Κόσμος Πολιτική

Ερντογάν: Απειλεί να «παγώσει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ως Τουρκία, η στάση μας είναι ξεκάθαρη, τα υπόλοιπα τα ξέρουν εκείνοι» διεμήνυσε ο Ερντογάν
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας ότι το παζάρι για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, δεν τελείωσε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι μπορεί να «παγώσει» την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στα βήματα για τα οποία δεσμεύτηκαν με το μνημόνιο Σουηδίας – Φινλανδίας – Τουρκίας στη Μαδρίτη και δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση μεγάλου αριθμού «τρομοκρατών».

Προειδοποιεί απειλώντας

Ο Ερντογάν υπενθύμισε σε τόνο απειλής πως «σε περίπτωση που οι χώρες αυτές, δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να ικανοποιήσουν τους όρους που θέσαμε, τότε θα παγώσουμε όλη την διαδικασία. Kυρίως η Σουηδία, δε δείχνει μια καλή εικόνα στο ζήτημα αυτό. Ως Τουρκία, η στάση μας είναι ξεκάθαρη, τα υπόλοιπα τα ξέρουν εκείνοι».

Το ταξίδι στο Ιράν

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί Σουηδία και Φινλανδία, ξεκινά και την επίσκεψη του στο Ιράν. Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει στην Τεχεράνη συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν με μεγάλη ατζέντα.

Δεν πάει στην Κύπρο

Και το ταξίδι του στο Ιράν είναι αυτό που ακυρώνει την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου αρχικά είχε διαρρεύσει ότι επρόκειτο να βρεθεί στις 20 Ιουλίου για να δώσει το παρών στη φιέστα του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για την επέτειο της εισβολής.

Η ακύρωση του ταξιδιού εκτιμάται ότι ίσως ρίξει τους τόνους, προς το παρόν τουλάχιστον και στο Κυπριακό.

πηγή:in.gr

Όλη η επικαιρότητα