Υγεία

Εργασία στο σπίτι: Επτά συμβουλές για να αποφύγετε πόνους σε πλάτη, μέση και αυχένα

Ακούστε το άρθρο

Η τηλεργασία τις ημέρες του κορωνοϊού έχουν συνδυαστεί με πόνους σε πλάτη, μέση, αυχένα και ισχία. Διαβάστε επτά  συμβουλές για να τους αποφύγετε, από το πώς θα ρυθμίσετε την καρέκλα και την οθόνη του υπολογιστή σας όσο και το πώς θα κάθεστε

Εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο καλούνται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να εργαστούν από το σπίτι, με τους περισσότερους να μην είναι προετοιμασμένοι για τις νέες αυτές συνθήκες εργασίας.

Το θέμα «καρέκλα» είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό, ωστόσο κρύβει και μία μεγάλη παγίδα. Μία εργονομική καρέκλα δεν αποτελεί πανάκεια. Μπορεί κάλλιστα να έχετε την πιο εργονομική και ρυθμιζόμενη καρέκλα, και όμως να κάθεστε σε εντελώς λανθασμένη και προβληματική στάση!

Τόσο οι ρυθμίσεις της καρέκλας, της οθόνης του υπολογιστή, όσο και το πώς κάθεστε, έχουν σημασία, για αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας 7 συμβουλές για να αποφύγετε πόνους σε πλάτη, μέση, αυχένα και ισχία.

1. Κεφάλι
Η μακροπρόθεσμη κλίση της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγετε είναι να ευθυγραμμίσετε τα μάτια σας με την κορυφή της οθόνης ή ελαφρώς πιο κάτω. Εάν η οθόνη σας δεν μπορεί να αλλάξει, προμηθευτείτε μία ρυθμιζόμενη βάση.

2. Πλάτη
Το να δουλεύουμε σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης. Για να μειώσετε αυτή την ενόχληση, φροντίστε ώστε η πλάτη σας να είναι σε μία ευθεία και οι ώμοι χαλαροί στο πλάι.

3. Χέρια & Καρποί
Η ένταση που δέχονται τα χέρια σας μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία ή να δημιουργήσει σημεία πίεσης. Με τον καιρό αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και δυσφορία. Για να μειώσετε αυτή την ενόχληση, χαλαρώστε τα χέρια σας στο πλάι σας με τον βραχίονα και τον πήχη να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών. Βεβαιωθείτε ότι τα μπράτσα της καρέκλας σας είναι ρυθμιζόμενα και τοποθετήστε τα σωστά κάτω από τα χέρια σας. Κρατήστε τους καρπούς ευθεία με τα δάχτυλα χαλαρά. Μην αφήνετε τους καρπούς σας να στηρίζονται στην επιφάνεια εργασίας σας.

4. Μέση
Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσων εργάζονται σε ένα γραφείο. Για να μειώσετε την ενόχληση, χρησιμοποιήστε μία καρέκλα γραφείου που παρέχει καλή στήριξη στην πλάτη και αποφύγετε να κάθεστε στην άκρη της. Εάν η καρέκλα σας διαθέτει χαμηλότερη ρύθμιση πλάτης, που συνήθως ονομάζεται οσφυϊκή υποστήριξη, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά στην καμπύλη της οσφυϊκής χώρας.

5. Ισχία
Για να μειώσετε την ενόχληση, καθίστε εντελώς πίσω στο κάθισμά σας και βεβαιωθείτε ότι οι μηροί σας ακουμπούν ομοιόμορφα στο κάθισμα.

6. Γόνατα και Γάμπες
Μια πολύ ψηλή καρέκλα μπορεί να αναγκάσει τα πόδια σας να κρέμονται αντί να ακουμπάνε στο έδαφος. Από την άλλη μία πολύ χαμηλή καρέκλα σπρώχνει τα πόδια σας προς τα πάνω, ασκώντας πίεση στα ισχία. Για να μειώσετε την ενόχληση, βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα και οι γάμπες σας δεν ακουμπάνε την καρέκλα και σχηματίζουν γωνία 90 έως 110 μοίρες με τους μηρούς.

8. Πέλματα
Βεβαιωθείτε ότι τα πέλματά σας παραμένουν επίπεδα στο έδαφος, διαφορετικά χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο.

Τέλος μην παραλείπετε να κάνετε ολιγόλεπτα διαλείμματα, κάθε μία ώρα, για να σηκωθείτε από την καρέκλα και να περπατήσετε χαλαρά μέσα στο σπίτι. Λίγες διατάσεις είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, ενώ αν υπάρχει η δυνατότητα, εκτελέστε μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης και του κορμού.

 Ιωάννης Χιώτης είναι Oρθοπαιδικός Χειρουργός και Επιμελητής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ

Όλη η επικαιρότητα