Ηλεία Πολιτική

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για το ΤΕΦΑΑ: Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του στη γη της Ολυμπίας

Ο βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας του θεσμοθετημένου Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Ηλεία.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας, βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια, εκπαιδευτική κοινότητα, αθλητικά σωματεία κ.α., οφείλουμε να απαιτήσουμε με δυναμισμό τη λειτουργία του θεσμοθετημένου ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κατάφορη αδικία προς τους πολίτες του νομού μας. Η υπουργός οφείλει να αφήσει τις αστήρικτες δικαιολογίες και να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, ώστε, να λειτουργήσει ταχύτατα το θεσμοθετημένο ΤΕΦΑΑ στη γη της Ολυμπίας.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4610/2019, ίδρυσε το πανεπιστημιακό ΤΕΦΑΑ, με έδρα τον Πύργο, όπως επίσης και τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας σε Πύργο και Αμαλιάδα αντίστοιχα.

Επιπλέον, για το ΤΕΦΑΑ Πύργου οριζόταν στο νόμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Την έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος, σύμφωνα με το νόμο, είχε δώσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα αποτελούσε δίκαιο και πάγιο αίτημα της Ηλείας. Η ίδρυσή του στη γη της Ολυμπίας διόρθωσε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγω του Ολυμπισμού θα έχει παγκόσμια προβολή και ανταπόκριση, καθώς συνδέεται με τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, με τη ψήφιση του Ν. 4653/2020, ανέστειλε τη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Πρόσφατα, δε, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που αναφέρουν ότι θεσμικοί φορείς της Λακωνίας, της Σπάρτης, είχαν συνάντηση με την κ. Υπουργό Παιδείας, στην οποία της ανέπτυξαν το σκεπτικό τους περί της ίδρυσης νέου ΤΕΦΑΑ στην περιοχή αυτή.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια είδηση που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους πολίτες της Ηλείας, καθώς οποιαδήποτε ίδρυση και λειτουργία ΤΕΦΑΑ σε άλλη περιοχή, ενώ ανεστάλη η λειτουργία του ιδρυθέντος τμήματος στον Πύργο, θα αποτελέσει άλλη μια κατάφωρη αδικία προς την Ολυμπία και την Ηλεία.

Στην ερώτησή μου, ζητώ από την κ. Υπουργό ν΄ απαντήσει στα εξής:

  • Σκοπεύει να μεριμνήσει για τη λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος ΤΕΦΑΑ με έδρα τον Πύργο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί με τον Ν. 4653/2020;
  • Θα λάβει υπόψη της τον ισχυρό συμβολισμό που διακατέχει το συγκεκριμένο ΤΕΦΑΑ, με δεδομένο την σύνδεσή του με την Αρχαία Ολυμπία και την παγκόσμια προβολή του, λόγω του Ολυμπισμού;
  • Θα αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, η οποία αναμένει για δεκαετίες τη λειτουργία του τμήματος αυτού;
  • Εξετάζει την ίδρυση νέου ΤΕΦΑΑ σε άλλο νομό ενώ εκκρεμεί η λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος στη γη της Ολυμπίας;»

Όλη η επικαιρότητα