Ηλεία

Ερωτήματα για την καταλληλότητα του κτιρίου του 2ου Δημοτικού Γαστούνης – Αγωνία για το πόρισμα

Ακούστε το άρθρο

Με αγωνία περιμένουν  γονείς και εκπαιδευτικοί το πόρισμα των μηχανικών για την καταλληλότητα του κτιρίου που στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης , ενώ αύριο το απόγευμα ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός και γονείς θα συζητήσουν και θα λάβουν αποφάσεις για το αν θα κλείσει το σχολείο και πώς θα συνεχισθεί η σχολική χρονιά για τα 190 παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.

Βασική προϋπόθεση για να ληφθούν οι αποφάσεις είναι να έχει έρθει το πόρισμα του κλιμακίου μηχανικών των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ. Οι μηχανικοί κλήθηκαν από τον δήμαρχο Αλέξη Καστρινό την περασμένη  Πέμπτη και την επομένη βρίσκονταν από την Αθήνα στην Γαστούνη. Εξέτασαν το κτίριο, διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό και θα συντάξουν πόρισμα το οποίο θα το παραδώσουν στο δήμο. Από το πόρισμα θα εξαρτηθεί το μέλλον της σχολικής χρονιάς, δηλαδή σε ποιο σχολείο θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό έτος οι 190 μαθητές: Συγχώνευση στο 1ο δημοτικό, λειτουργία απογευματινού τμήματος, ή προκάτ; Αυτές είναι οι τρεις λύσεις. Ο δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σάκη Γεωργόπουλο επισκέφθηκε την Δευτέρα το πρωΐ τους μαθητές του σχολείου και τους ανακοίνωσε ότι «το σχολείο θα κλείσει».

Ο Καστρινός στο σχολείο

Την περασμένη Δευτέρα πάντως ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός επισκέφθηκε το σχολείο μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Σάκη Γεωργόπουλο. Ο κ. Καστρινός , παρουσία του διευθυντή και των δασκάλων , είπε στους μαθητές ότι το σχολείο πρέπει να κλείσει.

Η «Πατρίς» βρέθηκε χθες στο σχολείο, συνομίλησε με τον διευθυντή κ Νίκο Κλάδη, ο οποίος έλαβε σχετική άδεια από τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζεύλα ενώ πολλοί μαθητές κατά τη διάρκεια διαλλείματος  έδειχναν στον φωτογραφικό φακό τις κολώνες από τις οποίες έχουν αποκαλυφθεί τα σίδερα.

Περιμένουν ενημέρωση

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κλάδης δήλωσε: «Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση και εμείς από την πλευρά του Δήμου ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα τα πρόσφατα περιμένει την τεχνική έκθεση  του κλιμακίου μηχανικών  από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ που επισκέφθηκαν το σχολείο μας την περασμένη Πέμπτη στις 12 Απριλίου» και συνέχισε: «Για να έρθει το κλιμάκιο των μηχανικών από την Αθήνα υπήρχε επικοινωνία του δημάρχου κ.Αλέξη Καστρινού και την επόμενη ημέρα κατέφθασαν οι μηχανικοί για να ελέγξουν τα προβλήματα που αναφέρονταν στο έγγραφο του Δήμου προς την ΚτΥΠ ΑΕ. Και εγώ προσωπικά ως διευθυντής  αλλά και ο σύλλογος διδασκόντων  αλλά και αρκετοί γονείς με τους  οποίους έχω έρθει σε επαφή είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων  του δημάρχου και γενικότερα των αρμόδιων υπηρεσιών».

«Μεγάλο το πρόβλημα»

Και ο κ. Κλάδης συνέχισε: «Βέβαια τα προβλήματα όντως είναι μεγάλα, άλλωστε δεν κρύβονται, τα βλέπετε και εσείς σε πολλές κολώνες. Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος  την Δευτέρα το πρωΐ που επισκέφθηκε το σχολείο και απευθύνθηκε ο ίδιος στους μαθητές  μεταφέροντάς τους αυτή την πραγματική δύσκολη κατάσταση, λέγοντάς τους ότι το σχολείο κλείνει. Στις 3 Αυγούστου του 2017 ερχόμενος να αναλάβω την διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσα με έγγραφό μου και πράγματι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου όχι μόνο μία αλλά αρκετές φορές κατέφθασαν στο σχολείο, έγινε η αυτοψία τους  προχωρήσανε στα πλαίσια ενός έργου επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων να εντάξουν το σχολείο μας σε πρόγραμμα επισκευής και μέσα από αυτό το πρόγραμμα αποκαλύφθηκε όταν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος το μέγεθος της ζημιάς. Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο έχουμε την Πέμπτη το απόγευμα στο σχολείο μας συνάντηση με τους γονείς  οπότε ελπίζω να έχει φθάσει το πόρισμα από την ΚτΥΠ ΑΕ».

«Τι να πω…»

Σε ερώτηση αν «ως εκπαιδευτικός, ως διευθυντής και ως γονέας  αισθάνεστε σήμερα ασφαλής εδώ στο σχολείο», ο κ. Κλάδης κοντοστάθηκε και απάντησε: «Τι να σας πω τώρα…Πραγματικά είναι μια δύσκολη ερώτηση. Καλούμαι και εγώ να απαντήσω στην ερώτηση αυτή στις ερωτήσεις  των γονέων αλλά και των συναδέλφων εκπαιδευτικών …Ας την αφήσουμε την ερώτηση έτσι αναπάντητη… »

«Δεν νιώθουμε ασφαλείς»

Η κ. Ευγενία Τσίγκανου  γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου 10/θέσιου σχολείου Γαστούνης, δήλωσε: «Η ενημέρωση του Συλλόγου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης έγινε από τον διευθυντή του σχολείου την Δευτέρα στις 10.30 το πρωί. Μας ενημέρωσε για τον έλεγχο που έγινε τόσο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πηνειού, όσο και από κλιμάκιο μηχανικών της ΚτΥΠ ΑΕ και ότι περιμένουμε το πόρισμα των μηχανικών.  Σίγουρα δεν νιώθουμε ασφαλείς αλλά θα περιμένουμε το τελικό πόρισμα  Η ενημέρωση που είχαμε και από τον προηγούμενο διευθυντή του σχολείου, ήταν ότι είχε στείλει έγγραφο στον Δήμο, στην τεχνική υπηρεσία για το προαύλιο , για την υποστήλωση στις κολώνες, μέχρι εκεί. Αυτά τα γνωρίζαμε από τον Φεβρουάριο του 2017. Την Πέμπτη το απόγευμα θα πάρουμε όλοι μια απόφαση μαζί με τον δήμαρχο, να δούμε τι θα γίνει. Αν κάποιος γονέας φοβάται ας κρατήσει το παιδί του στο σπίτι. Ο Σύλλογος Γονέων δεν μπορεί να κλείσει το σχολείο.»

Όλη η επικαιρότητα