαιολόγων ερευνά εδώ και πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή αλλά μόλις πρόσφατα κατάφερε να επικεντρωθεί στο σημείο όπου βρέθηκε το πλοίο.

Τώρα σκοπός τους είναι να ανασύρουν το ναυάγιο το οποίο, ελπίζουν ότι θα καταλήξει σε μουσείο της Αϊτής.

Το «Σάντα Μαρία» κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, στην Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.

Το 1492, ο Κολόμβος πήρε το πλοίο και απέπλευσε από την ισπανική ατλαντική ακτή και μέσω των Καναρίων Νήσων σε αναζήτηση μιας νέας διαδρομής προς την Ασία.

Έπειτα από 37 ημέρες ο Κολόμβος έφτασε στις Μπαχάμες αλλά δέκα εβδομάδες μετά το πλοίο έπεσε πάνω σε έναν ύφαλο και βυθίστηκε.


Ο Κολόμβος και το πλήρωμα εγκατέλειψαν το «Σάντα Μαρία». Στη συνέχεια και σε ένα χωριό στις ακτές της Αϊτής άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο του φρούριο και μία εβδομάδα αργότερα αποφάσισε να αφήσει πολλούς από τους άντρες τους πίσω και να επιστρέψει πίσω στην Ισπανία για να ανακοινώσει όσα ανακάλυψε στη διαδρομή αυτή, η οποία αρχικά πίστευε ότι θα τον οδηγούσε στην Ινδία.

Σημειώνεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε τρία πλοία με τα οποία απέπλευσε στις 3 Αυγούστου το 1492 και ανακάλυψε την Αμερική: Το “Νίνια”, το “Πίντα” και το “Σάντα Μαρία”. Τα δύο πρώτα κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Ισπανία, όχι όμως και το Σάντα Μαρία. 

Όλη η επικαιρότητα