Έρωτας σε «ζωντανή μετάδοση»

Share

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε /τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες / Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία / ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

-Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα

Το τελευταίο δεκαήμερο το πέρασα κλινήρης. Ύπουλη γρίπη, αδύναμο ανοσοποιητικό… καταλαβαίνετε. Τις ώρες που δεν κοιμόμουν, τις πέρασα είτε διαβάζοντας, είτε κάνοντας ζάπινγκ σε όσες περισσότερες πλατφόρμες streaming μπορούσα, είτε «κολυμπώντας» στον αχανή βυθό του ΤΙΚ ΤΟΚ. Αυτή η τελευταία ιδιαίτερα εθιστική συνήθεια, θα μπορούσε αναμφίβολα να «γεννήσει» πολλά άρθρα γι αυτήν εδώ τη στήλη.

Μπορεί κανείς να γράψει ολόκληρη κοινωνιολογική μελέτη παρατηρώντας λεπτομέρειες στα βίντεο που αναρτώνται στο συγκεκριμένο μέσο. Την τελευταία εβδομάδα, ένα τέτοιο βίντεο (ή μάλλον πολλά τέτοια βίντεο), προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, και ένα τσουνάμι από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρομαι φυσικά, στο viral ζεϊμπέκικο του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη, πάνω σε πανέρια με γαρύφαλλα, και μπροστά στα πόδια της αγαπημένης του, της τραγουδίστριας Δέσποινας Βανδή.

Το κοινό χωρίστηκε σε στρατόπεδα. Οι υπερασπιστές του μεγάλου τους έρωτα, οι «δεν ντρέπονται στην ηλικία τους» και οι «κάπου φτάνει με την διαφήμιση αυτής της σχέσης». Προσωπικά, αμφιταλαντεύτηκα έντονα ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη κατηγορία.

Για να το πιάσουμε από την αρχή, ο έρωτας δεν έχει ηλικία. Μπορείς να κεραυνοβοληθείς στα 19 σου, μπορείς (και στο εύχομαι μέσα από την καρδιά μου) να ερωτευτείς παράφορα και στα 49 σου. Υπάρχει διαφορά όμως ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεκαεννιάχρονων, και σε ένα ζευγάρι «παραλίγο» πενηντάρηδων; Ναι υπάρχει. Στα 19 σου, δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι, χάνεσαι, βυθίζεσαι, ζεις κάθε σου συναίσθημα στα άκρα, κι αυτό πολλές φορές σου γυρνά μπούμερανγκ. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο πιο νέος είσαι, τόσο μεγαλύτερη «άγνοια» έχεις, και τόσο πιο δύσκολο σου είναι να προστατέψεις εν τέλει τον έρωτα που ζεις. Έχοντας «αγκαλιάσει» όμως τα 50, μετά από σχέσεις ή και γάμους, έπειτα από δυνατές χαρές και απότομες απογοητεύσεις, δεν θα έπρεπε να έχεις διδαχθεί πως ο έρωτας είναι κάτι τόσο σπάνιο και πολύτιμο που πρέπει να τον προσέχεις λιγάκι παραπάνω; Γιατί να τον υπερ-εκθέτεις στα φλας, να τον «κρεμάς» στα μανταλάκια, να τον ραίνεις με γαρύφαλλα και γκλίτερ πάνω στις πίστες;

Η λατρεμένη (μου) Μαλβίνα Κάραλη, έλεγε, «με φοβίζουν οι άνθρωποι που διαφημίζουν την ευτυχία τους». Και ξέρετε γιατί το έλεγε; Γιατί αν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος δεν χρειάζεται να κραυγάσεις προκειμένου να με πείσεις γι αυτό. Ζεις για εσένα, και για εκείνον/η.

Ο έρωτας είναι κάτι το μαγικό. Όποτε και όπου κι αν τον ζεις. Αρκεί να μην τον εξευτελίζεις, αρκεί να μη σε εξευτελίζεις.