Φωτογραφία Ημέρας

Εργοστάσιο Ξυστρή στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφία: Σάκης Τριγάζης

Ήταν ένα όνειρο που ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Ξυστρήέγινε πραγματικότητα και κατάφερε να φτάσει ψηλά από τους δύο γιούς του, Μιχάλη και Χαράλαμπο Ξυστρή, που ανέλαβαν την λειτουργία του το 1938, όταν και άνοιξε. Το εργοστάσιο του Ξυστρή, το οποίο σήμερα, «στέκεται» δυναμικά στη θέση που δημιουργήθηκε για να θυμίζει εκείνη την εποχή, εκείνη την μοναδική εποχή, τότε, που η χειρωνακτική εργασία και η παραγωγή ενός εργοστασίου ήταν το κύριο και βασικό εισόδημα του λαού αλλά παράλληλα και της τοπικής οικονομίας μιας περιοχής, άρχισε τη λειτουργία του το 1938, όταν ο Κωνσταντίνος Ξυστρής, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο.

Το εργοστάσιο άρχισε τη λειτουργία του ως σαπωνοποιεία. Διέθετε τέσσερα καζάνια και έπαιρνε τον πυρήνα από τα ελαιοτριβεία, τον επεξεργαζόταν, τον ξέραινε και κατόπιν τον πήγαινε για απόσταξη και έβγαζε το πυρηνέλαιο. Το πυρηνέλαιο αυτό, το χρησιμοποιούσαν τότε για σαπούνια. Ως σαπωνοποιεία κράτησε περίπου 15 χρόνια ενώ παράλληλα το εργοστάσιο εκείνη την εποχή παρήγαγε και ασβέστη στο παλιό ασβεστοκάμενο που σήμερα γκρεμίστηκε για τις ανάγκες του έργου που υλοποιεί ο δήμος του Πύργου. Για το ασβεστοκάμενο, η πέτρα που ερχόταν τότε ήταν από το «Κλειδί» και αυτή κατέφθανε με τρένο στο χώρο του εργοστασίου, οι σιδηροδρομικές γραμμές του οποίου υπάρχουν ακόμα. Να σημειωθεί πως η λειτουργία του εργοστασίου γινόταν τότε αποκλειστικά με ατμό…

Το πυρηνελαιουργείο

Κατόπιν τα αδέλφια Ξυστρή, θέλησαν να επεκτείνουν την εταιρεία, με το πυρηνελαιουργείο, το οποίο τα δύο αδέλφια το έφτασαν να κατεργάζεται 280 τόνους πυρήνα το 24ωρο. Ενώ είχαν τέσσερα καζάνια στην αρχή τα έκαναν δέκα και μετά τα έφτασαν στα 18. Με αυτό τον τρόπο μεγάλωσε η βιομηχανία και ασχολούνταν μόνο με πυρηνέλαιο για κάποια χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1950 οπότε ξεκίνησε και η κονσερβοποιεία.

Η κονσερβοποιεία

Για τριάντα οκτώ χρόνια η κονσερβοποιεία, παρήγαγε τα τρόφιμα σε κονσέρβες μέχρι που και αυτή σταμάτησε λόγω της εξέλιξης της εποχής και κυρίως της τεχνολογίας. Για τις ανάγκες της κονσερβοποιείας αλλά και της πυρηνελαιουργίας το εργοστάσιο του Ξυστρή, τότε, απασχολούσε συνολικά 270 άτομα προσωπικό, ένας αριθμός που σήμερα φαντάζει μεγάλος μπροστά στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Αυτές είναι εικόνες που έχουν μείνει ζωντανές μέχρι σήμερα, και όποιος βρεθεί στο χώρο του εργοστασίου θα νιώσει δέος και θαυμασμό για την ιστορία του. Ίσως γι’ αυτό, οι απόψεις να διαφέρουν για το αν πρέπει ή όχι να κατεδαφισθούν τα ιστορικά κτήρια που απαρτίζουν όλη αυτή την ιστορία, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αξιοποίησης.

(Στοιχεία για την λειτουργία του εργοστασίου τα χρόνια εκείνα, έχει δώσει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο τότε Διευθυντής, Αλέξης Τουμπέκης).

Της Πηγής Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα