Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΡΓΟΣΕ ζητά πίσω 50 εκατ. ευρώ από «χρυσές» απαλλοτριώσεις σε Αχαϊα και Κορινθία

Ακούστε το άρθρο
Στα 5,5 εκατ. ευρώ ανά χλμ. υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου, όταν για παρακείμενες δεσμευμένες εκτάσεις της Ολυμπίας Οδού, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, κυμαίνονταν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ το χλμ.

Το «πάρτι» που είχε στηθεί μέχρι το 2010 γύρω από τις αποζημιώσεις απαλλοτριωθέντων ιδιοκτησιών στην Κορινθία και την Αχαΐα για τις ανάγκες του έργου, έχει σταματήσει όμως ο «λογαριασμός» που άφησε, υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ και σήμερα αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, καθώς ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει αποστείλει στον Αρειο Πάγο σχετικούς φακέλους από μεγάλα έργα.

Η περίπτωση της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί το πιο κραυγαλέο παράδειγμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος από επιτήδειους, οι οποίοι για κάποια περίοδο, εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την γύμνια του κρατικού μηχανισμού και πλούτισαν κυριολεκτικά σε βάρος του δημοσίου και μάλιστα με δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της ΕΡΓΟΣΕ, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου, όταν η αρχική εκτίμηση του κόστους για τα 71 χλμ. της γραμμής, δεν ξεπερνούσε τα 63 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα επιπλέον χρήματα που δόθηκαν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι λείπουν σήμερα από το ποσό που απαιτείται για την υπογειοποίηση της γραμμής από την Πάτρα.

Στέλεχος της εταιρείας ανέφερε στην «ΠτΚ» ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες γης στην Κορινθία και την Αχαΐα, αποζημιώθηκαν ακόμα και με 300 ευρώ ανά τ.μ., επειδή το δημόσιο δεν φρόντισε ούτε να εκπροσωπηθεί νομικά στις δίκες όπου ορίζονταν οι τιμές μονάδας.

Ολα αυτά όμως μέχρι το 2010, γιατί τα τελευταία χρόνια η ΕΡΓΟΣΕ βλέποντας αυτή την οικονομική αιμορραγία, προχώρησε στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για τις απαλλοτριώσεις, προσέλαβε δικηγόρους και μηχανικούς και ανέθεσε στο σώμα ορκωτών εκτιμητών αυτές τις υποθέσεις.

Στέλεχος της εταιρείας που μίλησε στην «ΠτΚ» τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ένας αγώνας εξορθολογισμού των αποζημιώσεων και αποκάλυψε ότι η ΕΡΓΟΣΕ, μέχρι σήμερα έχει κινήσει διαδικασίες για την επιστροφή ποσού 50 εκατ. ευρώ περίπου από ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, επανεξετάζοντας πλήθος περιπτώσεων σε δευτεροβάθμια δικαστήρια.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αφορά 500 ιδιοκτήτες από την Κορινθία που με απόφαση εφετείου καλούνται να επιστρέψουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να επιστραφούν σήμερα ποσά που δόθηκαν πριν από χρόνια, γιατί απλά ξοδεύτηκαν σε αγορές. Κατά συνέπεια θα βεβαιωθούν στην εφορία ως οφειλές προς το Δημόσιο.
Πηγή: pelop.gr 

Όλη η επικαιρότητα