Κόσμος

Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν θα σας πληρώσουν οι Έλληνες – Βγάλτε την Αθήνα από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

«Αν έρθει η Έλλαδα, δεν ερχόμαστε εμείς» είπε ο Ερντογάν για τη γαλλική πρωτοβουλία στη Λιβύη
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G2Ο στη Ρώμη, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή τους από την Ιταλία, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στη συνομιλία που είχε με τον κ. Μακρόν τον προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει για τα μαχητικά Rafale που έχει παραγγείλει.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ισχυρίστηκε, ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε στον γάλλο πρόεδρο κατά λέξη: «Κοίτα σε εξαπατούν. Αυτοί δεν έχουν λεφτά. Ξέρω ότι στη Δύση μόνο χρωστούν 400 δισ. ευρώ», για να εισπράξει την απάντηση από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πάλι ο ίδιος ανέφερε: «Έχουν χρήματα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε στον γάλλο πρόεδρο και την τουρκική ενόχληση για τη δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη Γαλλία και αφορά στην αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε, ο συνομιλητής του δεν εξέφρασε κάποια άποψη επ’ αυτού -πώς θα μπορούσε άλλωστε να τοποθετηθεί ο γάλλος πρόεδρος για ένα θέμα που αφορά σε αμερικανική βάση σε μία τρίτη και σύμμαχο χώρα.

«Αν έρθει η Έλλαδα, δεν ερχόμαστε εμείς»

Το σημαντικότερο ίσως από όσα «αποκάλυψε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφορά την άρνησή του να συμμετάσχει στη διάσκεψη που προετοιμάζει το Παρίσι για τη Λιβύη εάν σε αυτήν λάβουν μέρος η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Με δεδομένη την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο έδαφος της Λιβύης, ο τούρκος πρόεδρος απειλεί εμμέσως ότι δεν θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, εάν η σύνθεση της διάσκεψης δεν την ικανοποιεί.

Αναλυτικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλει να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι παρόμοια με εκείνη του Βερολίνου. Είναι σαν να προσπαθεί να αναλάβει έναν ρόλο. Θέλει επίμονα να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδρος. Απάντησα ότι “κάναμε ήδη τη διάσκεψη στο Βερολίνο. Εξάλλου, προσκαλέσει κάποιους εδώ. Για παράδειγμα την Ελλάδα, για παράδειγμα το Ισραήλ, για παράδειγμα την ελληνοκυπριακή πλευρά… Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια τέτοια διάσκεψη στο Παρίσι στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί”. Στο σημείο αυτό σταμάτησε και είπε: “Ας κάνουμε μια μελέτη, ας ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους για αυτό”. Κι εγώ του είπα: “Αυτός είναι ο όρος μας, αυτοί δεν θα έρθουν. Αν είναι να βρίσκεται η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να στείλτε ειδικό αντιπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν όμως επιμένετε πολύ, ας δούμε ποιοι είναι οι δικοί σας εκπρόσωποι, αν και με Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκυπρίους εμείς δεν πρόκειται να έρθουμε».

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα