Ηλεία

Εργατική Πρωτομαγιά στον Πύργο: Με απόσταση… διαμαρτυρίας

Αν μη τι άλλο διαφορετικός θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη του Πύργου, όπου σωματεία εργαζομένων, αγρότες και φοιτητές συμμετείχαν χθες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης προκειμένου να τιμήσουν όλους όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες για την κατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τηρώντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, φορώντας μάσκες και γάντια και κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Όσον αφορά τον εορτασμό της ημέρας, το πρόγραμμα περιείχε ομιλίες, συνθήματα και ανάρτηση πανό με κεντρικό σύνθημα κατά του καπιταλισμού, αλλά όχι την καθιερωμένη πορεία και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία του παλαιού Νοσοκομείου.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνα Αθανασόπουλο, ενώ για την υπάρχουσα κατάσταση μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας Νίκος Γκότσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος εστίασε στην άσχημη κατάσταση που έχει οδηγήσει τα εργατικά στρώματα η πολιτική των κυβερνήσεων των περασμένων χρόνων, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η οργάνωσή τους σε κάθε χώρο εργασίας. Δεν παρέλειψε να κάνει σημαντική μνεία σε όλους αυτούς τους κλάδους που κρατούν όρθια την κοινωνία σε μια περίοδο κρίσης, όπως οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό κ.α., ενώ από πλευράς όλων των εκπαιδευτικών υποστήριξε πως θα γίνουν αγώνες προκειμένου να μην κατατεθεί το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση, ζητώντας όμως και τη στήριξη όλων για να επιτύχει ο αγώνας τους. Από την πλευρά του, ο Νίκος Γκότσης σημείωσε πως ο εργατικός κόσμος πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενώ οι αγώνες που έχουν γίνει για τα εργατικά δικαιώματα την 1η Μαΐου πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για όλους.

Όπως τονίστηκε από τους εργαζόμενους, ο φετινός εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς πρέπει να βρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και συνειδητοποιούν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο αντεργατική, ακόμα πιο αποφασισμένους να δώσουν μάχες και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους, αλλά και να οικοδομήσουν προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και κρίσεις. Όπως τόνισαν, συνεχίζουν τον αγώνα με βασικό σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά».

Όλη η επικαιρότητα