Κόσμος

Ερντογάν: Όπως έμαθαν στην Κύπρο τι εστί Τουρκία, θα το μάθουν και τώρα

Ακούστε το άρθρο

Την Κύπρο θυμήθηκε και πάλι ο Ερντογάν απαριθμώντας τις εισβολείς του τουρκικού στρατού. Σε μια πολεμοχαρή ομιλία στην Καισάρεια έδειξε πως συνεχίζει να έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη.

«Οπως στο παρελθόν έμαθαν τι εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στη επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας και στο Άφριν, έτσι θα το μάθουν και τώρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Μόλις λήξουν οι 120 ώρες θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα συντρίψουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών και θα συνεχίσουμε. Για άλλη μια φορά λέμε: ή ελευθερία ή θάνατος. Είδαμε ότι οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται, τα σύνορά μας απειλούνται, δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή των Σύριων προσφύγων στα σπίτια τους, σηκώσαμε και πάλι τα μανίκια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν συνέχισε σε επιθετικό τόνο: «Ρωτάω, ποιος αχρείος θα μας περιορίσει; Αυτοί οι υποκριτές, αυτοί οι διπρόσωποι, αυτοί οι θαυμαστές των τρομοκρατών θα περιορίσουν εμάς; Εκπλήσσομαι για τα μυαλά τους. Φαίνεται ότι το τουρκικό έθνος, αυτό το έθνος δεν το έχουν μάθει. Αλλά θα το μάθουν. Ή θα το μάθουν με το καλό ή θα το μάθουν παίρνοντας το μάθημά τους. Ό,τι χρειάζεται το κάνουμε, Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις, συνομιλίες , τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, να χτυπήσει, και αυτό το κάνουμε».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Την Τρίτη πρώτα ο Αλλάχ θα είμαι στην Ρωσία, στο Σότσι. Κι εκεί θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με τον κ. Πούτιν. Και αφού συναντηθούμε και με αυτούς -πρώτα ο Αλλάχ- θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο το δρόμο μας. Αδελφοί μου, είναι φανερό ότι ένα μέρος της επιχείρησής μας βρίσκεται υπό το καθεστώς (Άσαντ), το οποίο προστατεύει η Ρωσία. Γι’ αυτό θα συζητήσουμε με τον κ. Πούτιν την Τρίτη αυτό το θέμα. Γιατί πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Το ίδιο ισχύει και για εκεί. Και πάλι αν γίνει, έγινε. Αν δεν γίνει θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια».

Και ο… Ακάρ στο “κόλπο”

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ. «Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα