Πολιτική

Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμα μία φορά στην Ελλάδα σήμερα κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει να εκτοξεύει κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας παρά τα αυστηρά μηνύματα της Συνόδυ Κορυφής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή τη φορά, κατηγόρησε τη χώρα μας μεταξύ άλλων για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

«Εάν πρόκειται να ζήσουμε ειρηνικά ως γείτονες, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές σε πολύ λίγο χρόνο. Αν το κάνετε αυτό η αεροπορία μου θα δώσει την κατάλληλη απάντηση. Αν συνεχίσετε αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Αλλιώς, ο λαός θα ρωτήσει που είναι η αεροπορία μας», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επιστρέφοντας από το ταξίδι του νωρίτερα την Παρασκευή, στη Μαδρίτη αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε, αν δεν συμμορφωθεί».

Αν και στη Μαδρίτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και τις απειλές για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την επιστροφή του στην Τουρκία «θυμήθηκε» την… προκλητική ρητορική, λέγοντας για ακόμη μια φορά «Μητσοτάκης γιοκ» και αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, έκανε λόγο, για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίπτοντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

Ακόμη, έκανε λόγο για βήματα από την πλευρά της Ελλάδα που δείχνουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις».

Ο Τούρκος σημείωσε πως:

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός παρά τα μηνύματα που έλαβε από τον Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε σταθερότητα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι ποντάρει στη στήριξη Μπάιντεν για την προμήθεια των F-16 και δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στη σημερινή δήλωση κάνει αναφορά στην «αεροπορία μου».

F-16 και F-35

Ειδικότερα, για το θέμα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, o Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε την Πέμπτη: «Οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».

Υπενθυμίζεται ότι θετικός ως προς την πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16» αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι’ αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

O Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι δίνει το «πράσινο φως» ως «αντάλλαγμα» στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όπως θυμάστε είχα δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να τους πωλήσουμε μαχητικά F-16 και να τα αναβαθμίσουμε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο από τις ΗΠΑ την πώληση 40 μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση 80 από τα αεροπλάνα που ήδη κατέχει.

Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις δηλώσεις Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα «τρέχει» την προμήθεια μαχητικών F-35. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο.

Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, με οψιόν για άλλα 20. Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα