Ηλεία Πολιτική

Εργατική Πρωτομαγιά: Δυναμική συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ στον Πύργο

Με βασικό τους αίτημα την απομάκρυνση της εκμετάλλευσης, της αδικίας και των πολέμων που βρίσκονται στο «κατώφλι» της χώρας μας, μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ τίμησαν χθες την Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με πλήθος σωματείων και φορέων του νομού στην κεντρική πλατεία «Σάκη Καράγιωργα» στον Πύργο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις 11:00 το πρωί με αγωνιστικά τραγούδια, χαιρετισμούς και ομιλίες από εκπροσώπους σωματείων, που αναφέρθηκαν στη τεράστια σημασία να τιμούν οι πολίτες την 1η Μαΐου ως ημέρα των αγώνων της εργατικής τάξης και στο μήνυμα που μεταφέρει. Το παρόν σ’ αυτή έδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου, ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου, το σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ, η ΟΓΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ηλείας, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, η ομάδα γυναικών Πύργου της ΟΓΕ και άλλα.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με ανάγνωση ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Αγιασθήτω τα επινίκια» από το Σπύρο Γιακουμέλο. Πριν την κεντρική ομιλία χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο πρόεδρος Εργαζομένων της ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης, το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Σωτήρης Μητσόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Λάζαρος Ασμής και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας Άγγελος Μπούζης. Την κεντρική ομιλία ανέλαβε η πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης Ζωή Τσάση, που τόνισε ότι η Πρωτομαγιά αποτελεί μια μέρα όπου τιμούνται όσοι αγωνίστηκαν για να κατακτηθούν τα δικαιώματα στην εργασία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις μέρες αυτές οι Έλληνες, υποστηρίζοντας πως οι πρωτοβουλίες τέτοιου χαρακτήρα από τα ταξικά σωματεία αποτελούν το έναυσμα για να κερδηθούν οι μάχες ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε πορεία από την πλατεία ως το μνημείο Καλάκου, όπου κατέθεσαν στεφάνι η γραμματεία του ΠΑΜΕ με εκπρόσωπο τη Ζωή Τσάση, η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, η ΟΑΣΗ με τον αντιπρόεδρό της Θανάση Βομπίρη, η αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, η ΕΛΜΕ Ηλείας με τον αντιπρόεδρό της Τρύφωνα Αθανασόπουλο, το ΚΚΕ με το Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Γιάννη Τεφάνη και το Τομεακό Συμβούλιο της Κουμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας με τη Χριστίνα Κορδονούρη. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών που θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μοναδική λύση οι αγώνες

Απάντηση προς τα σκληρά μέτρα που έχει ορίσει η κυβέρνηση, αποτελεί ο ξεσηκωμός του κόσμου, εργατικού και μη, προκειμένου να σταματήσουν οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται κάθε μήνα να ζουν οι Έλληνες. Για την πλευρά των συνταξιούχων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου Πέτρος Καπαρέλης, τονίζοντας την ανάγκη για αγώνες: «Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων Ελλάδας συνεργάζονται για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, βλέποντας τα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση. Ο μόνος δρόμος που απομένει είναι να προχωρήσουμε σε μαζικές και επιθετικές κινητοποιήσεις.

Ο δρόμος είναι ένας. «Αγώνας, αγώνας»». Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Λάζαρος Ασμής εστίασε περισσότερο στα σημεία που κινδυνεύει να χάσει ο εργατικός κόσμος αν δεν αντιδράσει: «Η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι απλά για να γιορτάσουμε ή να θυμηθούμε κάποιους που αγωνίστηκαν. Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα των μνημονίων δεν είναι διασφαλισμένο το 8ωρο, ούτε η κυριακάτικη αργία, ούτε η πρώτη κατοικία και γύρω μας έχουμε πολέμους, μαθητεία στα σχολεία. Δηλαδή έχουμε μια θεσμική υποβάθμιση των εργασιακών μας σχέσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε η ελπίδα όσο είμαστε στους δρόμους. Τίποτα δεν έχει χαθεί για μας και τίποτα δεν έχει εξασφαλιστεί γι’ αυτούς».

Όλη η επικαιρότητα