Ηλεία

Εργατική Πρωτομαγιά: Ξέχασαν τους εργατικούς αγώνες – Η πιο «φτωχή» κινητοποίηση των τελευταίων ετών στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Με σύνθημα τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση, αδικία, πολέμους και προσφυγιά τίμησαν χθες την Εργατική Πρωτομαγιά τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΜΕ Ηλείας, μαζί με πλήθος σωματείων και φορέων του νομού στην κεντρική πλατεία «Σάκη Καράγιωργα» στον Πύργο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί με τραγούδια, χαιρετισμούς και ομιλίες από εκπροσώπους των σωματείων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αγωνιστικό μήνυμα της ημέρας και τη σημασία που έχει στη σημερινή εποχή το να τιμούν οι πολίτες την 1η Μαΐου ως ημέρα των αγώνων της εργατικής τάξης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Ηλείας, Μπάμπης Καλαντζής, ο οποίος αρχικά έκανε ιστορική αναδρομή από τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, τους καπνεργάτες του 1936 και τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής το 1944, τονίζοντας ότι «τα εκατομμύρια των αλύγιστων της εργατικής τάξης έδωσαν τη ζωή τους για τα διακαιώματα της τάξης τους».

Ο κ.Καλαντζής τόνισε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται να παλέψουν για να διατηρήσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, όπως το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία και οι δημοκρατικές ελευθερίες, επισημαίνοντας ότι με τις τωρινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας θα έπρεπε το εργασιακό εισόδημα, οι συνθήκες δουλειάς και οι κοινωνικές υπηρεσίες να είναι υψηλού επιπέδου και να μη ζουν τα λαϊκά στρώματα σε διαρκή αβεβαιότητα με τσακισμένα δικαίωματα. Ο κ.Καλαντζής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που συμφώνησε με τους δανειστές, καθώς και στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για «κυβερνητικό συνδικαλισμό»

«Η εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με κύμα επίθεσης από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Έχουμε καθήκον να παλέψουμε ώστε η εργατική τάξη να σταθεί και να πολεμήσει για τα δικά της συμφέροντα και να δυναμώσει την ταξική ενότητα και την εργατική αλλληλεγγύη, στον δρόμο της 1ης Μάη», υπογράμμισε ο κ.Καλαντζής.
Ακολούθησε πορεία από την πλατεία ως το μνημείο Καλάκου, όπου εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, σωματείων και συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των  νεκρών που θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση του ΠAME απεύθυναν: 

Η Σία Ξενοστάθη επικεφαλής της OΓΕ Πύργου, ο γραμματέας της ΟΑΣΗ, Νίκος Αγάλος, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Πάνος Γιάνναρος, ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Ν. Ηλείας, Άγγελος Μπούζης, ο  αντιπρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας, Χρήστος Θεοδώσης. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με απαγγελία του ποιήματος «Ο επιτάφιος«» του Γ. Ρίτσου από τη Στέλλα Αναστασίου, ενώ στη συγκέντρωση έγινε ανάγνωση και υπερψήφιση της διακήρυξης συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ

Μήνυμα ενεργοποίησης και συσπείρωσης των εργαζομένων

Μήνυμα συμμετοχής και συσπείρωσης των εργαζόμενων έστειλε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πύργου και εκπρόσωποι σωματείων και πολιτικών φορέων, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι με τα νέα κυβερνητικά μέτρα καταστρατηγούνται κοινωνικά δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε στο παρελθόν η εργατική τάξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, τόνισε ότι οι πολίτες προτιμούν την Πρωτομαγιά των λουλουδιών και όχι την  Εργατική Πρωτομαγιά, κάτι που δεν βοηθά στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του πλούτου της χώρας.

«Αποτίουμε φόρο τιμής, δεν γιορτάζουμε διότι ο κόσμος προτίμησε τις εκδηλώσεις για την  Πρτωτομαγιά των λουλουδιών και όχι στην Εργατική Πρωτομαγιά, παρόλο που τα μέτρα και τα προβλήματα των εργαζομένων έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν αυυτοί που τιμούμε σήμερα. Βιώνουμε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τα νέα μέτρα και τις μειώσεις στις συντάξεις, την ίδια ώρα που εκποιείται ο πλούτος και η περιουσία των Ελλήνων. Το Εργατικό Κέντρο Πύργου είναι  αρωγός των εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», τονισε ο κ.Βέντρας.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρύσα Ζούπη επισήμανε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης και συσπείρωσης των εργαζομένων σε μια εποχή ανεργίας και κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης.
«τιμούμε τους αγώνες του παρελθόντος. Σήμερα έχουν καταστρατηγηθεί τα εργατικά μας δικαιώματα και θέλουμε  να αγωνιστούμε για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς βιώνουμε την αποδυνάμωση και την εξαθλίωση του Έλληνα εργαζόμενου και της ελληνικής οικογένειας», τόνισε η κα Ζούπη.

Ο συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Γεωργόπουλος, δήλωσε πως είναι αδήριτη ανάγκη να συσπειρωθεί και να αγωνιστεί ο εργαζόμενος λαός, καθώς η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη βιώνει κύμα επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

«Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός να αγωνιστεί ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά του και γενικότερα σε αυτό που λέμε εργασία. Γνωρίζουμε την υπεσυγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου στα χέρια των λίγων, για αυτό θα πρέπει η εργατική τάξη να παλέψει για να το αποτρέψει. Δεν είμαστε πολλοί σήμερα, παλιότερα η αίθουσα αυτή γέμιζε ασφυκτικά. Ο λαός θα πρέπει να παλέψει για αυτά που του στερούν το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του και να μη βασίζεται μόνο στην ανάθεση και να περιμένει μόνο από τα σωματεία και τους προέδρους, αλλά να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να τη δείξει», σημείωσε ο κ.Γεωργόπουλος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Εργατικών Στελεχών, Άγγελος Νεοφώτιστος, στηλιτεύοντας την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής.

Όλη η επικαιρότητα