Πολιτική

Ερώτηση Α. Νικολακόπουλου για τους εποχικούς πυροσβέστες

Ο κ. Νικολακόπουλος ζητά να ενημερωθεί για την πρόβλεψη  του συγκεκριμένου Υπουργείου έκδοσης προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών.
Ακούστε το άρθρο

Την στήριξή του στους εποχικούς πυροσβέστες και στην προτεραιότητα που θα πρέπει πλέον να έχουν εξαιτίας της σημαντικής προσφοράς τους αλλά και της εμπειρίας από την πολύχρονη παρουσία τους στις πυρκαγιές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ηλεία, για την κάλυψη κενών θέσεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, δείχνει για μια φορά ακόμα ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολακόπουλος ζητά να ενημερωθεί για την πρόβλεψη  του συγκεκριμένου Υπουργείου έκδοσης προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι είχαν στις πυρκαγιές της Ηλείας καθοριστική συμβολή και βρέθηκαν πάντα όταν χρειάστηκε μπροστά στην αντιμετώπιση του πύρινου κινδύνου.

Ως γνωστόν, στο τέλος Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η αντιπυρική περίοδος λήγουν και οι συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών που θα πρέπει να περιμένουν πάλι μέχρι τον Μάιο της επόμενης χρονιάς για να αναλάβουν δουλειά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα κενές θέσεις στην Πυροσβεστική που πρέπει να καλυφθούν για όλη την διάρκεια του έτους.

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ

Αναλυτικά ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του επισημαίνει : «Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εποχικοί πυροσβέστες κάθε χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων, μαζί με το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η συμβολή τους είναι μεγάλη και καθοριστική, κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά στο Νομό Ηλείας τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Ηλεία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, και σε ανθρώπινες ζωές και σε καμένες εκτάσεις και υποδομές. Οι εποχικοί πυροσβέστες και στις πυρκαγιές του 2007 και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την θερινή περίοδο τα επόμενα χρόνια, όπως το έτος 2021, ήταν παρόντες και στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεσή τους, συνεισφέροντας τα μέγιστα και καλύπτοντας κενά και ανάγκες που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Μάλιστα, την φετινή αντιπυρική περίοδο η αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού σώματος, και των εποχικών μας πυροσβεστών ήταν πάρα πολύ καλή.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 12ΜΗΝΟΥ

Έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα στο Υπουργείο στο οποίο ηγείσθε από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π) για κάλυψη των κενών αυτών από προσωπικό που θα εργάζεται και θα εκπαιδεύεται 12 μήνες τον χρόνο, ενώ το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί και από το Σωματείο των εποχικών πυροσβεστών της Ηλείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε,

1) Υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για την έκδοση προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην οποία θα προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για τους εποχικούς πυροσβέστες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και με ποιους όρους;

2) Θα προβλεφθεί κατάρτιση πίνακα επιλαχόντων, έτσι ώστε οι εποχικοί πυροσβέστες που δεν θα προσληφθούν μέσω της προκήρυξης να γνωρίζουν ότι σταδιακά θα απορροφώνται από το Πυροσβεστικό Σώμα;».

Όλη η επικαιρότητα