Ηλεία

Έργο-σταθμός για την διαχείριση του νερού στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο με την συμμετοχή του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιώργου Ανδριόλα, του τεχνικού προϊστάμενου της ΔΕΥΑΠ Τάκη Βασιλόπουλο και του Θανάση Βαχαρίδη, Μηχανολόγου Μηχανικού, εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Θ-Φ ΑΤΕΕ» στο έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας”. Ένα έργο που οι εργασίες υλοποίησης του αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη και αναμένεται να επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στην έως τώρα διαχείριση του αγαθού του νερού.

Όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το έργο έχει σκοπό να κάνει τον Πύργο μια σύγχρονη πόλη, ξεφεύγοντας από τα Ελληνικά δεδομένα και να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή φιλοσοφία γύρω από το νερό. Στα άμεσα οφέλη της εξελιγμένης διαχείρισης που θα προσφέρει το έργο όταν παραδοθεί προς χρήση πρέπει να προστεθούν η εξυπηρέτηση των καταναλωτών με τον καλύτερο τρόπο, η οικονομική ελάφρυνση της ΔΕΥΑΠ από το νερό που αγοράζει αυτή τη στιγμή από τον Ερύμανθο (σ.σ. μεγάλο ποσοστό του οποίου χάνεται είτε σε διαρροές είτε σε λαθροληψία), αφού θα εντοπίζει επακριβώς την αιτία του “κακού” καταγράφοντας κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση και άλλα. Tο δίκτυο θα αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα – αεροφωτογραφία, και μέσω προσομοίωσης η Υπηρεσία (ΔΕΥΑΠ), θα το «βλέπει» σε πλήρη ανάπτυξη και με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Λιατσής: «Η πόλη απογειώνεται με πιλότο την Περιφέρεια»

«Η πόλη απογειώνεται με πιλότο την Περιφέρεια και είναι η καλύτερη στιγμή από τότε που συνεργάστηκα με τον Απόστολο Κατσιφάρα καθώς έκανε το μέγιστο που θα μπορούσε να κάνει για τον Πύργο. Τον ευχαριστώ γιατί μας βοήθησε να αξιοποιήσουμε ένα φάκελο που με μοναδικό τρόπο η ΔΕΥΑΠ συνέταξε, αυτό οφείλεται και στην αρτιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και στον πρόεδρο της Γιώργο Ανδριόλα, που είναι από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης Σύγχρονος Πύργος. Και συνάμα, αναδείχτηκε η προσπάθεια που είχε γίνει πριν το 2006. Είναι ένα έργο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα που μόνο δείγμα του υπάρχει σε πόλεις όπως η Καρδίτσα, το Άργος, η Κως και φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα προεκταθεί στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο αφού είμαστε στην τρίτη φάση της αξιοποίησης των χρημάτων που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλα κονδύλια για αυτού του είδους τις επενδύσεις. Χρηματοδοτείται με 1.595.700 ευρώ και 382.968 ευρώ που η ΔΕΥΑΠ είχε κομπόδεμα για να συμπληρώσει και είμαστε ευτυχείς που σήμερα ανακοινώνουμε το έργο αυτό, που θα χαρακτηρίζει τον Πύργο ως έξυπνη πόλη. Με το έργο ο Πύργος χωρίζεται σε δέκα ζώνες και κάθε ζώνη ελέγχεται και απομονώνεται και μπορεί κανείς να παρέμβει άμεσα. Ίσως ολοκληρωθεί σε επόμενη διοίκηση δήμου και όχι επί των ημερών μου. Είναι όμως πολύ σημαντικό που σήμερα καταγράφεται η επόμενη μελέτη, που αφορά ένα έργο όπου αυτοκίνητο της ΔΕΥΑΠ θα περνά με αυτοκίνητο έξω από τα σπίτια και με ένα κουμπάκι θα έχουμε ακριβή καταγραφή του νερού που έχει καταναλωθεί. Ευχαριστώ τον κ. Ανδριόλα και την εταιρία που βλέπω ότι έχει πολύ καλές προθέσεις. Ευχαριστούμε και τον Απόστολο Κατσιφάρα που βλέπει πια με ζεστή ματιά την πόλη μας».

Ανδριόλας: «Με ομαλή χρηματοδότηση το έργο θα παραδοθεί στην παρούσα δημοτική αρχή»

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε Μάιο 2016 που υποβάλαμε αίτηση- φάκελο προς χρηματοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία Περιφέρειας. Σε χρόνο ρεκόρ, 14-15 μήνες μετά την αίτηση, γίνεται εγκατάσταση του αναδόχου του έργου. Το Σεπτέμβριο 2016 βγήκαν οριστικοί πίνακες χρηματοδότησης και άμεσα σε δέκα μήνες έχουμε εγκατάσταση εργολάβου, δηλαδή ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες που έχουν σχέση με έγκριση τευχών δημοπράτησης, έγινε διαγωνισμός, έλεγχος σύμβασης και πλέον το έργο ξεκινά. Είναι το πρώτο έργο, σε επίπεδο νομού το οποίο γίνεται σαν έργο με βάση νέο νόμο που αφορά τις συμβάσεις για δημόσια έργα και προμήθειες, που γίνεται στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, τον κ. Κατσιφάρα, γιατί αν δεν υπήρχε συνεργασία όλων δε θα φτάναμε εδώ. Δήμαρχε είμαστε στην ευτυχή θέση να ανακοινώσουμε ότι είναι ένα έργο που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στη ΔΕΥΑ προς χρήση μέσα σε αυτή τη δημοτική αρχή σε 18 μήνες εφόσον υπάρχει ομαλή ροή χρηματοδότηση. Το έργο θα λειτουργεί με τηλεδιαχείριση, είτε μέσω κινητού, ή μέσω κέντρου έλεγχου που θα κατασκευαστεί. Θα υπάρχει πλήρης αποτύπωση του δικτύου της πόλης, σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε ότι πρόβλημα υπάρχει. Θα μας δίνει την δυνατότητα να απομονώνουμε τμήματα που έχουν διαρροή, να αυξομειώνουμε αυτόματα την πίεση για να μην έχουμε διαρροές, να απομονώνουμε κομμάτια δικτύου κ.α. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις διαρροές άρα θα μπορέσουμε να χαμηλώσουμε το κόστος, ίσως εκεί να μπορέσουμε να κάνουμε παρέμβαση τιμολογίων προς τα κάτω. Είναι ένα έργο εκσυγχρονισμού που σύντομα θα επιφέρει αποτελέσματα και οικονομικά οφέλη για τους συνδημότες μας. Ακόμα θα μας πληροφορεί και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού (πχ το PH του νερού). Η ΔΕΥΑ Πύργου μπαίνει στην πρωτοπορία σε επίπεδο νομού, αφού ο Δήμος Πύργου θα είναι ο μοναδικός που θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε εδώ προκειμένου να προχωρήσουμε και στο δεύτερο στάδιο και να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με την αντικατάσταση του δικτύου. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τόσο την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας όσο και υπαλλήλους της ΔΕΥΑΠ που για μεγάλο διάστημα αναλώθηκαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και ταυτόχρονα να πω ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτείτε 100% από ευρωπαϊκούς πόρους και η χρηματοδότηση ΦΠΑ θα γίνει μέσα από ιδίους πόρους».

Βαχαρίδης: «Θα τρέξουμε για να τελειώσουμε γρηγορότερα το έργο!»

«Η θέση μας γίνεται δύσκολη αφού πρέπει να παραδώσουμε ένα έργο πλήρως λειτουργικό ακριβώς σύμφωνα με την μελέτη που ήταν συντεταγμένη ορθά από την Υπηρεσία. Με ένα φιλικό προς το χρήστη και το περιβάλλον δίκτυο, από πολυαιθυλένιο, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός σε 30 επιλεγμένες θέσεις για την διαχείριση της πίεσης, για την ανίχνευση των διαρροών, τον υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, κάτι πολύ σημαντικό. Η εταιρεία μας έχει αρχίσει τις παραγγελίες υλικών, τις προσμετρήσεις, μιας και οι εργασίες εγκατάστασης των σταθμών θα ξεκινήσουν από το τέλος του μήνα. Όταν παραδοθεί το έργο η ΔΕΥΑΠ μέσα από ένα κέντρο ελέγχου δεν θα ψυχανεμίζεται στο να ψάχνει που είναι οι διαρροές γενικά αλλά θα γνωρίζει ακριβώς το σημείο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό διαρροών του 52% που υπάρχει τώρα και να πιάσουμε το όριο του 15% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στις υποχρεώσεις μας είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΠ για να γίνουν άρτιοι χρήστες του συστήματος και θα είναι σε θέση από μια οθόνη να παρακολουθούν το δίκτυο, να εντοπίζουν τα προβλήματα του και να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε βλάβη ή δυσλειτουργία άμεσα. Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο μας κι εμείς θα τρέξουμε για να τελειώσουμε γρηγορότερα το έργο».

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Πύργου: Ο Γ. Λιατσής αναβαθμίζει Ανδριόλα – Συνεχίζει δυναμικά

Όλη η επικαιρότητα