Πύργος: Ερημώνει και το Πράσινο

Το Πράσινο ανήκει στον δήμο Πύργου και βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ από την πρωτεύουσα της Ηλείας. Το 1963 που έγινε η μετονομασία πολλών Δήμων και κοινοτήτων, το χωριό ονομάστηκε Πράσινο λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο κι αυτό το διαπιστώνει εύκολα όποιος το επισκεφθεί. Πριν το 1963 ονομαζόταν «Τζόγια», που στα ιταλικά σημαίνει χαρά. Λέγεται ότι το όνομα δόθηκε εξαιτίας μιας κατσίκας που ο βοσκός την φώναζε “Τζογούλα”, η οποία έβοσκε και πήγε σε μια απόκρημνη περιοχή που υπήρχε στο χωριό και βρήκε μια εικόνα της Παναγίας. Οι κάτοικοι το θεώρησαν σπουδαίο κατόρθωμα και έπρεπε να δώσουν το όνομα της κατσίκας στο χωριό…

Οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα είναι περίπου 600, έχοντας ως βασικές ασχολίες τις αγροτικές καλλιέργειες…

Η μείωση του πληθυσμού, η προβληματική αγροτική οδοποιία, ο ελλιπής φωτισμός, η κατολίσθηση στο γήπεδο του Πήγασου και η μη αξιοποίηση σημείων του χωριού –που θα μπορούσαν να γίνουν αξιοθέατα-  είναι αυτά για τα οποία κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Πράσινου…

Ο πρόεδρος του χωριού Διονύσης Ρωμαίος, πυροσβέστης στο επάγγελμα, δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι “το πιο παλιό όνομα του χωριού είναι Δυσπόντιο. Παλιότερα, επίσης, στο δημοτικό σχολείο πήγαιναν πολλά παιδιά, πλέον είναι μόνο εννέα. Ο πληθυσμός του χωριού, δυστυχώς, μειώνεται. Η έκταση του χωριού μας είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται βελτίωση της οδοποιίας του, με νέα άσφαλτο. Πιο μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει στην αγροτική οδοποιία, όπου έχει να γίνει κάτι εκτεταμένο πάρα πολλά χρόνια… μόνο «μπαλώματα» γίνονται”.

“Η κυριότερη καλλιέργεια είναι οι ελιές, που φέτος όπως ξέρουμε είχαν πρόβλημα, υπάρχουν πολλά αμπελοπερίβολα και μια μεγάλη έκταση μαρουλοκαλλιέργειας. Παλιότερα υπήρχαν και σταφίδες που οι περισσότερες πλέον έχουν ξεριζωθεί”… αναφέρει σχετικά με τις καλλιέργειες.

O κ. Ρωμαίος συμπληρώνει πως “Έχουμε και Πολιτιστικό σύλλογο, όπου θα γίνουν εκλογές. Η μεγαλύτερη εκδήλωση για το χωριό μας είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που είναι Πολιούχος μας και φτιάχνουμε κουλούρες κάνουμε αγωνίσματα και αποτελεί παράδοση για το χωριό μας. Δυστυχώς η ποδοσφαιρική μας ομάδα, με μεγάλη ιστορία στα τοπικά πρωταθλήματα, δεν υπάρχει πλέον κι αυτό έχει συμβεί λόγω της κατολίσθησης που έχει σημειωθεί στο γήπεδο και που κανένας –παρά τις οχλήσεις μας- δεν έχει κάνει κάτι παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί να δοθούν 50.000 ευρώ για την επισκευή του”.

 

Διονύσης Ρωμαίος
“Η έκταση του χωριού μας είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται βελτίωση της οδοποιίας του, με νέα άσφαλτο. Πιο μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει στην αγροτική οδοποιία, όπου έχει να γίνει κάτι εκτεταμένο πάρα πολλά χρόνια… μόνο «μπαλώματα» γίνονται”… τονίζει ο πρόεδρος του Πράσινου, Διονύσης Ρωμαίος.

 

Αναστάσιος Νινιός
“Μένω περίπου 20 χρόνια στο Πράσινο, οι μόνιμοι κάτοικοι τώρα είναι λιγότεροι. Είχαμε και παιδιά πολλά τώρα είναι πολύ λίγα… ερημώνει το χωριό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η ερημιά! Παλιότερα τα καφενεία άνοιγαν πρωί-πρωί, τώρα ανοίγουν στις 11 το μεσημέρι. Δεν υπάρχει κόσμος ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι καλύτερη η κατάσταση αφού έρχονται για διακοπές οι ετεροδημότες. Γιατρός έρχεται στο χωριό μας κάθε Τρίτη και είναι και πολύ καλός”.

 

Γιάννης Ρωμαίος
“Ο δήμος Πύργου μας έχει ξεχάσει εντελώς… καθαριότητα, απορρίμματα, φωτισμός τίποτα! Ούτε ένας εργάτης του δήμου δεν έχει πατήσει το πόδι του. Θες είναι 25η Μαρτίου, θες 28η Οκτωβρίου, θες Πάσχα, δεν έχουμε δει ούτε έναν! Ο δήμαρχος μας έχει ξεχάσει… είμαι στο σύλλογο και καθαρίζω εγώ τη πλατεία. Στα άλλα χωριά βλέπω εργάτες, σ` εμάς ουδείς! Αν ήμουν δήμαρχος εγώ θα έφτιαχνα το γήπεδο γιατί λείπει και τα παιδιά του χωριού μας παίζουν ποδόσφαιρο σε άλλα χωριά”.

Ελένη Γιούτα
“Νερό δεν είχαμε για 3 μέρες αλλά, εντάξει, αυτό ήταν γενικό. Γενικότερα δεν υπάρχει κίνηση στο χωριό μας. Ερημιές! Οι γυναίκες όλες δουλεύουν και στο σπίτι και στα χωράφια. Για να πάω στο χωράφι πρέπει να πάω με το γάιδαρο έτσι που είναι ο δρόμος. Κι από κει περνάμε 10 κάτοικοι. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τις ελιές. Τις κουβαλάμε με το καρότσι της οικοδομής!”.

Γιάννης Βλασόπουλος
“Η ζωή στο Πράσινο είναι ήρεμη. Αγροτική ζωή κυρίως με τον τομέα να αντιμετωπίζει πρόβλημα αφού οι καλλιέργειες πλέον αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως είδαμε χαρακτηριστικά φέτος με το λάδι. Επίσης πολλοί νέοι φεύγουν για να μείνουν στον Πύργο… υπάρχει οικονομική αστάθεια. Είναι πλεονέκτημα που ο Πύργος είναι κοντά αν συμβεί κάτι, από την άλλη δεν έχουμε συχνά δρομολόγια λεωφορείων κι αυτό είναι μειονέκτημα. Θα μπορούσε στο πιο ψηλό σημείο του χωριού να φτιαχτεί ένας χώρος για να απολαμβάνει κανείς την θέα που φτάνει μέχρι τη Ζάκυνθο. Επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που υπήρχε είσοδος για κρυφό σχολείο να είναι ένα αξιοθέατο”.

Χαράλαμπος Κρέσπης
“Η ζωή στο Πράσινο κυλάει πολύ καλά, ευχάριστα κι αγαπημένα! Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων και βοηθά ο ένας τον άλλον στα προβλήματα. Οι καλλιέργειες μας δυσκολεύουν αφού οι καιρικές συνθήκες, τα χαλάζια και τ` άλλα, τις έχουν κάνει πολύ δύσκολες! Έχουμε πολλούς που φεύγουν από τη ζωή και οι νεότεροι πάνε αλλού να μείνουν”.

 

Βασίλης Παπαγιαννακόπουλος
“Το 2018 ήταν χειρότερα τα πράγματα, το λάδι δεν πήγε καλά, οι νέοι φεύγουν από το χωριό και οι γηραιότεροι από τη ζωή. Πριν την κρίση ήμασταν πολύ καλύτερα. Παλιότερα μαζευόμαστε, κάναμε εκδηλώσεις… το χωριό μας είναι όμορφο αλλά υπάρχει αδιαφορία από το δήμο. Είμαστε τόσο κοντά στην πρωτεύουσα του νομού αλλά και τόσο μακριά συνάμα. Δεν χάνουμε όμως την αισιοδοξία μας, δεν βλέπω όμως να γίνεται κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι βγαίνουμε από την κρίση και θα μας φέρει περισσότερα χαμόγελα”.